Bu site satılıktır. İrtibat için iletiçime geçiniz.

Floransa Mozaik Sanatı

Taşın Sanata Dönüşümü.

Rölyef Sanatı

Kabartma ve doku deformasyon. Eskitme çalışması.

Resme giriş ve Karakalem

Resme giriş ve Karakalem Çizim Teknikleri hakkında bilinmesi gereken tüm önemli konular.

Pazar, Temmuz 22, 2018

Resim Yardımcı Malzemeleri - Vernikler


Yağlıboya resim sanatında kullanılmaya uygun olan vernikleri özellikleriyle beraber açıklamaya çalışacağım.
Yağlıboya resimlerin korunması, güzel görünmesi, parlama farklılıklarının giderilmesi için vernik uygulanır. Ancak verniklemenin resmin tam olarak kuruduktan sonra yapılması gerekir. Bu süre ise yaklaşık 6 aydır. Bu süreyi beklemeden, çeşitli nedenlerle bilinçli olarak verniklemeyi tercih eden ressamlar vardır fakat alttaki boya kurumadığı için ilerde verniğin ve boyanın çatlama riski vardır, ayrıca özellikle beyaz renklerde kararma görülebilir. Çok erken vernikleme yapıldığında, boya ilk kuruma aşamasını da geçmediği için vernik boyanın çözülüp yayılmasına neden olabilir. Yağlıboya resimde çeşitli amaçlar için kullanılan değişik özellikte vernikler vardır.

Yağlıboya resim sanatında kullanılan vernikler


Dammar Verniği (DAMMAR VARNISH)

Yağlıboya ve alkid çalışmalarda kullanılmak üzere yüksek parlaklıktaki sarı bir verniktir. Yaşlanma ile kararmaya eğilimlidir ve Distile Terebentin ile çıkarılabilir.

Dammar vernik kendinizde hazırlayıp kullabileceğiniz bir vernik türüdür. Yaklaşık 200 yıldan beri bilinen bir vernik türü olan Dammar'ın hazılanması gayet basittir. Ham maddesi olan ve sadece yurt dışı internet sitelerinden temin edebileceğiniz Dammar sakızına %70 kadar terebentin ekleyip çözülmesini sağladıktan sonra, çok iyi bir şekilde süzüp rahatlıkla kullanabilirsiniz.
  • Hızlı kurur.
  • Boya tamamen kurumadan kullanılmaz (6-12 ay).
  • Sıcak ve kuru ortamda kullanın.
  • Medyum olarak kullanılmaz.
Dammar Sakızı

Japon Gold Size Verniği

Yaldızlama işlemi sırasında, hızlı kuruyan bir yapıştırıcı olarak da kullanılabilen, koyu renkli ve seyrek bir sıvıdır. Aynı zamanda silinemeyen kalıcı bir son kat vernik olarak da "yağlıboyada" kullanılabilir.


  • Kuruyunca çıkarılamaz.
  • Resim verniği için uygun değildir.


Parlak Resim Verniği (ARTISTS' GLOSS VARNISH)

Daha önceleri Convers Art Varnish olarak bilinen UV ışınlarına dayanıklı parlak bir vernik türüdür. Deneyimli sanatçılar veya uzman kişiler tarafından Beyaz ispirto yada Terebentin ile çıkartılabilir özelliktedir.


  • Hızlı kurur.
  • Sararma yapmaz. Çatlama veya göçme yapmaz.
  • Boya tamamen kurumadan kullanılmaz (6-12 ay).
  • Medyum olarak kullanılmaz.


Mat Resim Verniği (ARTISTS' MATT VARNISH)

UV ışınlarına dayanıklı parlak bir vernik türüdür. Deneyimli sanatçılar veya uzman kişiler tarafından Beyaz ispirto yada Terebentin ile çıkartılabilir özelliktedir.


  • Hızlı kurur.
  • Sararma yapmaz. Çatlama veya göçme yapmaz.
  • Boya tamamen kurumadan kullanılmaz (6-12 ay).
  • Medyum olarak kullanılmaz.
  • Kullanmadan önce çok iyi çalkalayın.


Retouching Varnish Rötuş Verniği (ARTISTS' RETOUCHING VARNISH)

Henüz bitirilmemiş ve kuruma sürecinde olan resimlerin geçici olarak korunmasını sağlar. Beyaz ispirto ile çıkartılabilir özelliktedir.

  • Hızlı kurur.
  • Boya tamamen kurumadan kullanılmaz.
  • Medyum olarak kullanılmaz.


