.

Öne Çıkan Yayın

Boya Fırçaları Çeşitleri ve Kullanımları

Bu konumuzda  fırça çeşitleri ve kullanımlarına yönelik küçük örnekler verdik.  Fırçaların kullanım şekillerini görmek için video...

Pazar, Ocak 20, 2013

Tuval nedir? Nasıl hazırlanır? Tablolar Nasıl Korunur? - Pratik Bilgiler


Tuval nedir? Nasıl hazırlanır?



Tuval, üzerinde resim yapmak için kullanılan genelde beyaz
veya isteğe göre renklendirilebilen bez örtülü boş tablolardır. Bazı ahşap yüzeylerde tablo olarak kullanılabilir.
Tuval resimde görüldüğü gibi; dört köşe birbirine monte edilen çıtaların üzerine gerilen bez kalın ve üzeri boyalı parçasından ibarettir. Kendi tuvalinizi kendiniz hazırlanabileceğiz gibi farklı boyutlarda ve kalitede hazır olarak satılan tuvalleri sanat malzemesi satan kırtasiye gibi mağazalardan temin edebilirsiniz.


Tuvalin kullanım alanı:
Tuval fotoğraf ve resim baskılarında, yağlı boya resim çalışmalarında, akrilik boya çalışmalarında kullanılır.


Evde tuval nasıl hazırlarız

Öncelikle seçtiğiniz resime göre ne boyutta bir tuval hazırlamak istediğimize karar vermeliyiz. En ufak tuval çerçevesinin kalınlığı 2x4 cm olmalıdır. Bu ebatların oranı tuvalin boyutu büyüdükçe artar. Bunun sebebi üzerine gerilecek bez nedeni ile esnemeye sebep olmasını önlemektir. Tuval boyutunda ve tuvale uygun ebatta kesilen çitalar, köşeleri birbirine 90 derecelik açı ile gelmek üzere kesilir ve çakılır ya da yapıştırılır. Daha sağlam olması için önce tutkal ile yapıştırılıp daha sonra ince uzun cam çivileri ile çitayı çatlatmadan çakılır. Tuval çerçevesinin bezin gerileceği yüzünü içe eğimli rendelemek gerekir. Bunun sebebi boyama sonrası boyanan yüzeyin ahşaba yapışmasını ve iz bırakmasını önlemektir. Bütün bu işlemleri yapacak imkânımız yoksa tuval çerçevesini marangoza sipariş verebilirsiniz.

Tuval Pensi
Sıradaki işlem hazırlanan tuval çerçevesine bez germektir. Ancak tuval çerçevesine gerilecek bezin seçiminde çok dikkat edilmelidir. En uygun ve en yaygın kullanılan bez cinsi Amerikan bezi ya da patiska denilen bez cinsidir ve kalın olmalıdır. Özellikle belirtmekte fayda var ki, seçilecek kumaş sentetik elyaf olmamalıdır. Bunun sebebi bu kumaş türünün elektriklenmeye yol açarak üzerine tozları çekmesidir. Yaptığımız resmin tozları mıknatıs gibi çekip kısa sürede kirlenmesini istemiyorsak bu bez türünü tercih etmiyoruz. Seçilen bez tuval ölçüsüne ek olarak kenarlardan 5′er cm fazla kesilir. Tuval çerçevesi beze ortalanarak kenarların orta kısmından tahtaya monte ettirilmeye başlanır. Bunun için küçük başlı çivi, raptiye ya da zımba kullanılabilir, benim kendi tercihim zımba ile çakmak. Burada dikkat etmemiz gereken nokta bezi tahtaya gererek monte etme olacaktır. Tuval yüzeyinde herhangi bir bolluk ya da pot kalmamalıdır. Ancak bez çok da gerilmemelidir. Bu çerçevenin eğilmesine ya da bezin zarar görmesine neden olur.

