.

Öne Çıkan Yayın

Boya Fırçaları Çeşitleri ve Kullanımları

Bu konumuzda  fırça çeşitleri ve kullanımlarına yönelik küçük örnekler verdik.  Fırçaların kullanım şekillerini görmek için video...

Perşembe, Eylül 26, 2013

Vitray Sanatı

Vitray Cam Sanatı

VİTRAY

Günümüzde çok yaygın olarak, evlerde, otellerde, fabrikalarda,
yemek ve oyun salonlarında, camilerde ve bunun gibi birçok mekanda çok amaçlı kullanılan bir sanat tekniği olan vitraya, kısaca cam resmi diyebiliriz.



VİTRAY NASIL YAPILIR?


Kullanılan malzemeler: Vitray yapımında aslında o kadarda çokdetaylı değil, sizin her zaman her yerde kolaylıkla ulşaşabileceğiniz alet ve gereçlerdir. Vitray yapımında önce kırtasiyedende bulabileceğiniz  karton gerekiyor, deseni görmek ve deseni kopyalamak amaçlı olarak kullanacağımız şablon kağıdı (kopya kağıdı) gerekiyor. Bunun dışında herzaman kullanılan cetvel ve iletki (gönye) esastır. Bu çizim malzemeleri desenin hazırlanmasında gereklidir.

Vitray malzemeleri nelerdir:

Ama malzemelerimiz cam ve kurşundur.
Camı kesmek için elmas uç. (Düz ve yuvarlak kesim yapmak için iki farklı elmas gereklidir.)
Desen hazırlandıktan sonra çift ağızlı içince özel keseceği olan şablon makası  normal makas görevi görür.
Kurşunu kesmek ve camın içine sıkıştırmak için kullanılan bir vitray spatulası.
Normal cam çekici, kurşunları ezmek için tornavida,  60x40 lehim ve 150w havya.
Motorla çalışan tek aletimiz ise kesildikten sonra kenarlarında bıraktığı çapakları traşlamak için kullanılan cam taşlama makinasıdir.

Vitray yaparken cam nasıl kesilir?

Önce bütün şablonları ayrı ayrı çizip numaralandırmak gerekiyor. Daha sonra sırasıyla şablonları camın üzerine alıp kenarlarından önce çizip şablonu cama aktarıyoruz sonra da elmas ile kesiyoruz.

Kesilen camların birleştirilmesi:

Kestiğimiz camların bütün kenarları kurşun ile kaplanır ve birleşme noktaları lehimlenir.


VİTRAY NEDİR?

Vitray sanatı gün ışığı ile doğan ve yine onun az ve çokluğu ile değişimler kazanan bir ışıklı resim sanatıdır.
Vitrayın diğer resim sanatlarından ayrı olan yönü onu diğerlerinden üstün kılan tarafı aynı kalmayışı, ışık değişimleriyle, ya da ışığa etki eden elemanların değişimiyle değişik özellikler kazanmasıdır.
Bir ışığın azalıp çoğalması ve bulutların hareketi, hatta vitrayın arkasında bulunan ağaçların dal ve yapraklarının veya başka cisimlerin hareketi cam üzerinde değişik renk ve gölgeler meydana getirir.
Yakın yüzyıla kadar vitray sanatı doğal ışıktan yararlanmıştır. Teknikteki ilerlemelere paralel olarak değişik kaynaklarda, özellikle elektrik ışığı vitrayın ışık kaynağı olmasını sağlamıştır.
Ayrıca hiç doğal ışık olmayan yerlerde de vitray kullanılmıştır.

VİTRAY NEREDE VE NE ZAMAN DOĞMUŞ VE NASIL BİR GELİŞİM GÖSTERMİŞTİR?
Vitray sanatının doğuşu, ana maddesi olan camın icadıyla yakından ilgilidir.
Cam insanlar tarafından ilk çağlarda  kullanılmaya başlamıştır. Bunlar volkanik olaylar sonucu meydana gelen doğal (tabii) camlardır.
İlk cam yapımı üfleme aletinin icadıyla Mısır'da başlamıştır. Bu teknik daha sonraları Finike, Yunanistan ve Romalılar tarafından kullanıldı. Roma'da yapılan kazılar Vitrayın M.S. I. yüzyıldan beri yapılmakta olduğunu ortaya koymuştur.
Vitray VII. yüzyılda Araplar, daha sonra da Türkler tarafından kullanılarak sanat değeri yüksek örnekler ortaya konmuştur.
Hıristiyanlık dünyasında sadece dini yapılarda (Kilise, katedral vb.) kullanılan vitray; Türklerde dini yapıların dışında da kendini göstermiş cami, türbe vb. yapılar yanında saray, köşk, kasr, kütüphane ve evlerde bol bol kullanılmıştır.



VİTRAY NERELERDE KULLANILIR?
a) Konutlarda; pencerelerde, aydınlıklarda, oda bölmelerinde, paravanlarda, duvar panolarında, abajurlarda ve kapılarda yer almaktadır.
b) Fabrikalarda; hizmet binalarında, dinlenme-eğlenme tesislerinde, yemek-oyun salonlarında, yönetici, müdür odalarında yer almaktadır.
c) Otellerde; dış mekan ve aydınlatma panolarında, giriş kapılarında, lobilerde, banyo, yemek, eğlence salonlarında, odaların aydınlatma elemanlarında paravanlarda kullanılmıştır.
d) Ayrıca cami, eğlence yerleri, spor salonları, devlet kurum ve dairelerinde, okullarda, sanat galerilerinde istasyon bekleme salonları gibi yerlerde kullanılmaktadır.









0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen soru sormadan önce soracağınız konu ile ilgili olan yayınları okuyunuz...