 Akrilik Parlak Vernik (Galeria Gloss Varnish)

Akrilik Resim Parlak Verniği, Tamamlanan eserlerin korunması için kullanılan, silinebilen parlak bir verniktir.

  • Hızlı kurur.
  • Silinip çıkartılabilir.
  • Gloss Mat vernik ile birlikte kullanılabilir
  • Boya tamamen kurumadan kullanılmaz.
  • Medyum olarak kullanılmaz.

Yukarıdaki vernikler ayrıca 400mm sprey olarak temin edilebiliyor.





Resim Yapanlara Faydalı Bilgiler

Cumartesi, Temmuz 21, 2018

Resim Yardımcı Malzemeleri - İnceltici & Çözücüler


İncelticiler 

Resim sanatında boyanın inceltilmesi gereken durumlarda, fırça ve palet temizliğinde kullanılan vazgeçilmez malzemelerdendir. Özellikle fırça temizliğine çok dikkat edilmesi gerekir. Kaliteli fırçalar bilindiği gibi çok pahalı olabiliyorlar. Fırça temizliğine gereken önem verilmez ve boyanız fırça üzerinde kurursa bu hiç hoşunuza gitmeyecektir. Her ne kadar fırça üzerinde kurumuş boyaları çözebilen başka bir temizleyici madde varsa da, çalışma bitiminde fırçalarınızı çok iyi temizlemenizi öneririm. Böylelikle fırçalarınızı uzun süre kullanmaya devam edebilirsiniz.


Distile Terebentin


Hızlı buharlaştırıcı, yüksek rafine edilmiş terebentin yağı, tüm sanatçı sınıfı solventlerin içinde en inceltici ve fırça temizleme gücüne sahiptir. Verniği (Dammar Vernik dahil) temizlemek için uygundur. Oksitlenmeyi önlemek için sıkıca kapalı ve ışıktan uzak tutun. Kalınlaşırsa kullanmayın.


White Spirit

Yağlı boya renklerini inceltmek için fırçaları temizlemek için uçucu, yanıcı bir seyrelticidir. Terebentine kıyasla biraz daha yavaş kurur.





Kokusuz White Spirit

Yağlı boyalarda kıvam azaltıcı, fırça ve palet temizleyicisi olarak kullanılır.






Alkid Reçine

Alkid reçineler, keten tohumu veya soya fasulyesi yağı gibi yağ ile kombinasyon halinde yapılan sentetik reçinelerdir. İnceltici ve kuruma süresini hızlandırıcıdır.





Görseller ve bilgiler http://www.colortone.com.tr sitesinden alınmıştır.


Çam Terebentin

 Resim Yapanlara Faydalı Bilgiler




Resim Yardımcı Malzemeleri - Medyumlar


Medyumlar yağlıboya'nın karekteristik  özelliklerini değiştirmek veya geliştirmek, kurutma oranını değiştirmek, parlaklığı arttırmak, akışı arttırmak, ayarlamak veya doku elde etmek için kullanılır. Renklerin öğütülmesinde kullanılan bağlayıcılara (örneğin, keten tohumu yağı, alkid reçinesi ve suyla karışabilen yağlar için değiştirilmiş yağlar) dayanarak, medyumlar ölçülü miktarda  bir katkı maddesi olarak  kullanılmalıdır. Ayrıca  birden fazla medyum'u bir arada kullanmaktan kaçınmanızı öneririz.


Madyumlar




Liquin Original Medium

En popüler sıvı alkid medyumdur. Akıcılığı ve şeffaflığı arttıran, parlaklığı az, genel kullanıma uygun bir medyumdur. Fırça veya bıçak ile kolaylıkla karıştırılabilir ve fırça izlerini yumuşatır. Liquin Original, dokulu yağlı boya teknikleri ile kullanıma oldukça uygundur.


Liquin Light Gel Medium 

Yumuşak Jel Medyum, fırça ile sürüldüğünde dağılan ve renk ile karıştırıldığında yüzeyde kayarak damla etkisini yok eden hafif bir jeldir. Sırlama için idealdir, sararmaya karşı dayanıklı parlak ince bir tabaka olarak kurur. Liquin Light Gel ‘i seçmek, sıvı bir parlaklık elde etmek için damlamayan parlak bir boya seçmek gibidir. Liquin Light Gel ve Liquin Fine Detail arasındaki seçim için de aynı şey söylenebilir.




