.

Öne Çıkan Yayın

Boya Fırçaları Çeşitleri ve Kullanımları

Bu konumuzda  fırça çeşitleri ve kullanımlarına yönelik küçük örnekler verdik.  Fırçaların kullanım şekillerini görmek için video...

Cumartesi, Haziran 06, 2015

Mum yapımı - Evde Kendi Mumunu Kendin yap




Mum yapımı


Evde kendi başıma mum nasıl yapabilirim deyip geçmeyin, bu işten para bile kazanabilirsiniz,

veya sadece bir hobi olarak değerlendirip, evinizi kendi elinizle ürettiğiniz birbirinden güzel mumlarla süsleyebilir ve sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.

Mum yapımı oldukça basittir. Önce malzemelerin temini ile başlayalım.

Mum yapımında kullanılan mazlemeler:


  • Ham parafin
  • Stearin
  • Eritme için dar ve geniş metal kaplar (Bermari usulu-sıcak su ile eritme tekniği)
  • Mutfak terazisi
  • Çelik ve spatula (yada benzeri el aletleri)
  • iplik
  • Kalıbı yağlamak için özel yağlar veya arap sabunu
  • Renklendirmek için pigment boya (toz)
  • Kokulandırma için hazır kokular, kokulu yağlar.

Mum yapım aşaması:

Hazır kalıp halinde satın aldığınız Parafini eritme kalıbımıza sığacak kadar parçalar haline getiriyoruz.  (Eritme kabı olarak evde artık kullanmaktan vaz geçtiğiniz kahve cezvesini kullanabilir veya sadece bu iş için bir tane ucuz cezve alabilirsiniz.)

Eritme kalıbında koyduğumuz parafinin içerisine %10 - 15 oranında Stearik asit ekliyoruz. (Stearin)
Örn: 1 kilo parafin için 100 150 gram stearin.

Mumum eritilmesi (Bermari usulu)

Eritme kabımızın sığacağı büyüklükteki bir kabın içerisine bir miktar su doldurduktan sonra, içine parafini ve stearin eklediğimiz eritme kabımızı yerleştiriyoruz.
Suyun ısısı arttıkça eritme kabımızdaki ham malzeme yavaşça erimeye başlıyacaktır. Bu erime yaklaşık 60-80 derece arasındadır. Erime hızlandığında ocağın altını bir miktar kısabilirsiniz. Kaptaki suyun bitmemesine ve etirme kalıbının doğrudan ana kap ile temas etmediğinden emin olun! Parafin tamamen sıvı hale gelince eritme işlemine son verin. 

DİKKAT: PARAFİN PETROL ESANSLI YANICI VE PARLAYICI BİR MADDEDİR! YAKLAŞIK 270 DERECEDE ALEV ALIR! SICAK PARAFİN DERİNİZİ TAHRİŞ EDEBİLİR HAFİF YANIKLARA NEDEN OLABİLİR! DİKKAT EDİN!


Kalıbın hazırlanması

Eğer kendinden hazır mumlu bir fitil kullanmıyorsanız kullanacağınız ipimizi kaptaki erimiş parafine batırarak mumluyoruz. 
Mumum soğuduktan sonra kalıba yapışmaması ve rahat ayrılması için kalıbımızı yağlıyoruz.  

Fitili kalıptaki deliktek geçirdikten sonra dökeceğimiz parafinin sızmaması için bir parça macun ile kapatıyoruz. (Cam macunu, Kil, Model hamuru, Oyun hamuru vb türde macunlar kullanabilirsiniz.) 

Fitili kalıbın içinde ortaladığınız da ve sabitlediğiniz de artık döküm işlemine hazırsınız demektir.



Koku ve Renk Ekleme

Pigment boyamızı azar azar ekleyerek uygun rengi elde edene karar devam edip sonra boya tüm parafine karışıp kaybolana kadar karıştırıyoruz.  

Kokulandırma işlemini de aynı renklendirme işlemi gibi tekrarlıyoruz. 




Döküm Soğutma ve Kalıptan çıkarma

Kalıbın büyüklüğüne ve ortam sıcaklığına göre soğuma süreci farklılık gösterecektir! 

Mum soğudukta içe doğru çökmeler oluşabilir, bu boşluklara tekrar parafin dökerek dolduruyoruz. 

Not: Kalıp ne kadar soğursa ayrılma işlemi o kadar kolay olacaktır. Acele etmeyin. Normal oda sıcaklığında (20 °C) mumum tamamen soğuması 7-8 saat sürebilir. 

Kalıptan çıkardığınız mumun tabanı düz değilse tavaya az miktar yağ koyup istediğiniz düzlüğü elde edebilirsiniz. Kalıptan çıkarmakta zorlanıyorsanız henüz soğuma işlemi bitmemiş demektir. 

Mumun yüzeyi eski bir naylon çorap ya da pamuklu bir kumaş ile hafifçe silinerek daha parlak ve temiz bir görüntü sağlanabilir.




Uyarılar:

Mum dökümünde kullanılacak malzemeler; ısıtıcı, eritme kabı, parafin, stearik asit, kalıp, fitil, (varsa) fitil tutacağı, koku, boya , termometre ,eldiven v.s çalışma alanında hazır olmalıdır.

Eritme kabının hacmine göre küçük parçalara ayrılan parafinler ve ilave edilecekse stearik asit ( % 10- 15 oranında ) eritme kabına konulur. Direkt olarak açık alevin üzerine konulan eritme kabındaki parafin yüksek ısıya maruz kalmaması için baslangiçta kısık alevde eritmeye başlanmalıdır. Parafin eridikçe kısık alev açılabilir. Doğru eritme yöntemi benmari yöntemi (çift çıdarlı kaplar) ile eritmektir.

Parafin donduğunda lavabonuz tıkanabileceğinden ; Parafin artıklarının lavabo ve pis su borularına dökülmemesi gerekir.

Yüksek sıcaklıkta 270°C'de tutuşabileceği ihtimali göz önüne alınarak parafin eritilirken alevden uzak tutulmalıdır.

Parafin kalıba dökülürken çok sıcak olması nedeniyle eldiven kullanılmalıdır.

Sıcak kalıp soğutucuda uzun süre bekletilirse mum çatlayabilir.


Mum kalıbı daha sonraki kullanımlar için temiz tutulmalıdır. Aliminyum veya metal kalıplarin temizlenmesi için kalıp ısıtılmalı ve temizlenmeli, plastik kalıplar ise bir bez ile ovularak temizlenmelidir.