Tuval hazırlanmasının son aşaması astarlamadır. Bu kumaşın emiciliğini yok etmeye yarar. Astar olarak kullanılan inceltilmiş plastik boya, kumaş dokusundaki gözenekleri kapatarak boyanın sürüleceği zemini hazırlar. İnceltilmiş plastik boya ile 2 ya da 3 kat tuvali boyarız. Her boyama sonrasında yüzey ince zımpara ile zımparalanır. Son kat üzerine inceltilmiş bezir yağı çok ince bir kat olarak sürmek kumaşın emiciliğinin azaltılmasında faydalıdır. Bezir yağının fazla sürülmesi akmaya neden olabilir. Zaman zaman bazı sanatçılar astarın üzerine resmi yapmaya başlamadan önce bir kat beyaz yağlıboya sürmeyi tercih edebiliyorlar.

Benim size kişisel tecrübelerimden aktaracağım yöntem: tuval astarı için beyaz plastik boya ile tutkal karışımını sulandırarak ayran kıvamına geitirib öyle sürmenizdir. Ben genelde 3 - 4 kat astar atarım. Son iki kat kuruduktan sonra ince zımpara ile zımparalarım. Bezin arkasına da 1 kat boya atmakta fayda var. Bezir yağı kullanmıyorum.

Bu şekilde tuvalimiz resim yapmaya hazır hale getirilmiş olur.



Yağlıboya Resim Nedir ?

Yağ bazlı boyalar ile tuval üzerine el emeği ile yapılan resimlere “ Yağlıboya Resim “ adı verilir.

Kavramlar

Tuval : Yağlıboya emilimi iyi olan Canvas Bez çeşidi.
Şase  : Tuvalin gerileceği ince çıta iskelet.
Çerçeve: Çıta iskelet üzerine inşa edilen, tablonun etrafını saran yapı.


Yağlıboya Resimin Özellikleri Nelerdir ?

• Yağlıboya resim daha kalıcıdır.
• Renkleri daha parlak ve canlıdır.
• Uzun süre dayanaklıdır.


Yağlıboya Resim İçin Kullanılan Zemin Nedir ?

Genellikle Canvas tuval bezi üzerine yapılır ancak ahşap veya duvar gibi düz yüzeyler üzerindede uygulanabilir.


Yağlıboya Resim ile Suluboya Resim Arasındaki Fark Nedir ?

Yağlıboya kıvamlı bir boya olup kalın tabakalar halinde kullanılır.İstenilen tonlar ilgili boyalar karıştırılarak elde edilir ve neticesinde  bir tabaka oluşturur , tuvalin üstünde daha bir dolgun görünür.Ayrıca daha tok görüldüğü gibi daha kapatıcıdır.
Suluboya ise şeffaf ve ince olduğu gibi su bazlıdır ve su ile inceltilerek istenilen tonlar elde edilir.


Yağlıboya Resimde Kullanılan Malzemeler

• Yağlıboya ; Genellikle 3 ana renk ,2 nötr boya kullanılır.
• Şaseye gerilmiş veya board üzeri canvas tuval bezi.
• Keten Yağı: Yağlıboyayı inceltmek ve uzun süre parlaklığını sürdürmek için kullanılır.
• Terebentin: Fırçaların temizlenmesi için kullanılır.
• Tiner: Genel temizlik için kullanılır.
• Spatula, fırça, fırça saklama kabı.
• Palet: Ahşap veya plastik kullanılır.
• Sprey Vernik: Resim bittikten ve uzun süre geçtikten sonra parlaklığın devamı için kullanılır.


Yağlıboya Tablo Nasıl Yapılır ve  Yaparken  Dikkat Edilmesi Gerekilen Hususlar Nelerdir ?

