.

Öne Çıkan Yayın

Boya Fırçaları Çeşitleri ve Kullanımları

Bu konumuzda  fırça çeşitleri ve kullanımlarına yönelik küçük örnekler verdik.  Fırçaların kullanım şekillerini görmek için video...

Çarşamba, Aralık 05, 2012

Web Tasarım

Web Tasarım


Bu yayında gayemiz web tasarımı öğretmek değil. Sadece Web tasarımı hakkında temel bilgiler vermektir.
Aslında web tasarımı çok geniş kapsamlı bir konudur. Sanatsal bir yönününde olduğunu düşünüyorum, çünkü yapabileceğiniz şeyler bilginiz, tecrübeniz doğrultusunda olduğu kadar hayal gücünüzle de ilgilidir.

 Web tasarımı konusunda uzman bir sürü site mevcuttur. Kendi kişisel tavsiyem; eğer web tasarımını öğrenmek istiyor kendinizi bu alanda geliştirmek istiyorsanız temel bazı web dillerini iyi öğrenmeniz gerekiyor bunların en başında HTML5 ve CSS3 gelir. Bu iki dili öğrenmesi çok kolaydır. Sadece bu dilleri kullanarak çok güzel siteler yapabilirsiniz.

İşinizi kolaylaştıracak bir kod tamamlayıcı editör kullananızı öneririm. Bir çok web editörü olmasına rağmen yıllardır web alanında dünyaca ün salmış olan Adobe nin Dreamweaver isimli programını kullanabilirsiniz. Program 30 günlük ücretsiz deneme izni vermektedir. Bu da önünüze  bir kaç seçenek sunar; ya her ay format atıp programı yeniden kuracaksınız, böylelikle hep 30 günlük ücretsiz kullanabilirsiniz, veya programa crack yapacaksınız ki popüler çözüm budur :)) veya şuan ki fiyatı olan 634 lira verip satın alacaksınız. HTML ve CSS öğrendikten sonra; sıradaki öğrenmeniz gereken dil (benim önerim) javascript olacaktır. Javascript kütüphanesi olarakta jquery öğrenmeniz size başlangış aşamasında yeterlidir.
Daha sonraki aşama ise bu 3 dilde anlamlı şekilde yok katettiğiniz ve hiç sorun yaşamadan, takılıp, çakılıp kalmadan kendi başınıza site yapabiliyor hale geldiğinizde; geçiş yapmanız gereken ileri seviye diller olacaktır. Etkileşimli sayfalar yapabilmek, kullanıcıdan veri girişi-alış verişi yapabilmek için bir kaç dil daha öğrenmeniz gerekir.
Burada da karşınıza iki yol çıkar. Php mi? Asp mi? ikiside aynı işi yapar. Php açık kaynak bir dildir ve ücretsizdir. Asp  lisanslıdır.
Eğer php seçerseniz o zaman Msql veritabanı programlamayı öğrenmeniz gerekecek.
Seçiminiz Asp olursa buna bağlı programlama, veritabanı dillerini öğrenmeniz gerekir.

İş bu noktada biraz karmaşıklaşıyor. Bunlar hep birbirine bağlı olan dillerdir.
Günümüz web teknolojisinde artık kullanıcıya oldukça kolaylıklar sunmaktadır. Eğer iyi bir araştırmacı(herhangi bir siteden kodları araklamanın kibarcası :D ) iseniz bu dillerin çoğunu öğrenmeden de gayenize uygun biçimde siteler yapabilirsiniz.
Artık sadece jquery kullanarak bir çok faydalı etkileşimli eklentiler oluşturulabiliyor. Gayemize uygun eklentiler bulabiliyoruz.
Klasik bir söz vardır; ateşi tekrar keşfetmeye gerek yok. derler. Çok doğrudur. Zeka seviyesi, öğrenebilme kabiliyeti ve beceriniz ortalama düzeyde ise bu yukarda bahsedilen tüm  konularda uzmanlaşmanız 2 - 3 senenizi alabilir. Tabi ayırdığınız vakite göre süre uzayabilir veya kısalabilir.
http://is.gd/web03


Web Tasarım Nedir ?

Web tasarım 21.Yüzyılın en büyük iki yeniliğinden birisi olan internetin görsel yüzüdür. İnternet web tasarımı ile birlikte günümüzde bilgi paylaşımının ve araştırmanın en etkili mecralarından biri haline gelmiştir. İnternetin en büyük avantajı hem servis sağlaması hem servis alabilmesidir. Bu sebeple diğer iletişim mecralarına oranla çok daha hesaplı ve etkilidir.

Web siteleri kurumların veya bireylerin kesintisiz erişilebilen tanıtım ve iletişim mecralarıdır. Web sayfanızda şirketiniz veya şahsınız adına tüm verileri toplayabilir hedef kitlenize broşür ve formlar gönderebilirsiniz.

Web siteleri belirlenen hedef kitlenin ihtiyaçlarına göre tasarlanır. İnternet kullanıcıları genel olarak aradıkları konuları arama motorları üzerinden ararlar. Bu sebeple web sitelerinin arama motorlarına uyumlu bir şekilde tasarlanması en önemli önceliktir. Fakat sadece arama motorlarına uyumlu bir web tasarımı ayırt edilmenizi sağlamaz. Rekabetin son derece yoğun bir şekilde yaşandığı internet dünyasında ön sıralarda yer alabilmek için web sitelerinin tasarım kalitesi ve kolay kullanılabilirliği rakiplerinize göre bir adım önde olmanızı sağlayacaktır.

Web tasarım birçok internet kullanıcısı tarafından görselliği ifade eden bir kavram olarak algılanmaktadır. Fakat bu tanım tam olarak web tasarım kavramının anlamını yansıtmamaktadır. Web tasarımları içerik, görsel tasarım entegrasyonu ile oluşur.