Liquin Fine Detail Medium 

İnce Detay Medyumu, bütün Liquin ailesindeki medyumların en akışkan olanıdır. Bu parlak medyum, ince detay çalışmaları için uygundur ve fırça darbelerinin belli olmasının istenmediği renk karışımı alanlarında kullanım için idealdir. Doğal reçinelerden yapılan ve sanatçıya hızlı kuruma özelliği sağlayan geleneksel "copal" medyumların modern bir alternatifidir. Liquin ailesindeki bütün ürünler gibi, sararmaya karşı dayanıklılığı arttırır. Liquin Fine Detail, fırça izi olmayan pürüzsüz bir resim yaratır.



Blending & Glazing Medium 

Karıştırma ve Cilalama Medyumu, boyanın kuruma hızını yavaşlatır ve akışkanlığını arttırır. Renk geçişleri, cilalama (glaze), fır
ça darbelerinin belli olmasının istendiği çalışmalar, antik görünüm yaratma gibi uygulamalar için idealdir.




Painting Medium 

Boyama Medyumu, ayrıntılı çalışmalarda, cilalama (glase) uygulamalarında ve pürüzsüz renk geçişleri istenilen alanlarda kullanıma uygundur. Fırça izlerini belirsizleştirir. Donuk alanları canlandırır. Esnek ve parlak bir tabaka olarak kurur. Kuruma hızı yavaştır ve sararmaya karşı dayanıklıdır.





Liquin Impasto 

Henüz yapılmış olan dokuları ve fırça darbelerini korumak ve belirgin katman görünümünü engellemek için idealdir. Tüpteki renk tonunu genişletir ve kuruduğu zaman normal bir şekilde verniklenebilecek sert bir tabaka oluşturur. Liquin Impasto, yoğun fırça darbeli ve paletten bıçak ile olan çalışmalarda yağlı boyayı güvenli bir şekilde kalınlaştıran tek medyumdur.





Liquin Oleopasto

Boya kalınlığına ve katmanların yoğunluğuna bağlı olarak 1 ile 6 günde hızlı bir şekilde kuruyabilen, yarı mat, sararma yapmayan, Impasto medyum ile beraber kullanılabilen bir doku  medyumudur.
Vernikler ile karıştırılamaz ve son katta kullanılması uygun değildir.





Resim Yapanlara Faydalı Bilgiler





Resim Yardımcı Malzemeleri - Yağlar


Keten Yağı (Linseed Oil)


Adından belli olduğu üzere keten tohumundan elde edilen bir tür bitkisel yağdır. İçeriğinde yüksek miktarlarda tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri, düşük miktarlarda ise doymuş yağ asiti, yoğun miktarlarda lif ve potasyum içerir. Ayrıca az miktardlarda çeşitli vitaminler, demir, bakır, çinko ve magnezyum içerir.

Keten yağı bitkisel tedavide kullanılan bir yağ olmasıyla beraber sanayide de kullanılır ve her iki kullanım alanına göre keten yağının işlenme tipi değişiktir.

Yüksek ısı ile çıkartılan keten yağı sanayide ve özellikle boya ve kosmetik söktöründe kullanılır.
Ahşap vernik, boyaların ve ressamların kullandığı tüm yağlı maddelerin ana maddesi keten yağıdır.

Soğuk pres yöntemi ile elde edilen keten yağı ise bitkisel besin tedavisi olarak sıklıkla ve güvenle  kullanılabilir.

Resim sanatında kullanılan keten yağının çeşitleri:

Kaynatılmış Keten Yağı: (Boiled Linseed oil)

Yağ kaynama noktasında çok yakın bir dereceye kadar ısıtılır ve içine siccatives ( kurutucu ) ilave edilir. Bu özelligi sebebiyle Quick drying medium olarak kullanılabilir.

Boya katmanlarını inceltmeye ve akışkan hale getirmeye yarar. Terebentin veya White Spirit ile yoğunluğu azaltılabilir. Parlaklığı artırır ve kuruma süresini azaltır.

Yağ ile çözülebilir kurutucularla birlikte kaynatılmış keten yağı. Pigmentlerden kendi elde ettiğiniz renkler ve resim medyumları için bağlayıcı bir bileşimdir. Beyazlatılmış, soğuk pres ve stand bezir yağlarından daha hızlı kurur.