• Şase üzerine çalışılıyor ise, Tuval gergin olmalıdır.
• Tuvale çizim yapılırken yetenekten çok bilgiye ihtiyaç vardır. Çizim genellikle pastel boya veya kurşun kalem ile yapılır.
• Boyama işlemi öncesi boyalar palet üzerinde karıştırılmalıdır.
• Yapılacak tablonun renkleri önceden hazırlanmalı ve yapılacak objenin gölgelendirme alanlarına dikkat edilmesi gerekmektedir.
• Boya ile birlikte yağ kullanımı;(Boyanın fazla kullanılabilmesi ve daha fazla parlaklık sağlayabilmesi için gereklidir.)
• Fırça Kullanımı; Fırça elden uzak tutulmaldır.Böylelikle fırçaya daha fazla hakim olunabilinir.
• Spatula Kullanımı; Birden çok boyayı tuvalde karıştırmaya veya resim yapmada, daha yoğun boyayı tuale aktarma işleminde yardımcı olur.Genellikle kesik uçlu, sivri uçlu ve oval olmak üzere üç farklı çeşitte spatül kullanılmaktadır.
• Geniş alanların boyanması veya astar atma işlemi, boya yağ ile fazlasıyla inceltilerek yapılmalıdır.Genellikle kalın fırçalar kullanılır.
• Gölgelendirme işleminde siyah boya kullanılmadığı gibi genellikle mavi boyadan yararlanılır.
• Boyama işlemi, uzaktan, hafif, bastırmadan, seri hareketler ile yapılmalıdır.
• Detay kısımlarına girilirken tuvalin büyüklüğü göz önüne alınarak fırça seçilir ancak bu işlem için resmin belirli bir kısmının bitmiş olması gerekmektedir.


Yağlıboya Resim Nasıl Muhafaza Edilir ?

• Resim şase(çıta iskelet) üzerinde gerili vaziyette bulunduğu için çıtalar arası kısım dikkat edilmesi gereken hassas kısımdır.Bez üzerine her hangi baskı uygulanmamalı veya  bir ağırlık konulmamalıdır.Aksi taktirde bez üzerine gevşeme olabileceği gibi üzerinde kabarmalar, bombelenmeler  ve göze hoş gelmeyen durumlar görülebilir.Böyle bir durumda tablonun tekrar şase işlemi görmesi gerekmektedir.
• Belirli bir zaman geçtikten sonra parlaklığın devamı için sprey vernik kullanılabilir.Sprey vernik çok yaklaştırmadan fazla iz kalmayacak şekilde tüm yüzeye aynı oranda püskürtülür.
Makina ile Yağlıboya Resim Yapılabilir mi ?
Hayır. Yağlıboya Resimler tamamiyle sanatçı tarafından el emeğiyle yapılan resimlerdir.Henüz bu tip bir makina icat edilmemiştir.


Bob Ross Tekniği Nedir ?

Giriş tekniği.Manzara Çiçek ve Vahşi Doğa Resimleri Yapılabilir.Bob Ross tekniğinin kendi özel malzemesi vardır ve ıslak üzerine ıslak çalışılır, böylelikle kısa sürede çalışmanın bitirilmesi sağlanır.Bob Ross tekniği ile resim yapmak için belirli kurallarda ki tekniği öğrenmek yeterlidir, daha önce resim yapılmasına gerek yoktur.Bob Ross Tekniğinde insanların yeteneğim var mı yok mu diye düşünmesine gerek yoktur, sistematik çalışmalardır ve ünlü ressam Bob Ross' un kullandığı bu teknik resim sanatına giriş tekniğidir.


Suluboya Nedir ?

Su bazlı boyolar ile yapılan resime “ Suluboya Resim “ adı verilir.
Suluboya Resim Malzemeleri Nelerdir ?• Suve Kağıt ( Suyu kaldırabilen fazla su ile deformasyona uğramayan kağıt)
• Çeşitli Fırçalar ( Yumuşak uçlu ve ıslandığında ucunun sivrilmesi )
• Tablet şeklinde Boya
• Ön Çizim Kalemi
• Su Kabı
Suluboya Resim Yapım Tekniği Hakkında İncelikler
• Suluboya resim yaparken sabırlı olunmalıdır.
• Suluboya resimde ardaşık alanların boyanmasında bir alanın kuruması beklenmelidir.Suluboya kağıdı kuruma işlemini çabuklaştıran bir kağıttır.
• Suluboya resimde su ile temasa dikkat edilmelidir.

