.

Öne Çıkan Yayın

Boya Fırçaları Çeşitleri ve Kullanımları

Bu konumuzda  fırça çeşitleri ve kullanımlarına yönelik küçük örnekler verdik.  Fırçaların kullanım şekillerini görmek için video...

Pazar, Ekim 28, 2012

Pastel Boya Resim


Pastel  Boya

Pastel Boya resim
Pastel  Boya Tablo
Pastel de, diğer tüm resim teknikleri kadar renkli ve canlı bir görünüm sağlar.

Kuru bir teknik olduğu gibi pudramsı yüzeyi ışığın kurulmasını güçlendirir ve bu yüzden de hiçbir tekniğin ulaşamayacağı bir renk yoğunluğu taşır. Kuru olduğundan kağıdın ya da boyanın kurumasını beklemek gibi sinir bozucu bir yanı yoktur. Kuru boyayı elimize alır, rengi doğrudan resmin yüzeyine aktarırız. Bu boya içinde yağ ya da zamanla sararıp çatlamalara yol açabilecek yağ ve vernik bulunmadığından yağlıboyadan daha uzun ömürlüdür. Teknik açıdan sağladığı bu yararların yanı sıra, pastel son derece ilginç bir kullanım alanı oluşturur.

Resme giriş ve Karakalem
Yağlı Boya Resim
Akrilik ile Resim
Guaj Boya Resim
Sulu Boya Resim
Pastel Boya Resim
Perspektif


Çoğu kişi Edgar Degas'ın balerinler tablolarına yağlıboya niyetiyle hayranlıkla bakar, ama bir çoğu bunların pastel boya çalışması olduğunu bilmez. Degas pastel boyalarla canlı ve coşkulu resimler yapmıştır.Aslında pastel boyanın tarihi tarih öncesi devirlere dayanır. O devirlerde de mağara duvarlarına tebeşirlerle resim çiziyorlardı. 18. yy dan bu yana da günümüzdeki gibi kullanılmaktadır. 200 yıllık çalışmalar ilk günkü canlılık ve parlaklığını korumaktadır.
Pastel boyadaki rengin gücünü, boya maddeleri ile karıştırılan tebeşir oranı belirler. Yüksek oranda tebeşir karıştırılması açık ton, düşük oranda tebeşir ise koyu ton elde etmeye yarar ve böylece her rengin çok sayıda tonu elde edilebilir. Çok kişi pasteller içindeki pigmentlerin yani boya maddelerinin, yağlıboya ve suluboyalarda olduğunu bilmez; bu boyalarla pastel arasındaki tek fark yapım işlemindedir. Yağlıboyalar, incecik toz halinde öğütülmüş boya maddelerinin yağla, suluboyalar zamklı suyla, pasteller ise bu tozların katı bir hamur oluşturana tek tebeşir ve suyla karıştırılmasından oluşur.

Pastel Boya resim
Pastel  Boya Tablo
Çalışma için gerekli malzemeler ve dikkat edilecek hususlar; 
1-Şövale ve altlık (Dik duran bir şövale pastel boya kırıntılarının kağıt yüzeyinden aşağı dökülmesine imkan sağlar. Böylece resim yüzeyi temiz kalabilir.)

2-Pastel boya (Her yerde her türlü pasteli bulmak mümkündür. Profesyonel ve amatör herkes için tür, kalite, çeşitlilik, ekonomiklilik gibi. Burada herhangi bir sınırlama yok. O sizin seçiminize kalmıştır.

3-Fiksatif sprey (büyük-küçük) Yapılan resimlerin bozulmaması için gerekli. Çünkü yapılan resimler çerçevelenmediği sürece iyi korumalı. Birbirlerine sürtünmeleri engellenmeli. Aşrı sprey kullanımından kaçınılmalı yoksa renklerin parlaklığı gider.

4-Pastel boya için özel geliştirilmiş fon kağıtları (mukavva, Bristol, şöhler, normal fon kartonları, resim kağıtları vb.) Dokulu kağıtlar her zaman çok iyi etki verir. İstenilen etkiyi elde etmek için kağıdın rengine dikkat etmek gerekir. Gri, pembe-gri, yeşil-gri, mavi-gri kağıtlar kullanılabilir. bu renkler gözü yormaz ve izleyiciyi dinlendirir. Çarpıcı sonuçlar elde etmek için koyu ve parlak renkli kağıtlar üzerine parlak renkli pasteller kullanmak gerekir. Orta ton renk ve kağıtlar en idealidir. Kağıt seçiminde konunun rengine uygunlukta önemlidir. Örneğin deniz resmi çalışan kişi mavi-gri, yaz mevsiminde buğday tarlalarını çalışan biri sarı kağıtları tercih edebilir.

5-Samur ve kıl fırçalar, pastel silgisi, kalemler vb.

