.

Öne Çıkan Yayın

Boya Fırçaları Çeşitleri ve Kullanımları

Bu konumuzda  fırça çeşitleri ve kullanımlarına yönelik küçük örnekler verdik.  Fırçaların kullanım şekillerini görmek için video...

Salı, Eylül 08, 2015

Rölyef - Alüminyum Kabartma


Aliminyum Kabartma


   Demir, bakır ve alüminyum gibi gereçlerin sac malzeme haline
getirilip bunların arka yüzlerinin işlenmesiyle ‘kabartma’ sanatı doğmuştur. Kabartma tekniğiyle yapılan sanat eserleri, evlerimizde ve pek çok mekânda estetik görünümüyle göze hitap eder.

“Alüminyum kabartma”, alüminyum üzerine, kalem gibi malzemeler yardımı ile arkadan ve önden çizim yapılarak desen oluşturma sanatıdır.

Uygulanan bir dizi işlem sonucunda ortaya son derece güzel sanat eserleri çıkmaktadır.
Bu teknik, estetik ve tarihi değeri olan mimari yapılar ile değişik objeleri süsleyip dekoratif eşya olarak kullanıma sunma amacıyla, folyo, bakır, pirinç levha üzerinde uygulanmaktadır. Folyo kabartma tekniği, süsleme demirciliğine son yıllarda girmiş bir konudur. Günümüzde folyo kabartma teknikleri sac kabartma tekniklerinin yerini almıştır.


Folyo kabartma işlemleri ince bir işçilik ve el becerisinin yanında çok dikkatli çalışma isteyen bir tekniktir.  Bu teknikte kendisini geliştiren bir kişi, süsleme demirciliğinde göze hitap eden nadide sanat eserleri ortaya çıkarabilir.

Rölyef Kabartma
Bakır Rölyef Kabartma
Bakır Eskitme Teknikleri

Sanatkar "Sami Yördem" kaleminden adım adım Aliminyum Kabartma Yapımı

1. Hazırlık Aşaması

Çalışması daha rahat olması açısında  A3 veya daha büyük ebatlarda çalışmaya özen gesterilir.
A3 abatlarında çalışılacaksa, çıktısını aldığımız motife göre folyomuzu kesiyoruz.
Daha sonra çalışma yapacağımız folyoyu pürüssüz, toz dahi olmayan bir yüzeye koyulur. Her iki yüzünede bakılır, folyonun hangi yüzeyi çiziksiz ise, hangisi daha çalışmaya verimli ise o yüzey alta gelecek şekilde yerleştirilir.
Ardından folyomuzu ahşap cetvelimizle düzlüyoruz. Ütüleme denir buna. Daha sonra düzgün pürüssüz yüzey elde edince 2 ci aşamaya geçiyoruz.


2. Motiflerin folyoya aktarılması aşaması

Kartonumuzun üzerine bir yaprak, gazete kağıdı seriyoruz.
Ütülerken altta kalan yüzeye, motifimizi bant veya ataç ile sabitliyoruz. Sonra başlıyoruz motifin üzerinden çelik uçlu tükenmez kalemle çizmeye. Çizgilerimiz sürekli olmalı, atıyorum bir uçtan bir uca kadar tamamlanıncaya kadar hiç duraksamadan çiziyoruz.

3. Motifimizi söküyoruz
Folyo çizgileri üzerinden ahşap kalemle veya 4h resim kalemiyle tekrardan geçiyoruz. Metal uçları sürtünme vs yüzünden kullanmıyorum.


4.Tıktıklama Aşaması

Tıktıklama aşamasını pergel ucu ya da herhangi bir sivri uçlu kalemle yapabiliriz.
Çizgilerin üzerine denk gelmeyecek şekilde, merkezden dışa doğru içten dışa doğru yapıyoruz. Noktalama aşamasında; altında sadece karton olması yeterli. Fazla bastırmadan folyoyu delmeden yapıyoruz bu işlemi. Noktalama yaptıktan sonra motifimizin kabardığı görülür. Tekrar motif çizgilerimiz üzerinden
kalemle gidiyoruz.


5. Kabartma aşaması

Kabartma aşamasını çalışma yaptığımız yüzeyi ters çevirerek, arkasından yapıyoruz. Bunun için havlu kullanıyoruz. Zemine kabartma yapacağımız motifin durumuna göre tek ya da çift kat seriyoruz. Bu çok önemli. Az kabartma yapılacaksa tek kat, çok kabartma yapılacaksa iki ya da kat sayısı artar.
Kabartmayı 4b resim kalemi ya da özel ahşap kalem, birde daktilo silgisi ile yapıyoruz. 
4b kalemiyle başlayalım. Yine içten dışa motifleri başlıyoruz kabartmaya, yani merkezden başlayıp çerçeveye doğru gidiyoruz. Kabartma yapacağımız yerleri
kalemle iz bırakmazsan ne ala. Bazı yerlerinde doku olsun diye kalem izi olabilir. Eskitmede, özellikle yaprak vs gibi yapımında hoş görüntü çıkıyor ortaya.
Ardından kalem şekilde olan daktilo silgisiyle kabartma yaptığımız yerleri birde daktilo silgisiyle geçiyoruz. Böylece izleri silgiyle yok etmiş oluyoruz.