Günümüz şartlarında gerçekleştirilen aldatmacalardan dolayı tüketiciyi bilgilendirmek adına hazırladığımız bu bölümde kanvas (CANVAS ) baskı ürünler ile yağlıboya tablolar arasında ki belli başlıca ayırt edici özellikleri bulabilirsiniz.


Kanvas Baskı Tablo nedir ?

Digital ortamda bir fotoğrafın çoğaltılma işlemidir.Zemin olarak ince tuval boyar madde olarak mürekkep kullanılan fotoğraf tablo.


Yağlıboya Tablo Nedir ?

Günümüz teknolojisinde makina ile çoğaltımı olanaksız, tamamiyle el emeği ile, bir sanatçı tarafından resmedilmiş birebir eşi olmayan eserlerdir.Zemin olarak canvas tipi tuval(yağlıboya emen kalın tuval), boyar madde olarak yağlıboya kullanılır.


Kullanım Alanları

• Canvas Baskı , poster, yağlıboya görünüm süsü verilmiş akrilik baskı, kabartma dokusu verilmiş baskı Tablolar...vb ne kadar pahalı bir çerçeve içersinde olur ise olsun, hiçbir sanatsal değer taşımadığı ve bir fotoğraf olduğu için genelikle dekorasyonuna ağırlıkla önem verilmeyen antre,arkada oda, kiriş..vb alanlarda kullanılır.

• Yağlıboya Tablolar ise, zengin ve seçkin dekoralarda kullanılan el emeği ile yapılmış, günümüz teknolojisinde makina tarafından çoğaltımı mümkün olmayan, kişiye özel sanatsal eserlerdir.İç mimarisine önem verilmiş, salon, giriş alanları, oturma grubu..vb seçkin dekorasyonlarda yer alır.


Sanatsal Farklılıklar :

• Kanvas Baskı tablolarda hiçbir el ve düşünsel beceresi olmadığından ötürü, dilediğince kısa sürede çoğaltılıp birçok farklı yerde aynı üründen karşılaşılaşılabileceği gibi, temini kolay bu ürünlerin sonra ki zamanlarda değerinde bir farklılık olmamaktadır.
• Yağlıboya tablolarda ise, günümüz teknolojisinde makina ile çoğaltımı söz konusu olmadığından ötürü, yağlıboya tablo denildiğinde tamamiyle sanatçı tarafından resmedilmiş el emeği sanatsal ürün akla gelmelidir.Bu nedenden ötürü alınan eserlerde, değer kaybı olmayacağı gibi gelecekde değer kazanacak ürünler arasındadır.


Baskı Tablo Çeşitleri Nelerdir ?

• Düz Tuvale Baskı Tablo veya fotoğraf ( Kanvas Tablo )
• Poster
Afiş
• Akrilik Baskı ( Yağlıboya Görünümlü, Parlak )
• Kabartma(üç boyut) Baskı Tablolar
• Akrilik Baskı(Parlak Baskı) ile Yağlıboya Arasında ki Farkı Nasıl Anlayabilirim ?


Akrilik Baskı Tablolar

Akrilik baskı veya bir başka deyişle vernikli baskı günümüzde baskı tablo sektöründe sıkça rastlanılan ürünler arasındadır.Bu ürünlerin yağlıboya tablo ile hiçbir ilişkisi olmadığı gibi, sadece baskı fotoğrafın üzerine “vernik sürme” işlemi ile elde edilen parlak ürünlerdir.
Belli başlıca ayırt edilebilecek özellikler :
• Hiçbir sanatsal el emeği yoktur( Sanatçı tarafından yapılmaz)
• El ile muayne edildiğinde ayırt edilebilir yağlıboya katman doku yoktur.
• Tuval kenarlarında çalışma sırasında oluşabilecek her hangi bir yağlıboya kalıntısı yoktur.
• Sürülen vernikten ötürü çok parlaktır.
• Yağlıboya kokusu yerine ağır bir vernik kokusu vardır.
• Genellikle çok ince tuval üzerine baskı işlemi uygulanır.
Tablo asmada nelere dikkat edilir?
Benzer Tabloları Bir Arada Sergileyen !
Bu tip bir düzenlemede simetri kurmak anahtar yöntemdir. Kalabalık ve karmaşık bir görüntüyü engellemek istiyorsanız aynı tarz ve boyutlardaki ya da aynı ressama ait tabloları bir araya getirin ve yatay ya da dikey asın.
Tablo asmak için rayınız varsa muntazam bir düzenleme için zincir ya da kalın bir kurdele kullanabilirsiniz. Duvarın rengi de önemlidir. Duvarda, tablolara ışığı en iyi yansıtacak renkleri tercih edin. Pastel tonlar, resim ve fotoğrafları ortaya çıkarmak için idealdir.


