.

Öne Çıkan Yayın

Boya Fırçaları Çeşitleri ve Kullanımları

Bu konumuzda  fırça çeşitleri ve kullanımlarına yönelik küçük örnekler verdik.  Fırçaların kullanım şekillerini görmek için video...

Pazar, Nisan 18, 2021

XANTHOS - LETOON Antik Kenti


XANTHOS - LETOON Antik Kenti

30 Eylül

 

Sabah kahvaltı için Mehmet abiden 4 tane yumurta getirmesini istedim. Mutfakta onları bol tereyağı ile kırıp yedim. Ağır yükümü çadırın içine bıraktım, atladım bisikletime ve Likya yolunu yürürken pandemi den dolayı pas geçtiğim birkaç antik kenti ziyaret etmek için yola çıktım.


Bu bölüm videosunu izle


İlk durağım Anadolu'da UNESCO miras listesine giren kentlerden biri olan, Likya Birliği’nin idari merkezi olarak nitelenen  Xanthos Antik Kenti.

 

Bu kentin çok ilginç bir öyküsü var. 

 

M.Ö. 8'inci yüzyılda inşa edildiği söyleniyor. 

M.Ö. 545–546 yıllarında Pers Kumandanı Harpagos tarafından kuşatılır. Xanthoslular, kahramanca karşı koyup direnmelerine rağmen çaresiz duruma düştüklerinde, kadın ve çocuklarını öldürüp şehri içindeki değerli her şeyle birlikte ateşe verirler, erkeklerde savaşarak ölürler. Geriye insansız ve harap şehri Harpagos’a bırakırlar.

 

Olayın yaşandığı yer

 

Ve bir şiir söyler Likyalı şair: 

"Beni bulamazsan üzülme, eşyalarımı bulacaksın.

Kestiğim taşları, açtığım yolları, işlediğim heykelleri bulacaksın.

ve göreceksin ki binlerce yıl öteden, parmak izlerimiz değecek birbirine..." M.Ö 3000.

 

 

Sırada Letoon Antik Kenti var.  İki kentte birbirine çok yakın. 6 km. İlk yerleşim M.Ö.7.yy (bir sonraki yazıya bakınız)



Xanthos-Letoon (Antalya - Muğla)
UNESCO Dünya Miras Listesi’ne Alınma Tarihi: 1988
Liste Sıra No: 484

Yeri: Akdeniz Bölgesi, Antalya - Muğla
Kategori: Kültürel
 

XANTHOS: Fethiye’ye 46 km. uzaklıkta, Kınık köyü yakınlarında bulunan Xanthos, Antik Çağda Likya’nın en büyük idari merkezi idi. M.Ö. 545’te Perslerin egemenliğine girene kadar bağımsız olan kent, bundan yaklaşık olarak yüzyıl kadar sonra tamamıyla yanmıştır. Bu yangından sonra şehir tekrar inşa edilmiş, hatta M.Ö. II. yy.da Likya Birliğinin başkenti olma görevini üstlenmiştir. Daha sonra Romalıların kontrolüne giren kent, bundan sonra Bizans egemenliğine girmiş ve 7. yy.daki Arap akınlarına kadar Bizans egemenliğinde kalmıştır. Yerleşen her uygarlığın inşa ettirdiği yapılarda Likya gelenekleri, Helenistik ve Roma dönemi etkilerini gösteren bu merkez 1988 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır.
 

LETOON: Xanthos’a 4 km. uzaklıkta bulunan Letoon, Antik Çağda Likya’nın dini merkezi konumundaydı. Bu kutsal alanda Leto, Apollon ve Artemis tapınakları ile birlikte, bir manastır, bir çeşme ve Roma Tiyatrosu kalıntıları bulunmaktadır. Artemis ve Apollo’nun annesi Leto’ya adanmış olan en büyük tapınak, batıda bulunan ve peripteros tarzında yapılmış Leto Tapınağıdır ve 30.25 m’ye 15.75 m. büyüklüğündedir. Doğuda yer alan Dor tarzında yapılmış olan Apollo tapınağı, Leto tapınağından daha az korunmuş durumdadır ve 27.90 m.’ye 15.07 m. boyutları ile daha küçüktür. Her iki tapınağın ortasında yer alan ve en küçük tapınak olan Artemis tapınağı 18.20 m.’ye 8.70 m. boyutlarındadır. Letoon, Xanthos ile birlikte UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almaktadır.

Kaynak:https://kvmgm.ktb.gov.tr/


0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen soru sormadan önce soracağınız konu ile ilgili olan yayınları okuyunuz...