.

Öne Çıkan Yayın

Boya Fırçaları Çeşitleri ve Kullanımları

Bu konumuzda  fırça çeşitleri ve kullanımlarına yönelik küçük örnekler verdik.  Fırçaların kullanım şekillerini görmek için video...

Salı, Aralık 18, 2012

Mobilya Tasarımı


ÜRÜN TASARIMI 



bknz. Tasarım Nedir – Tasarım Nasıl Yapılır
İç Mekan Tasarımı ve İç Mimarlık


HAZIRLIK  VE ANLAMA

  • Ön Tasarım Tanımı : Yazılı yada sözlü olarak tasarım tanımının yapılması
  • Proje Planı Hazırlanması : Başlangıç ve bitiş tarihlerine göre hazırlanan çalışma planı
  • Brifing/Bilgilendirme: Ön tasarım tanımında tariflenen, isteğe göre şekillenmiş teklif çalışması
  • Teklif : Teklifin içeriği üzerinde anlaşarak karşılıklı imzalanması




ARAŞTIRMA  VE GÖZLEM


  • Gözlem : Ürün kullanıcı grubunun belirlenmesi, ihtiyaçların anlaşılması
  • Pazar Araştırması :Pazarda var olan ürünlerin incelemesi
  • Tren Analizi: Ürün grubunun araştırılması, trenlerin belirlenmesi
  • Ergonomi Araştırması: Ürünler ilgili teknolojik araştırmanın yapılması


KONSEPT  TASARIMI


  • Beyin Fırtınası :Tüm fikirlerin bir hazuzla toplanması
  • Filtreleme/Eleme: Uygulanabilirlik ve diğer etkenlere göre detaylandırılacak konseptlerin belirlenmesi
  • Konsept  Tasarım Sunumu: Müşteriye projenin gidişhatı hakkında bilgi verme, Detaylandırılmış 3 konseptin sunumu (1.sunum)


GÖRÜNÜŞ TASARIMI


  • Marka Kimliğine Uyum: Tasarlanan ürünün marka kimliğine uygunluğu
  • Pazarda Konumlama: Tasarlanan ürünün pazardaki tahmini konumu
  • From Dilinin Oluşturulması : Tasarlanan ürüne son formunu kazandırma
  • Renk  ve Grafik Çalışması : Tasarlanan ürün için hazırlanan renk ve grafik alternatifleri
  • Finalize Edilecek Ürün Sunumu: ProjeninÜrünleşmiş halinin sunumu (2. Sunum)


TASARIM DETAYLANDIRMA


  • Üretim Yöntemlerinin Araştırılması : Düşünülenmalzeme ve üretim yöntemleri ile ilgilidetaylı araştırma
  • ÜretimTekniklerine Göre Detaylandırma: Üretim yöntemine ve malzeyeme göre ürünün revize edilmesi
  • Prototip  Hazırlanması: Ürünün bire bir veya ölçe 3 boyutlu modelinin hazırlanmasi
  • Cad Dosyalarını Hazırlanması:  Üretim dosylarının hazırlanması


ÜRÜN SUNUMU (FİNAL)


  • Sunum Panolarının Hazırlanması: Tasarlanan ürünün basılı olarak sunumu
  • Sunum Kitapçığının Hazırlanması: Proje sürecinde hazırlanan dökümanlarin sunumu
  • Prototipin Sunuma Hazırlanması: Tasarlanan ürünün 3 boyutlu olarak sunumu




TASARIM ÖNCESİ


Sosyo-Analitik Araştırmalar
Hedef müşteri kitlesini kavramak üzerine yapılan araştırmada odak konusu, hedef müşteri kitlesinin objelerle nasıl etkileşimde bulunduklarını ve yaşam şekillerini öğrenmek, bu kitlenin ihtiyaçlarını ve tercihlerini öne çıkararak tasarım aşamasında bu bilgilerden faydalanmaktır.


Ergonomi Araştırmaları
Hedef müşteri kitlesinin, mobilyayı kullanırken maksimum konfor elde etmesi için yapılan araştırmalardır. Tasarlanacak mobilyanın hedef müşteri kitlesinin vücut ölçülerine uyumlu olması, ürünün satışını büyük ölçüde etkilemektedir, ayrıca ergonomik tasarımlar marka imajına katkıda bulunmakta ve kaliteyi görünür şekilde arttırmaktadır.


Teknolojik Araştırmalar
Hali-hazırda var olan üretim teknolojisinin detayları araştırılır, bu teknolojilerin sınırları öğrenilir ve bu sınırların aşılması üzerine ortak fikir yürütülür. Sonrasında hangi boyutların ve ölçülerin elimizde var olan teknoloji için daha ekonomik bir üretim fırsatı sağlayacağı araştırılır. Burada amaç, varolan teknolojiyi geliştirerek innovatif çözümler sunmak ve var olan üretim teknolojisini etkili bir biçimde kullanarak maliyet tasarrufu sağlamaktır.