 Püf Noktaları !

Duvarınız yeterince geniş değilse asacağınız tabloların sayısının altı ya da sekizi geçmemesine dikkat edin. Tablolara eşit miktarda ışık verebilmek için spot ya da tavandan aydınlatma kullanın. Özel günlerde kullanmak üzere abajur ya da masa lambalarını yakınınızda bulundurabilirsiniz.
Tablolarınızı simetrik uyguladığınızda mobilya ve aksesuarlarınızı da benzer bir şekilde düzenleyebilirsiniz.


 Zincirle Alternatif

Kurdele, kalın ip, sicim gibi malzemeler mekana ayrı bir şıklık ve hava katacaktır. Zincire astığınız tabloları kurdele ve renkli ip gibi dekoratif malzemelerle süsleyebilirsiniz.

 Siyah Beyaz Tabloları Yan Yana Kullanın !
Fotoğraflarınızı sergilerken resimlerinizi asmak için kullandığınız yöntemi denemekten kaçının. Aynı boyutlarda ve renklerde olanları gruplayın, simetrik bir düzen oluşturmaya çalışın. Fotoğraflarınızı asarken çivi kullanmanız sade ve düzenli bir görünümde etkili olacaktır.
İç mekanlarda şıklık  için böylesi bir düzenleme son derece etkilidir. Ayrıca fotoğraflardaki siyah-beyaz kontrast paralelliğini beyaz duvara siyah çerçeveler asarak yakalayabilir, zıtlık içinde bir düzen oluşturabilirsiniz.


 Fotoğrafları Sergilemenin Püf Noktaları !

Fotoğraflarınızı asarken zincir, sicim, kurdele gibi dekoratif malzemeler kullanmamaya özen gösterin. Çünkü bir fotoğrafa baktığınızda sadece görsel objeye odaklanmak istersiniz.
Aynı ölçülerdeki çerçeveleri asarken ölçü aleti kullanmaya, boşluk ve mesafe ayarlarının kusursuz olmasına dikkat edin. Aynı ölçülerdeki çerçeveleri asarken en ufak bir hata kendini hemen belli edecektir. Çerçeve içinde benzer tonlar kullanarak bütünselliği arttırabilirsiniz.


 Büyük Tabloları Asmak

Oturma odanıza asacağınız bir tablo mükemmel bir odak noktası haline gelebilir, aynı zamanda mekanın geri kalan bölümünün dekorasyonunda size ilham kaynağı oluşturabilir. Büyük tabloları asarken dikkat edilmesi gereken ilk şey; tablonun etrafında nefes alabileceği kadar geniş bir alanın olmasıdır.
Ayrıca tablo etrafına asılan aplik veya dekoratif objelerin de kalabalık olmamasına özen gösterilmeli. Seçtiğiniz tablo oldukça büyükse ve mekanın odak noktası haline geliyorsa, genele hakim çizgi ve renklerle uyumlu olmalıdır. Bütünselliği yakalamak için en iyi yöntem mekanda olan renklerin birkaç ton açık ya da koyu olanlarını tabloda tercih etmektir.


