.

Öne Çıkan Yayın

Boya Fırçaları Çeşitleri ve Kullanımları

Bu konumuzda  fırça çeşitleri ve kullanımlarına yönelik küçük örnekler verdik.  Fırçaların kullanım şekillerini görmek için video...

Çarşamba, Aralık 05, 2012

İnfografik


Infografik


Vikipedi

Washington Metro haritası
Bilgilendirme grafikleri ya da infografikler; bilgi, veri ve bilgi birikimlerini görsel olarak sergileyen grafiklerdir.

Bu grafikler çok karışık konuları işaretler, haritalar ve teknik yazarlık ile çok kolay ve açıklayıcı bir şekilde sergiler. Bilgilendirme grafikleri ile bilgisayar, matematik ve istatistik bilimciler tek bir sembol ile süreç bilgilendirmesini yapabilirler ve geliştirebilirler.




Genel bakış 

Bilgilendirme grafiklerini bilimsel ya da basit düzeyde medyada ve yayımlanmış çalışmalarda görmekteyiz. Bu metinler kullanışsız yazı formlarını bilgilere dönüştürürler ve dur-git gibi günlük hayatta kullandığımız görsel kısaltmaları bilgileri için kullanırlar.

Gazeteler infografikleri genel olarak hava durumlarının yanı sıra haber değeri olan haritalar ve site planlarını ve istatistiksel veri grafiklerini göstermek için kullanırlar. David Macaulay’ın The Way Things Work kitabı gibi bazı kitaplar neredeyse tamamen infografiklerden oluşmaktadır.

Çoğunlukla çocuk kitaplarında kullanılmasına rağmen, akademik literatürde de yaygın olarak fiziksel sistemi göstermede, özellikle de fotoğraflanamayanlarda (kesit görünüş diyagramlarında, astronomik diyagramlarda, mikroskop ve alt mikroskop sistemlerin resimlerinde) kullanılır.

Modern haritalarda, özellikle transit sistemler için rota haritaların da birçok bilgiyi bütünleyebilmek amacıyla infografik teknikleri kullanılır. Transit ağı, transfer noktaları ve yerel sınırlar gibi...

Trafik ve diğer kamu işaretleri bilgi grafikleri sistemlerine dayandırılmaktadır. Yapay insan figürleri gibi simgeler ve amblemlerde verimi, dikkati ve trafik yönü gibi kavramları göstermek amacıyla kullanılır. Geçiş noktaları gibi halka açık yerlerde standart simgeler ve yapay haritalardan oluşan çeşitli entegre tabela çeşitleri vardır.

Tarih 
Florence Nightingale tarafından tasarlanan illüstrasyon
İlk deneyimler
Tarih öncesindeki insanlar ilk bilgi grafiklerini mağara resimlerinde ve haritalarda oluşturdular. Harita yapımı yazı bulunmazdan binlerce yıl önce MÖ 7500 yıllarında Çatalhöyük'te başladı. Daha sonraları büyükbaş hayvan ve stokları kayıt altına almak için kullanıldı. Mezo Amerikan yerlileri geçmişteki yolculukları tasvir etmek için kullandılar. Okunamayan hikaye ve anıların anlatımı için açıklayıcı ve destekleyici unsur oldular. 1626 yılında Christopher Scheiner’in yayınladığı güneşi incelediği astolojik araştırma kitabı Rosa Ursina sive Sol’da çeşitli grafikleri kullanmıştır. Güneşin zaman içindeki dönüş rotasını açıklamak için resim serilerini(güneş izlerini takip ederek) kullanmıştır.

1786 yılında, William Playfair Ticari ve Siyasi Atlası adlı kitabında ilk veri grafikleri yayınladı. Kitap 18. yüzyıl İngilteresinin ekonomisini anlatan ve açıklayan istatistiksel grafikler, çubuk grafikler, çizgi grafikler ve histogramlar ile doludur.

1857 yılında İngiliz hemşire Florance Nightingale Kırım Savaşı sırasında Kraliçe Victoria'yı hastane koşullarının iyileştirilmesi konusunda ikna etmek için temel olarak bobstil grafik, yığılmış çubuk ve pasta grafikleri bir arada kullanmıştır.

1861 yılı Napolyon'un Moskava'daki yıkıcı yürüyüşüne dair yeni ufuklar açan bilgi grafiklerine sahne oldu.

Charles Joseph Minard; yenilgiye neden olan dört farklı değişken değişimini iki boyutlu tek bir görüntü yakaladı. Ordunun hareket ettiği yön, bölüğün geçtiği yollar, açlıktan ve yaradan ölen ordudaki bölüğün büyüklüğü, donarak ölmüş olanlar.

1878 yılında James Joseph Sylvester kimyasal bağlar ve matematiksel özellikler arasındaki ilişkiyi gösteren bir yayınında grafikleri kullandı bu grafikler ilk matematiksel grafiklerdi.

20. yüzyılda görsel dilin gelişimi
1936'da Otto Neurath görsel ve resimlerin uluslararası dili olarak işlev gören pictogram dilini tasarladı. İzotipler dahil stilize edilmiş insan vücudunu basit figürlere dayanarak anlattı.

1942'de Isidore Isou Lettrist manifestosunu yayınladı.

1958 yılında Stephen Toulmin yargılama teoremlerinin ve uygulamalarının etkili olduğu grafiksel bir argüman modeli hazırladı.

1972 Münih Olimpiyatları'nda Otl Aicher mekanını tanıtmak için her yerde kamu işaretleri yerine modern basit figürler ve yeni bir dizi piktogramlar kullandı.

Ayrıca 1972 yılında Pioneer Plaque Pioneer 10 sondası ile uzaya fırlatıldı. Carl Saga ve Frank Drake tarafından tasarlanan bir plak içine yazılı bilgi grafiği yıldızlar arası mesaj taşıyan bir tasarımdı. nMesaj insanlarla hiç bir ortak dili paylaşmayan uzaylıların anlayabileceği bir tarzda tasarlanmıştı. Ölçekli duygusu vermek için sondanın önünde basitleştirilmiş kadın ve erkek silüeti çizilmişti. Ayrıca güneş sisteminin güneş sisteminin basitleştirilmiş bir anlatımı ve güneşin yerini okla gösteren bir haritada yer alıyordu.

2005-günümüz bilgi grafikleri daha çok sosyal medya sitesi olan Digg ve Reddit'te yoğun olarak kullanılmaya başlandı.

Modern infografikler birden fazla kaynaktan alıntı yapılarak ve araştırma odaklı bir çok bilgi içermektedir. Bilgi grafikleri Michael’in sürdürülebilir infografiği ve anlık olarak gösterilen Birleşik Krallıklar harcama grafikleri gibidir.

Popülerliği sayesinde infografikler büyümeye devam ediyor Google’daki arama sonuçlarını gözleyebilirsiniz. Birçok internet pazarlama şirketleri web kullanıcılarını viral içerik üretmek için kullanabilir.



0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen soru sormadan önce soracağınız konu ile ilgili olan yayınları okuyunuz...