.

Öne Çıkan Yayın

Boya Fırçaları Çeşitleri ve Kullanımları

Bu konumuzda  fırça çeşitleri ve kullanımlarına yönelik küçük örnekler verdik.  Fırçaların kullanım şekillerini görmek için video...

Cuma, Kasım 06, 2020

Karakalem Çizim Başlangıç Malzemeleri Nelerdir? - Çizimin Sırları Ders1



Profesyonel ve amatör çizim Malzemeleri

Karakalem başlangıç malzemeleri:


Bu dersimizde karakalem çizim sanatına başlamak için gerekli olan malzemeleri tanıyacağız. Bu malzemelerin verdikleri etkileri test ederek inceleyeceğiz. Profesyonel çizim ve amatör çizim malzemeleri inceliyoruz.



 

Birinci ders videosu: ilk önce videoyu izleyiniz

Bu videoda eskiz yapabileceğimiz iki farklı kalitede, A3 boyutunda; Monalisa ve dokulu Atellier marka eskiz defteri. Steadtler Mars Lumograph Black ve Mars Lumograph ileri seviye çizim kalemlerini ve başlangıç seviyesinde olan Faber Castell Goldfaber marka kalemleri ve verdikleri etkilerini göreceğiz. Karakalemler üzerindeki dereceleri 2B 4B gibi değerlerin neyi ifade ettiğini açıklıyoruz. Kaliteli silgi nasıl olmalı? Hangi tür silgi ve kalemtıraş kullanmalıyız? Kömür kalem nedir? Pastel kalem nedir? Hangi eskiz - çizim kağıtlarını kullanmalıyız gibi soruları ve daha fazlasını bu videomuzda yanıtladık.



İlk aşamalar

Çizime başlamadan önce kendinize kurşunkalem, kalem, karakalem, grafit ve muhtelif türde çizim kağıdı almanız. gerekli. Elde etmek istediğiniz etkiye bağlı olarak, grenli yumuşak kağıt veya düz sert kağıt işinizi görecektir.
Kaleminizi doğru tutmayı öğrenmeli ve hem çizim tahtasını hem de ressam sehpasını kullanmaya alışmalısınız. Bu konuda acelesi davranmayın, sizin için en uygun olanı keşfedinceye kadar denemeyi sürat.. Teçhizatınızı rahatça kullanabildiğinizde artık çizim ödeviniz hakkında düşünme vakti gelmiş demektir.
Bu bölümde size çizim sanatının temellerini tanıtmak ve farklı çizim türleri hakkında bilgi vermek için tasarlanmış alıştırrnalar da bulacaksınız. Dersler ilerledikçe bu alıştırmalarda öğrendiğiniz teknikleri kullanmanız gerekeceği içirt alıştırmaları düzenli ve istikrarlı olarak tekrar etmeniz gereklidir.

Malzemeler:

Sonuç alabilmeniz için karmaşık çizim araçlarına ihtiyacınız yoktur. İlk kez çizim yapıyorsanız, iyice açılmış bir adet B, 2B, 3B veya 4B kurşunkalem yeterli olacaktır. Bu türde çeşitli kalemler satın alın ve denemeler yapın; her kalemin yumuşaklık ve koyuluk derecesini sınayın. İlerledikten sonra grafit uçlu kalemle çizim yapmayı deneyebilirsiniz. Bu kalemler kurşunkalemlere oranla daha pahalı olmakla birlikte daha uzun süre dayanır ve çizgilerinizi çeşitlendirmek istediğinizde çok yararlıdır. Füzen uç (karakalem) büyük çizimler için mükemmel bir seçimdir ve son derece kolay bir şekilde siyah leke çizme veya çizgileri yumuşatma imkânı sunar. Buna ek olarak, hafif bir dokunuşla kara bir çizgi elde etmek de mümkündür. Mürekkepli kalem (0.1 veya üstü) ise kendinize biraz güven kazandıktan sonra deneyebileceğiniz bir çizim aracıdır.