 Bir Tabloyu Odak Noktası Haline Getirmenin Püf Noktaları

Duvardaki diğer fotoğraf ya da resim benzeri objeleri kaldırın.
Mobilya ve döşemelerinizin çok süslü olmasından kaçının. Bu, kalabalık bir görüntü veren tablonun karmaşada kaybolmasına sebep olur.
Mekanın renklerini tamamlamayan bir tabloyu kullanmakta ısrarcı olmayın. O tabloyu evinizin farklı bir odasında da sergileyebilirsiniz. Ya da tablonun renklerini tamamlayan aksesuarlarla bütünsellik katabilirsiniz.


 Çerçeveler Nasıl Ölçülmeli ve Konumlandırılmalı

Beyaz kağıt üzerine çerçevenin ölçülerini çizip, çıkardığınız profili kesin.
Maskeleme bandı kullanarak profilleri duvara yapıştırın. Hoşunuza giden düzenlemeyi elde edene kadar profillerle değişik düzenlemeler deneyebilirsiniz. Simetri ve düzeni seviyorsanız her bir profil arasındaki mesafe ölçülerine de dikkat etmelisiniz.
Asmak istediğiniz çerçevelerin tepe noktası ile kancası arasındaki mesafeyi ölçün çıkardığınız profile işaretleyin.
İşaretlediğiniz yerden çivi kullanarak çerçevelerinizi asabilirsiniz.


 Rafları Değerlendirin !

Kolay ve çabuk bir yöntem isteyenlerdenseniz evinizdeki rafları, tablo, resim ya da fotoğrafları sergilemek için kullanabilirsiniz. Böylece duvarınıza çivi ya da vida monte etmenize de gerek kalmaz. Aile fotoğrafları, çerçeveli ya da çerçevesiz resimler raflarda sergilenmek için idealdir. Çalışma alanınızda da böyle bir köşeyi rahatlıkla hazırlayabilirsiniz.


 Resimler ve Fotoğraflara Daha Sakin bir Ortam

Birbiri ile uyumlu olmayan resim ve fotoğrafların oluşturduğu bir kompozisyon bir o kadar etkileyici bir görünüm verebilir. Bu şekilde bir düzenleme, özellikle modern tabloları sergilemek için kullanılabilir. Fotoğraf ve resimlerinizi farklı tarzlardaki çerçevelerde asimetrik bir denge kurarak asabilirsiniz.


 Asimetrik Düzenleme İçin Püf Nokataları

Bu tip düzenlemeler için ideal yerler; köşe, kenar sehpa ya da masa üstleridir.
Antikacı ve eskicilerde ilginç çerçeveler bulabilir, koleksiyonunuzun çeşitliliğini arttırabilirsiniz. Ayrıca böyle bir koleksiyonu aynalar, metal, deri, oyma ve kakmalı çerçevelerle tamamlayabilirsiniz.
Tablolarınızı asarken pratik olmayı unutmayın. Kolayca ulaşabileceğiniz ve tozlarını kolaylıkla alabileceğiniz yükseklikte olmalarına özen gösterin.


 Kontrast İçin Ayna Kullanın !

Tablo ya da çerçevelerle yaptığınız bir kompozisyona ayna ekleyerek dekoratif bir şıklık verirken ışığı da daha iyi yansıtabilirsiniz. Kapıların üzerindeki atıl alanları kullanın Kapı pervazının hizasına bir grup tabloyu asabilir, kullanmadığınız bu boşluğa hareket ve renk katabilirsiniz.


 Modern Bir Sergiye Ne Dersiniz ?

Havlularınız, kabanlarınız ya da tavalarınız için kullandığınız bir askıyı tablo askısına dönüştürmeye ne dersiniz. Farklı boyut ve renklerdeki tablo ve fotoğraflara ip, zincir ya da sicim geçirerek asın.


Evinizdeki Tablonun Değerli Olup Olmadığını Nasıl Anlayabilirsiniz ?

