.

Öne Çıkan Yayın

Boya Fırçaları Çeşitleri ve Kullanımları

Bu konumuzda  fırça çeşitleri ve kullanımlarına yönelik küçük örnekler verdik.  Fırçaların kullanım şekillerini görmek için video...

Cuma, Temmuz 13, 2012

At Arabası Süslemeciliği


At Arabası Süslemeciliği

 Faytonculuk

Koşumculuğa paralel olarak gelişmiş el sanatıdır.
Şehirdeki çeşitli atölyelerden son derece sağlam ve özenle boyanarak, manzara resimleriyle süslü arabaları yapılmaktadır. Çevre illerde satışı yapılan at arabaları, yaylı tatar arabası, fayton olmak üzere çeşitli biçimlerde üretilmektedir. Yaylı arabalar genellikle tek atlı olarak yapılmakta ve tekerleklerine lastik kaplanmaktadır. Arabanın önünde ve arkasında sarsıntıyı önlemek amacıyla yaylar bulunmaktadır. Yaylı arabanın üzerine yapan kişinin adının yazılması gelenektir. Tatar arabası çift atlı olarak yapılır. Kasa dingil üzerine oturur ve tekerlekleri demirle kaplıdır. Bu yüzden çok sarsıcıdırlar. Faytonlar ise geçmiş zamanların lüks taşıt araçları olduğundan, alabildiğine süslü, ince, zarif ve hafiftirler. Çift atlıdır. Üzerine körüklü bir kaplama ile dilendiğinde açılabilecek bir şekilde yapılır. Boyadan başka pirinç çakma düğmelerle de süsleme zenginleştirilir.


Fayton, körüklü, dört tekerlekli, atlı binek arabası.
Osmanlılar zamanında arabalara genellikle kupa adı verilirdi. Son zamanlarda talika, kinto, kâtip odası, lando denilen çeşitli tipte arabalar yapıldı. Bütün bunlarla sadece insan taşınırdı. Otomobilden sonra fayton yavaş yavaş bırakıldı, büyük şehirlerde tamamen ortadan kalktı, Anadolu kasabalarında ise sayısı azaldı. Son yıllarda tekrar canlanan fayton kültürü bir çok şehirde çoğaldı.
Lando ile kupaların oturma yerleri tamamen kapalıdır. Tek veya çift atla çekilen faytonların körükleri yarı yarıya ve öne doğru kapanacak şekildedir, sürücü için ön kısımda yüksek bir yer vardır. İstanbul adalarında motorlu taşıt kullanma yasağı olduğu için faytonlar bu adaların özelliğini teşkil eder.



Fayton ile ilgili bir haber:

 
Fayton fabrikasına New York’tan sipariş

  Haberler  Fayton fabrikasına New York’tan sipariş
Rusya’ya da fayton yapan, Polonya’dan da sipariş alan firmanın ortaklarından Bülent Güneş, dünyanın dört yanında Akhisar’ın adını duyurmaya başladıklarını söyledi.

Geçen Haziran ayında, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in de katılımıyla törenle açılan, Türkiye’nin tek fayton fabrikası olduğu bildirilen Güneş Fayton Fabrikası’nın ünü kısa sürede yayıldı.

Rusya’dan gelen siparişlerin ilk partisi tamamlandı. İngiliz Landau model faytonlardan dört adet yapılarak ihracata hazır hale getirildi.

ABD’den de sipariş alınması heyecan yaptı. Fayton fabrikasının üç ortağından Bülent Güneş, ailesinin 1928 yılından bu yana, at arabası ve fayton imalatıyla uğraştığını anlattı.

Bülent Güneş, Türkiye’de ve dünyanın değişik ülkelerinde isimlerinin duyulduğunu belirterek, "Fabrikamız açılmadan önce küçük sanayi sitesindeki araba ve fayton imalatı yaptığımız dükkanımızda, eski Genelkurmay Başkanımız Hilmi Özkök’ün siparişiyle Şili Cumhurbaşkanı’na hediye olarak bir fayton yapmıştık.

ABD’de, bazı AB ülkelerinde, Rusya’da ulaşım aracı olarak kullanılan faytonun seri imalatına başlama kararı aldık. Altı ay önce yaptığımız açılış töreninden sonra, katıldığımız fuarlarda ve internet dünyasında fabrikamızın adını duyurduk.

Yurt içinde fayton denince ilk akla gelen İstanbul Büyükada ve İzmir’den siparişler aldık. Yaptığımız tüm faytonların tekerleğinden, özel kasalarına, döşemesinden, metal aksamına kadar her şeyi el emeğiyle yapıldığı için yurtdışından da özel siparişler aldık" dedi.

Rusya’dan aldıkları, her yanı kapalı, İngiliz Landau model fayton siparişinin birinci ve ikinci partilerini tamamladıklarını, hazır olan dört faytonu önümüzdeki günlerde yollayacaklarını anlatan Güneş, "Landau, Victoria, modellerinden sonra ilk defa çift taraflı oturmalı Amerikan Visa-Visi modeli siparişi aldık. Son rötuşlarını tamamladığımız örnek modeli New York’ta bulunan Central Park’ta kullanılmak üzere yollayacağız.

Central Park’taki faytonları bir İtalyan firması işletiyor. Şirket bu modelden 700 adet istiyor. Polonya’daki bir firma ile körüksüz, üstü açık 60 adet fayton ihracatı için önümüzdeki günlerde sözleşme yapacağız" diye konuştu.













0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen soru sormadan önce soracağınız konu ile ilgili olan yayınları okuyunuz...