Tekrar motifimizin ön yüzünü kartonun üzerine çevirip bir daha motif çizgilerinin üzerinden gidiyoruz. Motifi zeminle eşitlemiş oluyoruz.


6. Dolgu aşamasın

Çekomastikle arkasını dolduruyoruz. Kartvizit gibi bir şeyi sıpatula gibi kullanıp arkasını düzlüyoruz. Sonra kurumaya bırakıyoruz.
Bir başka alternatif ise sıcak silikondur. Silikonla doldurup ısı tabancası ya da fırına koyup bir dakika civari bekletip iyice silikon sıvı oluncaya kadar, yani düzleninceye kadar bekletiyoruz. Sonra çıkarıyoruz. Çekomastik kolaylık açısından daha mantıklı bir seçim olacaktır. 


7. Eskitme aşaması

Önce vim bulaşık deterjanını pamuğa döküp folyonun üzerindeki yağ tabakası tamamen kaybolacak şekilde siliyor ve temizliyoruz. Sağlama almak için, ben birde  kolonya ile siliyorum. 
Daha sonra Rapido mürekkebini motifin üzerine döküyoruz. Fazla dökme ama, çünkü azıcık kolonya da döküp karışımı sen ayarlarsın.
Pamukla motifin her yerine yediriyoruz sonra bir kaç dakika bekleyip, nemli bir bezle, bezi elimize dolayıp gerdirecek şekilde boyaların kabasını alıyoruz.
Yüksekte kalan yerlerdeki boyaları alıp aralarda boya kalmasını sağlıyoruz.  Sonra yüksekte kalan yerleri bezin farklı ucu ya da ayrı bir nemli bezle tekrar siliyoruz ve parlamasını sağlıyoruz. Böylece hatlar boyalı, yüksekte olan kabarttığımız yerler parlak bir yüzey elde ediyoruz.

Bundan sonra birde boya tam kalıcı olsun diye sprey şeffaf vernik sıkıyoruz kurumaya bırakıyoruz.



Alüminyum Kabartmada Kullanılan Malzemeler:

Folyo kabartma işlemlerinde, birçok değişik şekilde ve ebatta ahşap, plastik, kemik ve benzeri malzemeden yapılmış kalemler kullanılmaktadır.

Bu kalemleri kendiniz ya da herhangi bir marangoz ustasına yaptırabilir veya satın alabilirsiniz.
Bunun dışında selobant, bulaşık teli, kuru sabun, kapatacak maske, lastik eldiven, ağaç talaşı (toz halinde), kolonya, kâğıt mendil ve zırnık kullanılır.
Bu malzemeler hırdavatçılardan, bakır malzemesi satan iş yerlerinden temin edilebilir.
Folyo kabartmada, kabartma işlemi bittikten sonra kabartılan kısmın arka tarafına genel olarak alçı ile tutkal bileşiminden oluşan bir karışım hazırlanır.  Hazırlanan bu karışım kabartmanızın arkasına sıvanır. Sıvama işlemi genellikle dökülme yöntemi ile yapılır.

Folyonun yaklaşık her dört köşesinden 5-10 mm daha kısa uzunlukta duralit kesilir, kabartma resmin arkasına yerleştirilerek folyonun kenar kısımları duralitin üstünden geriye doğru kıvrılır.



MALZEMELER:

-Yapılacak çalışmaya uygun boyutta Kalın 100 veya 150 mikron  alüminyum folyo (sanatsal kırtasiyelerde bulunur) A4 boyutunda yada 25x35 cm boyutunda olabilir.

-Kabartma kalemi yada yuvarlak uçlu bir araç.
-Havlu yada yumuşak bir kumaş
-Silikon tabancası+silikon yada mum
-Ayakkabı boyası yada çini mürekkebi
-Mukavva
-Kabartması yapılacak resmin fotokopisi
-Selo teyp bant

1. Resmi alüminyum folyoya bant ile yapıştırınız.

2. Havlu tekkat olacak şekilde folyonun altında olacak.

3. Resmin çizgileri üzerinden yuvarlak uçlu kalemle geçilerek kopyasının folyoya çıkması sağlanır.

3. Resim folyodan ayrılır ve folyonun arkası çevrilir.

4. Havlu alta tek yada çift kat serilir.

5. Şeklin çizgilerinin arası yuvarlak uçlu kalemle dikkatlice bastırılıp dolaştırılarak kabartılır. Bu sırada folyoyu delmemek için dikkat edilir.

6. Arada şekil yüzü çevrilip kabaran kısımların kenarları sert bi zeminde düzeltilir. İsteğe bağlı boş kalan kısımlar nokta veya çizgilerle doldurulabilir.

7. Kabartma işi bitince çukur kısımlar silikon veya mum ile doldurulup donması beklenir.

8. Mukavvaya yapıştırılır.kabarık kısımlara bastırılınca çökmemeli içini bu nedenle mumla doldurduk.

9. Bir süngere mürekkep yada ayakkabı boyası sürülüp çukur ve dokulu kısımlara sürtülür daha sonra yüksek kısımlar silinir ve gümüş etkisi yapılabilir.

10. Çalışma çerçeve yaptırılır.


İsmek Alüminyum Kabartma Kursları:  Eğitim verilen kurs merkezlerini göster 


















0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen soru sormadan önce soracağınız konu ile ilgili olan yayınları okuyunuz...