• Expertiz yaptırabilirsiniz.
• Yapan sanatçının akademik kariyeri, açtığı sergiler araştırılmalıdır.
• Eğer oryantalist bir esere sahipseniz, ilgili sanatçının Türkiye’ de çalışmalarda bulunup bulunmadığı araştırılmalıdır.
• Türk resim piyasasında genellikle önem sıralaması şu şekildedir, Peyzaj(Manzara) Resimleri > Naturmort Resimler > Portre Resimler
• Diğer bir değerlendirme noktası, Yağlıboya Resimler > Suluboya Resimler > Karakalem Resimler şeklindedir.


Hangi Tablolara Çerçeve Yaptırmalıyım ?

Son yıllarda Avrupa’ da ki dekorasyon akımına göre, modern hatlar için çerçeve kullanımı her geçen yıl azalmaktadır.Bu modern akımı takip eden Tablocu.com uzman kadrosu genellikle  modern – sade hatlarda sergilenebilecek yağlıboya eserleri temin etmekde ve ülkemize getirmektedir.Bu anlamda Tablocu.com da ki tüm eserleri sade, bir başka deyişle çıta- iskelet ile kullanabilirsiniz.
Ancak çerçeve kullanımı bir kişisel zevktir ve her eseri çerçeveletebilirsiniz.
Örneğin klasik bir dekorasyonuz var ise ve bir peyzaj(doğa) çalışmasının sahibi iseniz, iyi bir varak çerçeve ile eseri sergilemeniz şık durabilir.Ancak modern bir dekorasyonunuz var ise ve bir soyut yağlıboya tabloya sahipseniz, çerçeve yaptırmayarak eserinizi sergilemeniz dekorasyonunuzu tamamlayabilir.Diğer bir yönden dekorasyonunuz izin vermese bile parçalı yağlıboya tablolar için bütünlüğün ve görüntünün bozulmaması için çerçeve yaptırılmaması daha uygun olacaktır.
Bu durumlar ısşığında ; tamamıyla kişisel ve görsel bir zevk olan çerçeve kullanımı kişiden kişiye farklılık göstermektedir,
bizlerin genel tevsiyesi;
tüm eserleri çerçevesiz - modern hatlarda sergileyebilirsiniz ancak öneriden çok kişisel zevkinize göre karar vermeniz doğru olacaktır. "


 Çerçeve Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim ?

Yağlıboya Tablolarda Paspartu Kullanımı :

Çerçeve yaptırmaya karar verdiyseniz bu konuda ki tavsiyelerimiz;
 genellikle yağlıboya tablolarda cam ve kağıt paspartu kullanımı önerilmez.Çerçeve-profil paspartu kullanımı önerilebilir.Yağlıboya Tablolar için çerçeve yapımı sırasında profil paspartu kullanmanızı öneririz.Bölelikle resim ve çerçeve arasında dengeli bir geçiş sağlanır, çerçeve veya resmin ayrı ayrı görselliği sağlanır.Paspartu için açık renk tavsiyemizdir.Renkli paspartu seçerseniz çerçeve ile uyumlu olmasına önemle dikkat ediniz ancak yağlıboya eserlerde renkli paspartunun yaygın olarak kullanılmadığını hatırlatmak isteriz.Çerçeve


Kalınlığı Seçerken Nelere Dikket Edilmeli ?

“Resim küçük ince bir çerçeve seçmeliyim” diye düşünmeyiniz.Küçük bir tabloya kalın bir çerçeve ile  derinlik katabilirsiniz.Yada büyük bir tabloya ince bir çerçeve seçerek sadelik sağlayabilirsiniz.Çerçeve kalınlığının seçimi kişisel bir zevk olup, ne tip bir esere sahip olduğunuz(derinlik..vb) önemli bir unsurdur.
İki tip çerçeve çeşidi vardır, birincisi ahşap(el yapımı) ikincisi lamine(plastik).Son yıllarda lamine çerçeveler fiyat durumun uygunluğu ve bununla birlikte ahşapa benzerliğinin artmasından ötürü sıkça tercih edilmektedir.




0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen soru sormadan önce soracağınız konu ile ilgili olan yayınları okuyunuz...