Web site tasarımlarında uyulması gereken en önemli ölçüt içerik ve tasarımın birbirini tamamlamasıdır.

BAŞARILI WEB TASARIMLARINDA OLMASI GEREKENLER

Web tasarımında sadelik ve kullanışlılık her zaman için internet kullanıcılarının tercih sebebidir.

Web Tasarımın sadeliği verilmek istenen mesajın kullanıcıya net bir şekilde verilmesini sağlar.

Web tasarımlarında renk karmaşalarından kaçınılmalıdır. Tüm sitenin web tasarımında birkaç renkten oluşan renk kombinasyonu kullanılmalıdır. Web tasarımlarında çok farklı renk kullanımları internet kullanıcılarını fazlasıyla yorar ve siteden çok kısa sürede ayrılmalarına sebep olur.

Web site tasarımlarında en az görsel tasarımlar kadar önemli olan bir konu sitenin kullanılabilir ve gezinti kolaylığının olmasıdır.

Web sitelerinde ek yazılım gerektiren sayfalar kullanılmamalıdır. Web siteleri ziyaretçileri tarafından ek yazılımlar genellikle güvenli olarak görülmemekte ayrıca yükleme işleminin belirli bir süre almasından dolayı kullanıcıların web sitelerini ziyaretlerini engelleyen en temel nedenlerin başında gelmektedir.

Web site tasarımlarında içerik kolay anlaşılır bir dille oluşturulmalıdır.

Anlamı destekleyen web tasarımları ile web siteleri bütünleştirilmelidir.

İçeriğin etkileşimli olarak kullanıcıya sunulmasına olanak sağlayan web tasarımları her zaman için web sitelerine artı değer katar.
Özetle Başarılı Bir Web Tasarımı

Kişinin veya kurumun amacına ve tarzına uygun bir web tasarımı yapılmalıdır.

Web tasarımları kolay kullanılabilir şekilde tasarlanmalıdır.

Ziyaretçileri fazla zaman kaybetmeden istedikleri bilgiye ulaşmalarına sağlayan web tasarımları tercih edilmelidir.

Web tasarımları arama motorlarına uyumlu bir şekilde tasarlanmalıdır.




İnteraktif Web Tasarım Nedir?



Etkileşimli web tasarımı, daha benzersiz ve kullanıcı dostu bir site yapmak, mümkün olduğunca interaktif web siteleri tasarımı sürecidir. Bu genellikle, bir web sitesi ile kullanıcı etkileşimlerini basit ve anlaşılır olmasına izin scriptler ve farklı özellikler programlama ve oluşturarak çeşitli düzeylerde içerir. Bu tür sitelerin tasarımı ve geliştirilmesi, farklı programlar kullanılır, ve bu sitelerin tam bir doğa tasarımcı ne elde etmek istediği büyük ölçüde bağlıdır. Etkileşimli web tasarımı, sezgisel ve güçlü bir web sitesi için sık sık bir kullanıcı arabirimi için “kullanılabilirlik” farklı yönlerini yararlanır.

Interaktif web tasarımı en önemli yönlerinden biri, bir web sitesi için kullanıcı arabirimi (UI) kavramı ve uygulama. Genellikle bir grafik kullanıcı arayüzü (GUI) şeklinde UI, bir web sitesinin kullanıcıları aslında gidin ve site hangi yoludur. Bu, çeşitli düğmeler, menüler, dizinler ve birisi bir web sitesinde yer alan farklı sayfaları ve bilgi görüntülemek için izin farklı seçenekler içerir.Genel amacı, kullanımı kolay ve esnek bir UI oluşturmak için farklı yaklaşımlar olsa da, interaktif web tasarımı için bir kullanıcı arabirimi oluşturulabilir.



Etkileşimli web tasarımı, farklı şekillerde bir dizi rahatsız edici ya da dolambaçlı sanki çok etkileşimli değil interaktif olmalıdır. Bu, bir web sitesinin kullanıcı, kolayca bir web sitesinde çeşitli sayfaları ve menülerde gezinmek gerekir anlamına gelir. Eğer bir web sitesi interaktif hale gelir, ancak genellikle gereksiz ve tek bir hedefe ulaşmak için birden fazla adımları içeren çok sayıda navigasyon için menüler veya seçenekleri nedeniyle daha sonra düzeni ezici hale gelir ve bir kullanıcı engel. Etkileşimli web tasarımı genellikle bir sitenin kullanılabilir yönlerini allak bullak çok fazla seçenek sunan, kullanıcıların büyük bir güç veren hassas bir denge için çaba göstermektedir.

Programları ve yazılım birçok farklı türleri de dahil olmak üzere interaktif web tasarımı, farklı araçlar sık sık kullanılır. Bu web sitesi düzenleri için sadece programları değil, aynı zamanda bir web sitesine kullanıcı için düğmeleri ve çeşitli seçenekleri ile etkileşimli menüler oluşturmak için kullanılan programlar içerir. Bu menüler, kullanıcıların daha kolay eylemleri web sitesini nasıl etkilediğini görebilirsiniz böylece, animasyonlu olabilir ve bir kullanıcı bir sayfa ile etkileşim nasıl göstermek için renk değişiklikleri ve yazı tipi değişiklikleri içerebilir. Web siteleri sık sık UI kullanılabilirliğini değerlendirmek için kağıt prototip beta testi için her şeyi içeren bu interaktif web tasarımı düzgün bir şekilde uygulamaya konmuştur sağlamak için adil bir test miktarı, tabi tutulurlar.



0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen soru sormadan önce soracağınız konu ile ilgili olan yayınları okuyunuz...