.

Öne Çıkan Yayın

Boya Fırçaları Çeşitleri ve Kullanımları

Bu konumuzda  fırça çeşitleri ve kullanımlarına yönelik küçük örnekler verdik.  Fırçaların kullanım şekillerini görmek için video...

Salı, Eylül 08, 2015

Mermer İşçiliği


Mermer İşçiliği



   Mermer; başkalaşıma uğramış kireçtaşı olan güzel bir parlaklık verebilen
çeşitli sanat dallarında kullanılmaktadır. Ana kütleden sarmal telle kesilerek ayrılan kütle genellikle basınçlı havayla çalışan delici matkapla parçalanmaktadır.

Makineli keskiyle veya elmas diskli testereyle ocaktan çıkarıldığı yönde kesilen mermer levhalar işlenecek yere göre biçimlendirilmektedir. Sünger taşızımpara tozu çamuruyla yumuşatılarak kalay pasta emdirilmiş kumaş tamponlarla cilalanmaktadır.

Mermerler klâsik billurlardan oluşmuş taşlardır. Bunlar kalkerlerin ve bazen de dalomitik sıcaklık ve basınç etkisiyle değişikliğe (metamorfizm) uğraması sonunda meydana gelmişlerdir. Mermerlerin bileşimi kalsiyum karbonat ve pek az da kalsiyum ve magnezyum karbonattır.


Mermercilik

Tarihi çok eskilere Hellen dönemine rastlayan mermer ocakları Afyon'a 25 km uzaklıkta
 bulunan İscehisar ilçesinde yoğunluk kazanmıştır. Mîlâdi tarihlerde kullanılan bu mermer ocakları hâlâ işletilmektedir. Eskiden ilkel metotlarla parçalanan taşlar bugün modern araçlarla (elmas tellerle) kesilmektedir. Böylece bloklar hâlinde çıkartılarak zayiat önlenmektedir.


Antik çağlarda da çıkartılan mermerlerin; karayolu ile Efes antik kentine oradan da gemiler ile Roma'ya taşındığı; Vatikan ve Roma'da birçok yapıda kullanıldığı ve bu mermerlerin İscehisar'dan gittiği belgelenmiştir.

Mermercilik sektörü Türkiye'de son yıllarda gelişen kullanım alanı ve yaygınlığı artan bir konumdadır.

Ülkemizde mermer tarih boyunca değişik uygarlıklar tarafından dayanıklılığı ve estetik görünümü nedeni ile özellikle anıtlarda görkemli yapı malzemesi olarak kullanılmış; ancak 
günümüzde genellikle zemin döşeme (% 36) iç (% 14) ve dış cephe kaplama (% 10) malzemesi olarak inşaat sektöründemezarcılıkta (% 11) ve süs eşyası (% 8) yapımında kullanılmaktadır.

Hediyelik eşya ve el sanatlarında ocak lâvabo mutfak tezgâhı masa ve masa üstü sehpa(yuvarlak oval elips dikdörtgen kare asimetrik) süs ve büro malzemesi satranç takımı abajur. aplik avize saksı vazo metalli ve metalsiz sigara küllüğü şekerlik fincan likör takımı çerçeveler kurnalar ve daha çok çeşitli eşyalar yapılmaktadır.



Yılların deneyimli mermer işleme ustaları, mesleği babadan oğula, ustadan çırağa aktararak devam ettirirlerdi ve büyük bir bağlılıkla Klasik Mermeri sanat eseri mermer halinde 
kullanıma sunarlardı.


Fabrikaya büyük bloklar halinde gelen mermerler Selçuklu, Osmanlı da barak yorumu desenler halinde işlenerek kullanılacak yere gönderilirdi.


Mermerler Şadırvan, mihrap, mimber, kürsü, pencereler, müezzin mahfili, kuşak yazıları, gürzler, taç kapılar, kafesler ve daha bir çok yerde kullanılmak üzere yetenekli ustalar tarafından özenle elle işlenirlerdi.








0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen soru sormadan önce soracağınız konu ile ilgili olan yayınları okuyunuz...