.

Öne Çıkan Yayın

Boya Fırçaları Çeşitleri ve Kullanımları

Bu konumuzda  fırça çeşitleri ve kullanımlarına yönelik küçük örnekler verdik.  Fırçaların kullanım şekillerini görmek için video...

Perşembe, Aralık 13, 2012

Kirigami - Fuyang - Kağıt Kesme Sanatı

Kirigami - Fuyang - Kağıt Kesme Sanatı




Fuyang ve Kirigami aslında ikiside aynı şeydir. Fuyang çinlilerin, Kirigami japonların kağıt kesme sanatıdır. Kağıtları keserek motif verme işlemi-sanatıdır. Kağıt kesilerek değilde sadece katlanarak kullanılırsa Origami olur. Türk el sanatımızdan olan KATI sanatına biraz benzerlik göstermektedir, belirgin farkı ise Kaatı sanatında kağıt kesilerek değil oyularak işlenir.



Kirigami Nedir?

Kağıda keserek şekil verme sanatına Japonca’da “Kirigami” denir. Japonca’da (kiri- 切り) kesilmiş (kami- 紙) kağıt anlamına gelmektedir. Aslında birçok kültürde çeşitli kağıt kesme sanatları mevcut olmasına rağmen en çok bilineni Japon kültürünün ayrılmaz bir parçası olan Origami’nin temel formlarında katlanmış kağıdın makas ya da kesici kullanarak şekillendirilmesi olarak tanımlanan “Kirigami” dir.

Doğu kültüründe yaygın bir sanat olan Kirigami’nin 17. yüzyılda ortaya çıktığı düşünülmektedir. İlk zamanlarda tapınaklarda  sunulmak üzere yapılmıştır. Japonların bir çok geleneksel motifleri ve Kirigami’nin bir çeşidi olan Monkiri (紋切り)ile üretilmiştir. Monkiri ile özellikle şehir amblemleri tasarlanmıştır. Monkiri Japonca’da “amblem kesme” anlamına gelmektedir.





Fuyang Nedir?

Çin'in doğu kesiminde yer alan Anhui eyaletinin Fuyang bölgesinde, eski el sanatlarından "kâğıt kesme" sanatı çok yaygındır. Yerel halktan kâğıt kesme becerisi olanlar, eserleriyle geçim sağlıyor.

    Çin'in güney ve kuzey kesimlerinin buluştuğu şeritte yer alan Fuyang'ta kâğıt kesme eserler, kuzey kesimdeki eserlerin saflığı ile güney kesimdeki eserlerin zarafetini birleştirerek, kendine özgü özellikler oluşturmuş. Fuyang kâğıt kesme sanatı, geçen yıl Devlet Düzeyindeki Maddi Olmayan Kültür Mirasları Listesi'ne alındı.

    Fuyang bölgesinde kâğıt kesme sanatı, 1500 yıl önce, Güney ve Kuzey Hanedanları döneminde ortaya çıkmış. Bugüne kadar korunabilen kâğıt kesme eserler, 200 yıl önceki Qing Hanedanı döneminden kalmış. "Orkide Köprüsünde Buluşma" gibi eserler bugün Fuyang Müzesi'nde saklanıyor.

    Çin'deki kâğıt kesmeleri, doğduğu bölgelere göre, Sarı Nehir havzası, Huaihe Nehri havzası, Yanzte Nehri havzası ve Zhujiang Nehri havzası olmak üzere 4 çeşide ayırılabilir.



0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen soru sormadan önce soracağınız konu ile ilgili olan yayınları okuyunuz...