6-Çalışma aşamaları; Pastel boya da çeşitli çalışma teknikleri vardır. Kişisel becerilerde bu tekniklerde etkilidir. Pastel boyanın tutulması kağıt yüzeyine sürülmesi farklı yöntemleri ortaya çıkarmıştır.
Bunlar;
Tarama yani paralel ve çapraz çizgilerle çalışma; Bu yöntemde boya darbeleri üst üste kullanılarak, yatay, diaaa, çaprazlamasına, enine boyuna taramalarla ilginç sonuçlar elde edilebilir. Böylece renk içinde renk kullanılmış olur.
Ovalama yöntemi; Bu yöntemde renkler parmakla ve ya peçete yardımıyla ovalanır. Cilalanmış gibi düz yüzeyler elde edilir. Genellikle bu yöntem kullanılmaktadır. Fakat pastel boyanın kendine özgü yapısı bozulmakta, grenler ve pütürlü yapı kaybolmaktadır. Yinede seçim size kalmış. Önemli olan çok fazla deneme yapmak. Çünkü iyi resim yapmak için çok çalışmak gerekir.

PASTEL BOYA İLE RESİM YAPMAK




Çubuk şeklinde ve sabun katılığındaki boyalara pastel boya denir. 6-12-24 rekli olarak ve kutular içinde hazır olarak satılır. Pastel boyaların da diğer boyalar gibi kaliteli ve kalitesiz olanları mevcuttur. Bu boyalarla yapılan resimlere de pastel boya resim denir.

Pastel boya ile resim çalışmalarında  sert ve pürüzlü kağıtlar kullanmalıdır. Pastel boya çubukları, kağıtlar üzerine sürtülerek resim boyanır. Boyalar resim üzerine çizgiler halinde sürülür daha sonra parmakla veya bir miktar pamukla yayılarak boya  birbirine karıştırılır ya da çizgi halinde bırakılabilir. Boyaları fazla üstüste sürmek resmi kirletir.

Pastelle yapılan resimlerin renkleri taze görünür ve kadife gibi yumuşak bir etki bırakır. Pastel boyaları üst üste ve fazlaca sürmemek gerekir. Beyaz kağıtlar üzerinde çalışırken konunun her tarafını boya ile kapatmamak gerekir. Yer yer kağıdın beyazlığından yararlanılmalıdır. 
Pastel resimlerde boyalar zamanla sarsıntı ile kağıdın üzerinden dökülebilir veya rutubet etkisi ile bozulur. Resmi rutubetten korumak için çerçeve yaparken arkasına mukavva koymalı, boyaların dökülmemesi için de fikze yapılmalıdır.

Pastel Boya İle Resim Nasıl Yapılır ?

Bir pencereden görülen arka bahçe resmini pastel boyalarla yapıyoruz.
Pastel renkler ve pastel boyalar farklı kavramlardır. Pastel renk genellikle sulandırılmış renkler için kullanılır. Pastel boyalar ise katı boya bloklarıdır ve bu bahçe resminde gördüğünüz gibi canlı ve parlak bir yapıları vardır.




Pastel renkler ve pastel boyalar farklı kavramlardır. Pastel renk genellikle sulandırılmış renkler için kullanılır. Pastel boyalar ise katı boya bloklarıdır ve bu bahçe resminde gördüğünüz gibi canlı ve parlak bir yapıları vardır. 

Dokulu kağıt 
Pastel boya bir yüzeye sürüldüğünde uyguladığınız baskı ve kağıdın dokusuna bağlı olarak dağılır. Bu yüzden pastel kağıdı oldukça dokulu olmaktadır. Resim dükkanlarında birçok resim kağıdı çeşidi bulunmaktadır. Ayrıca kağıdın rengi de önemli bir unsurdur. Çünkü kullanılacak renkleri etkileyecektir. Bu alıştırma için ressam gri renk kağıt seçmiştir. Böylece renkler üzerinde kağıt renginin çok fazla etkisi olmayacaktır. 

Renkli uygulama 
Pastelle çok detaylı çizimler yapıldığı gibi burada kullanıldığı şekilde düz boyamalar da mümkündür. Bu rengin canlılığından bir şey kaybettirmeden bir form ve şekil duygusu katacaktır. Tek renk kullanımı koyu renk bir geri plana sahip olunduğunda ilginç olabilir ama burada durum farklı. 


MALZEMELER 
Gri pastel kağıdı 
5B Kalem, kömür kalem 
11 toz pastel: Beyaz, koyu kahverengi, zeytin yeşili, mid yeşil, koyu mavi, mor, limon sarısı, turuncu, mid turuncu, parlak kırmızı, gri. 
3 pastel kalem: Yeşil, mor, açık mavi 
Sabitleştirici sprey 



1. Ana hatları çizin Pencereyi kömür kalemle çizin. Pencere camları şablon kullanır gibi kompozisyonu ortaya çıkarmanıza yardım edecektir. Pencerenin alt ve üst çizgileri biraz perspektif katabilmek için hafif bir açı ile çizilmiş. Diğer şekilleri, çalıları, bitkileri ve yer taşlarını çizin. Bu noktada çiçekleri çizmeye gerek yoktur. Sadece gölgeli alanları belirleyin.