(kurşun kalem resmi)
(Grafit uç)
(Söğüt ağacından yapılmış füzen uç kalem)
(mürekkepli çizim kalemi)

 

Kağıt

Sözü edilen bütün araçlar standart kalın kağıtla birlikte kullanılır. Bu kağıt türü standart ağırlıklarda ve doku özellikderinde üretilmekte ve çizim araçlar satan mağazalarında bulunmaktadır. Birkaç farklı türü deneyerek aralarındaki farkı ve birbirlerinden üstün olduktan yanlarını keşfedin. Düz (grensiz) kağıt daha büyük detay ve daha küçük nesneler çizebilme imkanı sunduğu için avantajlıdır. Kaba kağıt ise üzerine çizdiğiniz çizgileri hafif kırık gösterdiği için dolgun bir etki vermekte ve gereğinden küçük çizim yapmanızı önlemektedir. Genel olarak, çizim ne kadar küçükse çizim kağıdı veya aracı da o kadar düz ve ince olmalıdır diyebiliriz. Büyük çizimlerde kağıdın dokusunun daha kaba olması gereklidir. Yanınızda taşıyabileceğiniz ve istediğiniz zaman, istediğiniz yerde çizim yapabileceğiniz taslak defteri ilk aşamada yararlı olabilir.

 

KURŞUNKALEMIN TUTULMASI

Kurşunkalemi muhtemelen kalem gibi tutma eğiliminde olacaksınız. Kurşunkalemi fırça veya uç (çubuk) gibi tutmayı, deneyin. Tutarken elinizi çok sıkmayın veya kasmayın. Rahat ve serbest bir tutuşla hem kâğıt üzerinde daha iyi çizgiler çizebilirsiniz hem de elinizde veya kolunuzda kasılma oluşmaz.


ÇİZİM TAHTASIYLA VEYA RESSAM SEHPASIYLA ÇALISILMASI

Ressam sehpanız (şövaleniz) yoksa ve arka kısmından desteklenen bir çizim tahtası karşısında oturuyorsanız, kurşunkalemi omuz yüksekliğinde tutmanız ve çizim alanını net bir şekilde görebilmeniz gereklidir. . Çizim yapmak için en iyi yöntem ayakta durmaktır; ama bu durumda bir ressam sehpasına (şovaleye) ihtiyaç duyacaksınız. Gövdeniz ve çizim alanınız arasında yeterli mesafe olmalıdır. Bu sayede kolunuzu, bileğinizi ve elinizi daha serbest hareket ettirebilir ve yaptığınız iş hakkında daha net bir bakışa sahip olursunuz. Birkaç dakikada bir geriye doğru çekilerek çiziminize daha tarafsız bir gözle bakın. Tutuşunuz serbest olsun ve tutuşunuzu değiştirmekten korkmayın.



KAĞIT KULLANIMI

En başından itibaren mümkün olabildiği ölçüde büyük desenler yapmayı deneyin. Ne kadar büyük çizerseniz, düzeltmeniz kadar kolay olur. Çizim boyutunuzu, A2 boy kâğıt üzerinde çalışabilecek ve A2 boy bir kâğıdı tek bir çizimle doldurabilecek düzeye gelinceye kadar aşamalı olarak artırın. A2 kâğıt ile çalışabilmeniz için bir A2 çizim tahtası edinmeniz gerekecektir. Bir çizim tahtası satın alabileceğiniz gibi 6.35 milimetre kalınlıkta MDF levhadan da bir çizim tahtası yapabilirsiniz. Kâğıdın üstünde durabileceği düzgün bir zemin sağlayan her türlü yüzey işinizi görür; yapışkan bant, kâğıt atacı kullanarak kâğıdı çizim tahtasına sabitleyebilirsiniz.

 


0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen soru sormadan önce soracağınız konu ile ilgili olan yayınları okuyunuz...