.

Öne Çıkan Yayın

Boya Fırçaları Çeşitleri ve Kullanımları

Bu konumuzda  fırça çeşitleri ve kullanımlarına yönelik küçük örnekler verdik.  Fırçaların kullanım şekillerini görmek için video...

Pazartesi, Aralık 16, 2013

Efsane Kilis Yorganları - Kilis Kültürü ve El Sanatları



El Sanatları : Kilis'te dokumacılığın tarihi çok eski zamanlara dayanmaktadır.

Şal, Meşlah, Peştamal, Kilim, Çul gibi ürünler Çulha denilen üreticiler tarafından Tezgahlarda dokunurdu. Birkaç yıl öncesine kadar halen bu sanatı icra edenler vardı. Kilis ili el halısı dokumacılığı için ilk Halıcılık kursu 1985-1986 yılında başlamıştır. Halıcılık okulu kısa sürede Kilis'te büyük ilgi görmüştür. Daha sonra kapasitesi artırılan kurs aynı anda 300 kursiyeri kabul edebilecek hale getirilmiştir.


Geçmişte gergefle günümüzde ise kasnakla işlenen el işi nakışlarına günümüzde makine nakışı da eklenmiştir.
Kilis'te diğer bir el sanatı ise taş yontuculuğudur. Kilis ve bölgesinin yapı malzemesini oluşturan doğal taş yöre sakinleri tarafından "yonucu, yonucu ustası" denilen kişiler tarafından özenle işlenir. Yörede üç adet kesme taş ocağı işletmesi bulunmaktadır. Kilisli bu taş ustaları Memlük etkisiyle Anadolu'ya yayılan taş ustalığının ilk temsilcileri olarak kabul edilmişlerdir.


Saten kumaş üzerine iğneyle biçim vermek suretiyle oluşturan "Kilis Yorganı" şehirle özdeşleşmiş bir el sanatıdır. Kilis'te yorgan motifleri özellikle göbekte yoğunlaşır ve yorganın tüm yüzeyine yayılmış haldedir. Süsleme olarak genellikle güneş, ortası güneş kenarları üçgen, papatya, lale, hurma dalı, yaprak gibi şekiller kullanılır.


Kilis'te halen yaşayan birkaç el sanatından biri olan Yemenicilik, babadan oğula devam eden bir meslek ve el sanatıdır. Yemeni üst kısmı renkli yumuşak derinden, tabanı kalın ayakkabı çeşididir.


Edebi Birikimi : Kültür ve Sanat denildiğinde öncelikle akla gelen özelliklerden biri de Edebiyat ve yazın dilidir. Her kültürün edebiyatı o kültürün özelliklerini yansıttığı gibi yine o kültürü de şekillendirir. Ünlü halk ozanımız Karacaoğlan'ın Kilis yakınındaki Hapse köyünde yaşadığı rivayet edilir. Şairin bir şiirinde geçen "Uzak durma Akpınar'ın başına" mısrasında belirtilen Akpınar'ın Kilis'in mesire yeri olan Akpınar olduğu düşünülmektedir. Ayrıca Karacaoğlan'ın kullandığı deyimler de bölgede halen kullanılan deyimlerle aynı veya benzerdir.
Destan ve Efsaneler : Yine edebi ürünler arasında yer alan Destanlar ve Efsaneler Kilis ve yöresinde halk ağzında halen anlatılır. Hatta hemen her köyde masal ve destan anlatımıyla ünlenmiş söz ustaları bulunmaktadır.


Efsane Kilis Yorganları

Klasik Yorgan, Nakışlı Yorgan, Pullu Nakışlı Yorgan,Yunan İşi Nakışlı Yorgan, Saten Yorgan, Çocuk Yorganı, Makina Yorganları,

Birkaç örnek:




0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen soru sormadan önce soracağınız konu ile ilgili olan yayınları okuyunuz...