2. Bir fon rengi belirleyin Sol taraftaki yeşillik için başlıca renk olarak zeytin yeşilini kullanın. Yukarıdaki çalı ve çit için ve alttaki yeşillikli kısım için... Bu alanı pastel karıştırıcıyla karıştırın. Bu pastel boyanın fazlalığını alacaktır. Koyu mavi pastel kullanarak çalının altındaki gölgelik alanı boyayın. Bu bölgenin çevresini koyu bir şekilde çizerek belirginleştirin. Pencerenin karelerinden birini mor renge boyayın.





3. Renkli alanları boyayın Mid yeşil pastel kullanarak üst sağ taraftaki sarmaşığı boyayın. Sağ alt kısımdaki çiçek yatağına zeytin yeşilini yama gibi uygulayın. Burayı gelişigüzel bir şekilde boyayın. Ancak pencerenin kenarlarını belirginleştirin. Bu bölgelerde pastel karıştırıcısını kullanın.



4. Duvarın üzerini ve yeri gölgelendirin Kahverengi pastel kullanarak resmin sağ alt kısmındaki duvarı kısa yatay hareketlerle boyayın. Aynı renk ile sol kısımdaki yer döşemelerini çapraz hareketlerle boyayın ve alttan biraz kağıdın renginin çıkmasını sağlayın. Bu bölgede pastel karıştırıcı kullanın.



5. Biraz detay ekleyin Limon sarısı pastel ile çapraz hareketlerle sol taraftaki çalıları boyayın. Ayrıca yukarıdaki yeşilliği de aynı şekilde boyayın. Mid yeşil ile gölgeli alanı belirginleştirmek için yay şeklinde bir hareketle gölge yapın. Daha sonra çalının altındaki bölgeyi belirginleştirmek için mor pastel kullanın.



6. Gökyüzünü ve pencereyi boyayın Sabitleyici spreyi resme sıkın. Beyaz pastel ile gökyüzünü boyayın. Beyazı pencerenin çerçevesinde de kullanın. Sağ üst köşede çalının arkasındaki duvarı boyamak için turuncu kullanın.



7. Taşlı parkeyi ortaya çıkarın Pencerenin üst kısmının çerçevesini gri pastel ile boyayın. Daha sonra bu griyi yerdeki döşemeyi karelendirmek için kullanın. Perspektif oluşturmak için de çizgileri biraz açıyla çizin. Karoları bir atlayarak beyaza boyayın. Alçak duvarı gri boyayın.



8. Parlak alanlar ekleyin 5B kalem kullanarak ve belirgin taramalar yaparak pencere çerçevesini gölgelendirin. Koyu mavi pastel kullanarak sağ üst kısımdaki sarmaşığın yapraklarını boyayın. Mavi, mor ve yeşil pastel kalem kullanarak yapraklara keskin çizgiler ekleyin. Geniş çalıyı ve çiti limon yeşili bir renk ile aydınlatın.



10. Biraz daha çiçek çizin Çiçeklerin yapraklarını çizerken arka planın renkleri ile kontrast oluşturacak renkler seçin. Örneğin: Yeşile kırmızı, sarıya mor. Çiçeklerin resimde öne çıkması için çiçeklerin üstüne sabitleyici sprey sıkmayın. Çünkü bu renkleri biraz soldurur.



11. Pencere çerçevesinde kontrastları ortaya çıkarın Açık mavi pastel kalem kullanarak çalının üst kısmına kesik çizgiler ekleyin ve soldaki bitkinin üzerine parlak alanlar ekleyin. Son olarak pencerenin iç kısımlarını beyaz pastel ile boyayın. Bu da bittikten sonra siyah kömür kalemle kontrastı güçlendirmek için pencerenin üst kısımlarının üzerinden geçin.

TAMAMLANMIŞ RESİM



A Alttaki kağıt görünüyor
Soluk mavi gökyüzü düzensiz pastel darbelerle boyanmış. Burada, alttaki kağıdın dokusu görülüyor.

B Açık renk alanlar
Yucca bitkisinin yaprakları yeşilin tonları ile çizilmiş. Ayrıca yaprakların üzerine beyaz ve açık mavi ile parlak alanlar eklenmiş.

C Nötr gölgeler
Duvar ile taşların kahverengi ve gri gölgeleri çiçeklerin keskin renkleri ile hoş bir zıtlık oluşturuyor.


D Güçlü çizgiler
Pencere çerçevesinin koyu kömür rengi ve beyaz pastel çizgileri resme güçlü unsurlar katıyor.

Pastel Boya Malzemeleri ile ilgili videolar:


Pastel  Boya Tablolar

Pastel Boya resim


Pastel Boya çalışmaları


Pastel Boya çalışmaları




Pastel Boya çalışmaları


Pastel Boya çalışmaları


Pastel Boya çalışmaları


Pastel Boya çalışmaları


Pastel Boya çalışmaları


0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen soru sormadan önce soracağınız konu ile ilgili olan yayınları okuyunuz...