Tasarım Çizgisi Araştırmaları
Geliştirilecek ürün ailesinin sınırlarının, durumlarının ve hissiyatlarının grafik-tablolar ve tasarım kilitleri ile net olarak belirlenmesi, bu sınırlar çerçevesinde birbiriyle uyumlu tasarımların yaratılması için yapılan araştırmadır. Burada hedeflenen, tasarım evresinde birbiri ve marka ile ilintili tasarımların ortaya çıkarak marka bütünlüğünün sağlanması ve gelecek tasarımlara temel oluşturmak için bir referans noktası hazırlanmasıdır.


Genel Kültür Araştırması
İlgili mobilya alanında daha önce tasarlanmış ve üretilmiş tüm ürünlerin bir geçmişini çıkararak, bu ürünlerin nasıl daha iyi olabileceğine dair düşünmek, bu mobilya parçalarının ortak noktalarını belirlemek, tercih edilen kilit nokta ve olabilecek çözümleri tespit etmek. Burada amaç, yeni mobilya tasarımlarının hem önceki tasarımlardan farklı olarak eşsiz noktalarının bulunması ve bu sırada gelenekleri de anlayarak topluma uygun olarak üretilmesi.


TASARIM

Bireysel Üretken Süreçler
Şirket bünyesinde bulunan ve ek olarak anlaşmalı çalışan tasarımcılar, verilen ürün ailesi kilitlerine ve tasarım çizgisi sunumuna dayanarak hedefinize uygun tasarımlar oluştururlar. Burada ortaya çıkan sonuçlar el çizimleri, dijital çizimler ve üç boyutlu görseller şeklinde ortaya çıkmaktadır.


Tasarımın Standardlaştırılması ve İyileştirilmesi
Bireysel üretken süreçlerden çıkan mobilya tasarımları, temel tasarımcı kadro tarafından süzgeçe alınır, her tasarımcı diğerinin işini geliştirir ve tasarıma katkıda bulunur, burada hedeflenen hem bireysel mobilya tasarımların toplumsal düşünce ile geliştirilmesi hem de bu mobilya tasarımlarının birbiri ile uyumu sağlanarak, marka ile uyumlu bir ürün ailesi oluşturulmasıdır.

ÜRETİM



Prototip ve Test Süreçleri
Mobilya tasarımının modelinin ve/veya birebir işlevsel halinin oluşturarak, hedef grubun değerlendirilmesine sunulması ve bu grup üzerinde test edilmesidir. Bu test sonucu alınan geri beslemeler ve hedef kitlenin mobilya ile etkileşiminden çıkan değerlendirmeler ile mobilya tasarımı tekrardan iyileştirilir ve gerekirse baştan şekillendirilir.


Paketleme Süreci
Mobilyayı hem koruyan hem de mobilya tasarımının özgünlüklerini, marka ve ürün kalitesini yansıtan bir paketleme ve koruyucu kılıfın tasarlanmasıdır. Paketin kolay uygulanabilir, hesaplı ve geri dönüşümlü olmasına dikkat edilir.


Kalite Kontrol Süreci
Üretim aşamasında, mobilyanın detaylarını kontrol ederek hem olası yanlışların düzeltilmesi hem de ürünün daha da geliştirme ihtimallerinin yoklanmasıdır. Checking the production process to find ways to improve the quality and the finishing of the product, checking finished products and creating feedbacks for the production team so that at each production cycle the furniture will be improved.


ÜRETİM SONRASI


Markalama İşlemi
Mobilya'nın güzel niteliklerini, bitirme ve işçilik kalitesini ve tasarım değerini öne çıkarmak, çıkış noktasını vurgululayarak tasarlanan mobilya'ya ek anlam ve değer katmak için yapılan çalışmadır. Bu öne çıkarım yazılı metin, grafik reklam ve anlatıcı sunumların hazırlanmasını da içermektedir.


İletişim ve Halkla İlişkiler
Yaratılan değerlerin ve ürünlerin ilgilenebilecek basın ve yayın organları ile paylaşılması, tasarım ürünlerinin editör, yazar, blog yazarları, mimarlık, iç-mimarlık, tasarım ve mobilya dergileri, gazeteler ve önemli bireyler ile iletişime geçilerek tanıtılması.


Pazar Analizi
Pazar doygunluğunu ve trendleri inceleyerek üretim yapan şirketi yeni moda ve trendler doğrultusunda bilgilendirmek. Bu şekilde yeni üretilen ürünlerde mini değişiklikler yapıp moda olan renk ve dokularla uygun, güncel akımlara yönelik yeni ürünler için tavsiye etmek, ve gerekirse yep yeni ürünler için sunum yapmak.


Pazarlama ve Satış
Ürününüz etkin kadromuz ile yaygın ve hızlıca bir şekilde dünyaya pazarlanması.



0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen soru sormadan önce soracağınız konu ile ilgili olan yayınları okuyunuz...