Yağlar renklerin ortaya çıkmalarını ve kullanım kolaylığını sağlarlar. Yağlı boya içinde kullanılan yağ havanın oksidasyonu ile kuruyan bir yağdır; havanın oksijenini alarak oluşturduğu katı ortam içinde pigmentleri kararlı bir şekilde tutar. Çalışılan iklime bağlı olarak 2-4 gün arasında kurur. Genelde tohumdan elde edilen yağ boyaya kremsi bir yapı vererek, boya karışımının ana malzemesi olarak renk dışında bir çok özellik sağlar.

Kurutucu Keten Yağı: (Drying Linseed Oil)

Drying Linseed Oil Kurutucu Keten Yağı, Arıtılmış Keten Yağı'n dan daha koyu renkte olan bir yağdır. Parlaklığı ve şeffaflığı arttıran yağların arasında kuruma sürecini hızlandırandır.



Beyazlatılmış Keten yağı: (Bleached linseed oil)

Kurutucu maddelerden arındırılmış, parlak, beyazlatılmış, ince yağ. Kendi karşımınız olan yağlı boya renkleri ve resim medyumları için bağlayıcı bir bileşim.
Beyaz keten yağının kuruma süresi biraz daha uzundur.


Arındırılmış Keten yağı: (Purified Linseed Oil)

Arıtılmış Keten Yağı, yağlı boyanın renk yoğunluğunu azaltırken kuruma hızını yavaşlatır. Boyaların parlaklığını ve şeffaflığını arttırır.
Kurutucu maddelerden arındırılmış Purified Oil'in  beyaz keten yağından çok fazla bir farkı yoktu. Her ikiside uygulamadan sonra sarı renklerini kaybeder.


Soğuk Press Keten Yağı: (Pressed Linseed Oil)

Soğuk Pres Keten Yağı, boyanın yoğunluğunu azaltır ve akışkanlığı, parlaklığı ve şeffaflığı arttırır. Fırça izlerini belirsizleştirir. Yağlı boya yapımında, pigmentlerin dövülme işlemi sırasında kullanmak için idealdir.



Yoğunlaştırılmış Keten Yağı: (Thickened Linseed Oil)

Yoğunlaştırılmış Keten Yağı, boyanın kuruma sürecini hızlandırır. Akışkanlığı, parlaklığı ve boya tabakasının dayanıklılığını arttırır. Bu yağ İnceltilmiş Keten Yağı gibi bir etki verir, ancak daha hızlı kurur ve daha koyu bir rengi vardır.


Stand Oil:

Stand oil keten yağının oksijen katılmadan ısıtılmasıyla elde edilir dolayısıyla (oksitlenmez) Polimerizasyon yöntemiyle içindeki yağ molekülleri arasındaki bağ güçlendirilir bu da yağa normalinden fazla bir yoğunluk verir. Beyaz ispirto Ya da terebentinle açılan Stand oil polimer yapısı dolayısıyla esnekliğini kaybetmez.

Yavaş kurur ve çok az sararır.  Tempera tekniğinde, pigmentlerden kendi elde ettiğiniz renkler ve resim medyumları için bağlayıcı bir malzemedir. Elastik ve dayanıklı bir tabaka elde etmenizi sağlar.




Haşhaş yağı: (Drying  Poppy Oil)

Haşhaş yağı (Poppy Oil) ne zaman kullanılır ?
Haşhaş yağı, Keten yağına kıyasla daha yavaş kurur daha soluk bir renge sahiptir ve resimde oluşabilecek kırışma problemlerini engeller. Bu özelliklerinden dolayı haşhaş yağı içeren yardımcı malzemelerle `AllaPrima`(resmin tek bir oturumda hızla tamamlandığı teknik) tekniğinde, açık tondaki renklerin kullanılması önerilir. Keten yağına oranla daha düşük konsantrasyona sahip olduğu için alt tabakada kullanımı bir sonraki tabakalarda yapışma problemine yol açabileceği için, final katmanlarında kullanılması daha doğrudur.



Safran Çiçeği Yağı: (Safflower Oil)

Safran Çiçeği Yağı, boyanın akışkanlığını, parlaklığını ve şeffaflığını arttıran ve yavaş kuruyan bir yağdır. Özellikle beyazlar ve açık renkli boyalarla kullanıma uygundur.

Lavanta Yağı:

Resim sanatında kullanıldığı söylendiği halde kullananı hiç görmediğim bir yağdır. Bu yüden hakkında fazla bir bilgiye ulaşamadım.


Yukarıdaki yağların haricinde ayçicek yağı, susam yağı, fındık yağı, ağaç yağı da az kullanılan veya tercih sebebi olmayan yağlardır.

Resim Yapanlara Faydalı Bilgiler