.

Öne Çıkan Yayın

Boya Fırçaları Çeşitleri ve Kullanımları

Bu konumuzda  fırça çeşitleri ve kullanımlarına yönelik küçük örnekler verdik.  Fırçaların kullanım şekillerini görmek için video...

Perşembe, Aralık 13, 2012

Geleneksel Türk Kesme Sanatları

Geleneksel Türk Kesme Sanatları


Geleneksel Türk Sanatları arasında kesme sanatlarımızın çok önemli bir yeri vardır.
Dekoratif unsurlardan, günlük kullanılan eşyaların tezyinatına kadar pek çok alanda kesme sanatları kullanılmıştır.

Genel anlamda kündekariden sedef ve metal kakmacılığa kadar geniş bir alanı kapsayan kesme sanatları, yöreden yöreye ve dönemden döneme farklılıklar göstermiştir. Tarihin en eski dönemlerinden beri Türk toplumlarında kesme sanatı örneklerine çokça rastlanır.
Özellikle İskitler ve sonrasındaki Türk boylarında, arabalı göçebelik bir yaşam tarzıydı. Bu arabalar, günümüzün evleri ile kıyaslanabilir. Yani bu dönemin mimari estetik anlayışında yer alan tüm süsleme sanatlarını, o dönem için arabalar üzerine düşünmek gerekir. Eski Türkler, arabalarını, statülerinin göstergesi olarak farklı şekillerde bezerlerdi. Göçebeliğin getirdiği şartlar dolayısıyla da, fazla ağır olmayan ve yapımı çok uzun zaman almayan ve yer kaplamayan dekoratif unsurlara önem verirlerdi. Arabaların dış süslemeleri için ürettikleri ahşap ve çeşitli metal kesme eserlere önem vermişlerdir.

Tarihin derinliklerinden gelen bu gelenek, Selçuklularla birlikte İran ve Anadolu platosunda daha da gelişmiş ve özellikle sedef kakmacılık, kıymetli metaller ve ahşap kesme tekniklerinin gelişimiyle birlikte muhteşem eserler ortaya çıkmıştır.
Alpman koleksiyonlarında yer alan kesme eserler, ahşap, gümüş ve bağa kesme eserler olarak kategorize edilmiştir. Genellikle dinsel motif ve hat sanatının meşhur istiflerinin işlendiği kompozisyonlar, büyük bir titizlik, ustalık ve sabır gerektirmektedir.



0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen soru sormadan önce soracağınız konu ile ilgili olan yayınları okuyunuz...