.

Öne Çıkan Yayın

Boya Fırçaları Çeşitleri ve Kullanımları

Bu konumuzda  fırça çeşitleri ve kullanımlarına yönelik küçük örnekler verdik.  Fırçaların kullanım şekillerini görmek için video...

Cumartesi, Ocak 18, 2014

Su Kabağından Lamba Yapımı - Abajur ve Avize - Süs Kabağı

Su Kabağından Lamba




Nasıl Yapılır:


İlk önce özenle seçilmiş en uygun boyutlardaki su kabakları temin edilir (20x30 en çok kullanılan ölçülerdir - orta boy).
Genellikle bu işi yapan insanlar su kabaklarını kendileri yetişitrirler. Kabakların üzerindeki kabuğu, pası, küfü silmek için suya sokulur. Suyun içinde alüminyum bulaşık teliyle ovularak iyice zemizlenir. Bu işlemi zımpara ile yapmak pek uygun değildir.
Temizledikten sonra, kabağın kuruması için beklenir. Kuruyan kabağın şekline göre bir desen tasarlanır. Üzerine tasarlanılan motifler çizilir. Kabağın şekline, büyüklüğüne, küçüklüğüne göre lale, karanfil, geometrik desenler veya minyatür bir resim olabilir.
Sonra desenlerin üzerinden ince uçlu küçük matkapla, küçük delikler açılır. (Dremel kullanmak hem uclarının zenginliği hemde elde daha iyi tutulabilecek olmasından dolayı daha rahat olacaktır.)
İnce bir işçilikte bu delikler en az 1000 - 2500 civarında olabiliyor. Bir sonraki aşamada deliklerin boncuklarla süslenmesi gelir. Boncukları deliklere monte edip, çaktıktan sonra yapıştırılır ve kabağın içine bir ampul yerleştiriyorum. En son işlem olarak da ince bir vernik atılır. Bunun haricinde istenirse kabağın üzeri su bazlı herhangi bir boya ile renklendirilebilir ve vernik sürülür.




Su Kabağı
Halk dilinde su kabağı olarak bilinen, bazı yörelerde yemeği yapılan bir sebze diyebiliriz. Bu arada yemeğide
çok lezzetli olur. Yetişmesi tohumdan olgun bir su kabağı halini alması tam bir yıl sürer. İrili ve ufaklı olarak büyürler. En güzeli de boğumlu olarak büyüyendir ki bunun üzerinde motif çizmesi, delmesi, çalışması ayrı bir zevk verir.

Tamamen el işçiliği yapılmaktadır. Kuruduktan sonra içi boşaltılıp dış kısmı temizlenir.Üzerine modeller çizilerek yerine göre cam boncuk eklenerek bir aşaması bitiririr. Kabağın üzerine dış etkilerden korumak için vernik veya Gomalak cila atılırki bu onun ömrünü ikiye katlar. Daha sonra elektrik aksamı yapılır ve yine isteğe göre asma ve abajur veya ayaklı abajur olarak tasarlanır. İşçiliğe, üzerine konan boncuğa göre fiyatları değişir. Amerika ve Çinde de yapılan ismi gourd lamp, hyoutan lamp olarak geçen su kabağı işletmeciliği sadece üzeri boyanarak ve kabartma olarak yapılmakta ve bu ülkelerde geniş sektörlere hitap etmektedir.



Resimlerde gördüğünüz su kabağı lambası elektrik aksamı, iki metre kablo ve açma kapama anahtarı bir adet ampul ile teslim edilir. Ayrıca Üzüm deveği dediğimiz üzüm ağacındanda sallama gece lambası modeleri de vardır.
Su kabağı; kabakgillerden olup sarmaşık türünde yetişen bir bitkidir.Latince adı Lagenaria Vulgaris'tir. Form olarak sayısız şekilde olan su kabağı kurutulduktan sonra tarih boyunca çeşitli alanlarda kullanılmıştır. İçi çakıl ve tuzlu su ile temizlendiği zaman içme suyunun depolanması için kullanılmış ve hatta sıcak yaz günlerinde suyu soğuk tutma özelliğinden dolayı bir termos vazifesi görmüştür. Şimdiki zamanda balıkçıların kullandıkları şamandralar önceden çoğunlukla su kabağından olmuştur. Sıcak suyu bir yerden bir yere aktarmakta kullanılmış ve halk dilinde ''Kevki'' olarak adlandırılmıştır. Ayrıca eski mutfakların vazgeçilmez gerecidir. Yağ, un gibi malzemeleri saklamak için kullanılmış, evlerde şekerlik, kolonyalık ve çiçek saksıları olarak yerini almıştır.

Su kabağının BodrumYalıkavak 'ta sanatsal açıdan 1990'larden bu yana özel bir yeri vardır. Çeşitli ebatlarda ve boylarda bulunan su kabakları, renk renk değişik figür, motif ve renklerde boyanarak yöreye özgü bir süs eşyası olarak Bodrum Yalıkavak ile özdeşleşmişdir. Günümüzde abajur, aplik, saklama kapları, kalemikler vBulletin. mutfak, büro malzemeleri olarak değerlendirilmekte ve Bodrum Yalıkavak’ın birer simgesi olarak hayatımızda yerini almaktadır.













Su kabağından abajur

Su kabağı süslemede kullanılan boncuklar



0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen soru sormadan önce soracağınız konu ile ilgili olan yayınları okuyunuz...