.

Öne Çıkan Yayın

Boya Fırçaları Çeşitleri ve Kullanımları

Bu konumuzda  fırça çeşitleri ve kullanımlarına yönelik küçük örnekler verdik.  Fırçaların kullanım şekillerini görmek için video...

Pazartesi, Temmuz 16, 2012

Süs Taşları İşçiliği


GEMOLOJİ (YARI DEĞERLİ TAŞ BİLİMİ)



Yerkürenin oluşumu YAKLAŞIK 4,5 milyar yıl olarak tahmin edilmektedir.
Bu zaman dilimin de çok yüksek ısı ve basınç altında oluşan minerallerin(taşların) doğada araştırılarak bulunması, incelenmesi, tanımlanması ve sınıflandırılması, konusun da çalışan bilim dalına gemoloji denir. Gemoloji içinde mineralojinin de çok büyük bir önemi vardır. Mineraloji sözcüğü (minaralis) kelimesinden gelir. Mina kuyu anlamındadır. Latincede yerkabuğundan çıkarılan cisim olarak açıklanır. Mineraloji bilimi, minerallerin (taşların) fiziksel, kimyasal ve kristal yapılarını inceleyerek en doğru şekilde tanımlar. Taş işlemeciliği
(lapidary) ve takı tasarım(kuyumculuk) gemoloji ile çok yakından ilgilidir. Bilinen 3.000 mineral çeşidinden sadece 100 kadarı kıymetli ve yarı kıymetli taş olarak kullanılmaktadır. Takı tasarım ve taş işlemeciliği kıymetli ve yarı kıymetli süs taşlarının çeşitli yöntemlerle işlenilip süs taşı ve dekoratif hale getirilip, tüketicinin beğenisine ve kullanımına kadar geçen süreçteki her yöntem işlemini konu alan bilimsel ve ticari uğraşıdır.



TANIM VE BİLİMSEL DİSİPLİN
Süs taşları bilimi olarak basitçe tanımlanabilen gemoloji; Süs taşı özelliği taşıyan her türlü 
malzemenin, yeryuvarında oluşumundan, tüketicinin beğeni ve kullanımına kadar geçen süreçteki her yöntem işlemi konu alan bir bilimsel ve ticari uğraşıdır.


Gemolog, süs taşları üzerinde uzmanlaşmış kişidir ve temel görevi süs taşlarını tanımlamak, sentetik ve taklitlerini gerçeğinden ayırmak ve gerekirse taşın temel özelliklerine göre işlenmesini yönlendirmektir. Gemoloji çalışmak iyi bir mineraloji ve kristalografi temeli gerektirse de herkesin belli bir disiplinli çalışma ve tecrübe ile yapabileceği bir iştir.


TERMİNOLOJİ
SÜSTAŞI (GEMSTONE - GEM - GEMS - ORNAMENTAL STONE)
KIYMETLİ TAŞ (PRECIOUS STONE)
YARIKIYMETLİ TAŞ (SEMI-PRECIOUS STONE)
MÜCEVHER TAŞI (JEWELLERY STONE)
SÜSTAŞI BİLİMİ (GEMOLOJİ (gem(m)ology))
SÜSTAŞI İNCELEME UZMANI (GEMOLOG (gem(m)ologist))
SÜSTAŞI İŞLEME (lapidary)
SÜSTAŞI İŞLEYİCİSİ (lapidarist - lapidarer)
SÜSTAŞI İŞLEME ATELYESİ (lapidary workshop)


ek:
Süs Taşları İşçiliği:
Takılar, tesbihler, ağızlık, pipo, baston vb. aksesuar, günlük kullanım eşyaları yapımında kullanılan taşlar olarak sıralamak mümkündür.











0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen soru sormadan önce soracağınız konu ile ilgili olan yayınları okuyunuz...