.

Öne Çıkan Yayın

Boya Fırçaları Çeşitleri ve Kullanımları

Bu konumuzda  fırça çeşitleri ve kullanımlarına yönelik küçük örnekler verdik.  Fırçaların kullanım şekillerini görmek için video...

Pazartesi, Aralık 16, 2013

Selçuklu Eseri Kargıhan Restore Ediliyor



Antalya`nın Manavgat ilçesi Beydiğin köyünde İpek yolu üzerinde bulunan tarihî Kargıhan restore edilerek kültür turizmine kazandırılacak.

Antalya`nın Manavgat ilçesi Beydiğin köyünde İpek yolu üzerinde bulunan tarihî Kargıhan restore edilerek kültür turizmine kazandırılacak.

Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından 1230-1245 yıllarında yaptırılan 765 yıllık hanın, Manavgat Kaymakamlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edileceği belirtildi. Manavgat Kaymakamı Hacı İbrahim Türkoğlu, tarihî İpek yolu üzerinde bulunan Kargıhan`da tapu çalışmalarını başladığını, Vakıflar Genel Müdürlüğü ile birlikte 2 yıl içinde restore edilerek kültür turizmine kazandıracaklarını söyledi.

Türkoğlu, Kargıhan`ın Manavgat-Konya arasında yıkılmayan tek Selçuklu hanı olduğunu belirterek, `Han yerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı`nda tapu kayıtlarında olmadığı için Beydiğin köyünde tapulama çalışmalarını başlattık. Tarihi Selçuklu hanını 2 yıl içinde Vakıflar Genel Müdürlüğü ile birlikte onararak kültür mirasımıza dahil edeceğiz.` diye konuştu.

Beydiğin köyü eski muhtarı İbrahim Karabacak ise köy sınırları içinde bulunan handa 2 yıl önce Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu tarafından gelen bir heyetin geniş çaplı araştırma yaptığını kaydetti.

Karabacak, tapulama çalışmasının tamamlanmasıyla birlikte Kargıhan`ın restore edilmesinin kolaylaşacağını ifade ederek, `Kargıhan 46 metre eninde 50 metre boyunda taş yapıdır. Anadolu Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Akdeniz ile İç Anadolu`yu bağlayan yol üzerinde Kesikbeli mevkiinde kervansaray olarak kullanılmaktadır. Hanın içinde ana giriş kapısının karşısında 56 santimetre uzunluğunda ve 58 santimetre derinliğinde hayvanlar için 20 teknelik yemlik vardır. Odalarının hepsinin tavanında hava bacaları bulunmaktadır. Hanın tek kişilik 44 odası, mescidi, misafir ağırlama holü, yeraltı sıcak su sistemi, hamamı ve mal satım alanları bulunmakta.` şeklinde konuştu.

Karabacak, yazın Almanya, Norveç, İsveç, Danimarka, ABD, İngiltere, Fransa, Belçika ve Avusturya`dan kültür, tarih, arkeoloji ve Anadolu Selçuklu eserleri düşkünü turistlerin Kargıhan`ı gezdiğini belirtti.

Tarihi handa 2 yıl önce inceleme yaptığını belirten AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak da tarihî hanın yeniden onarılması ve kültür turizmine kazandırılması için her türlü desteği vereceğini kaydetti.

(CİHAN)

0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen soru sormadan önce soracağınız konu ile ilgili olan yayınları okuyunuz...