.

Öne Çıkan Yayın

Boya Fırçaları Çeşitleri ve Kullanımları

Bu konumuzda  fırça çeşitleri ve kullanımlarına yönelik küçük örnekler verdik.  Fırçaların kullanım şekillerini görmek için video...

Pazar, Ocak 31, 2021

Hasan boğuldu ve Sütüven Şelalesi - Serkan Koç - Bisikletle Türkiye Turu - Edremit


Her yer zeytin ağacı.

Edremit merkezde hiçbir yere uğramadan Akçay istikametine doğru devam ettim ve artık sevdiğim, özlediğim yerde, Akçay dayım. 

Vlog Olarak İzleyebilir ve Devamı için Kanalıma abone Olabilirsiniz:




Günler sonra denize ulaşmanın verdiği keyif harika. Bugün 94 km pedallayıp Akçay'a ulaştığında yaptığım ilk şey bodoslama denize atlamak oldu. Buranın sahili çok güzel. Temiz. Duş ve soyunma kabinleri var.  Su bol olduğu için her yerde kaz dağlarından gelen içme suyu çeşmeler var. Yakın zamanda bazılarını şebeke suyuna bağlamışlar. Hele bir eski çeşme var ki buz gibi akıyor, içmeye doyamazsın. Akçay’ın suyu harika. Havası da öyle ama ona daha sonra değineceğim.


Gezinin bana göre eğlenceli kısmı bundan sonra başlıyor. Gerçi buraya kadarki kısmı da güzeldi. Biraz yorucuydu sadece. Birazda egeye ulaşmak için acele ettim galiba.

Denizden sonra şehir içinde turlamaya başladım. Bisikletle gezmek çok güzel. Daha önce burayı iki farklı zamanda yayan gezmiş ve çok yorulmuştum. Bu sefer yayan gezemediğim yerlerini de görmüş oldum. 



Hava karardı ve ben hala bisikletten inmedim.

Sahil boyunca bir o tarafa bir bu tarafa derken zaman nasıl geçti anlamadım. Merkezden çok az uzaklaşıp sahilde bir yerde kurdum çadır. Hava çok sert rüzgarlıydı. Çadırı kurmakta gerçekten zorlandım. Gecede serin oldu biraz ama 24 den sonra rüzgar durdu ve ben çok tatlı bir uykuya daldım.




11 Eylül 

Çadır kurulabilecek müsait bir yer. Gece geç saatte gidin.

Akçay 

Güre, 10300 Edremit/Balıkesir

39.584002, 26.900302




Sabah kahvaltıdan hemen sonra daha önce bir gece konakladığım yere, Kazdağlarına doğru pedallamaya başladım.

İki tane çok güzel şelale var. Sütüven ve Hasan boğuldu şelaleleri. İki farklı yoldan çıkılabiliyor. Kızılkeçili köyü veya Zeytinli köyü. Ben geçen seferki gibi Kızıl keçili den çıktım. 

Hasanboğulduya gelmeden hemen önce İnek obası adında bir güzel kamp alanı var. Geçen sene bir gece konaklamıştım. 




Şimdi o gecede yazdığım izlenimlerimi paylaşmak istiyorum:


4 Temmuz 2019 

“Bugün 2 sene gençleşmiş olabilirim. Dün gece hiç uyumadım. Sabah 3 saat yol yürüdüm 

(2 saati sırt çantalı) 13 km. Yemek yiyorum doymuyorum, buranın suyuna kanamıyorum. Havası öyle güzel ki anlatamam. Göğsümde garip bir ferahlık var. Çam ve zeytin ağaçlarının olduğu bir kampta çadır kiraladım. Kamptaki ağaçlarda binlerce Ağustos böceği aynı anda, sürekli ötüyor. Burası kamp değil de sanki rehabilitasyon merkezi gibi. Şu an bunları yazarken bir yandan da terapi oluyorum.

İki şelaleye de girdim. Su inanılmaz soğuk. Suya atladığımda göğüs kafesim öyle bir sıkıştı ki kaburgalarım kırılıyor sandım.”


O gezim ile ilgili videoya buradan ulaşabilirsiniz: https://youtu.be/mnjCgxJqwG8 


İnek Obası Çadır Kamp Alanı:

https://g.page/inekobasikamp?share


Şelaleden önce İnek obasına uğrayıp hem bir selam vereyim birazda dinleneyim dedim. Mekan sahibi beni görünce hemen tanıdı. Çay ikram ettiler. İçtik, dinlendik vedalaştım ve şelaleye girdim. Giriş ücretli. 7 liraydı galiba.

 

 

 

 

Bu sudaki hipotermi deneyimi şöyle; suya atlayınca ilk önce küçük bir şok geçiriyorsun. Göğüs kafesi bir anda daralıyor, bütün kas sistemi o an alarm moduna geçip kendini kasıyor. Nefes almakta zorlanıyorsun ve nefes almak için derin derin soluman gerekiyor.

İlk 30 saniyede donmaya başladığını hissediyorsun. Buna aldırış etmez ve suda kalmaya devam edersen titremeye başlıyorsun.

Daha fazla dayanamayacağına karar verip sudan çıktığında tir tir titriyorsun. Parmak uçların çoktan buruşmuş ve his kaybı yaşamaktasın. Özellikle ayak ve bacaklarında his kaybı oluyor. Titreme 5 ila 10 dakika kadar, parmak uçlarının düzelmesi ise yarım saat kadar sürebiliyor.

Yani demek istediğim; bu su çok soğuk. 😁

İşin ilginç tarafı ise, tekrar tekrar girmek isteyebiliyor olman…


Hasan Boğuldu Göleti

https://goo.gl/maps/w9yFvNjiotUfPgJn6


İki şelaye de girdim. Öğleden sonra milli parktan ayrıldım. Zeytinli köyünü daha önce görmediğim için inişi oradan yapmak istedim. 

 

Bir kaç km gitmiştim ki Bey obası isimli küçük bir köye rastladım. Çok eski tarihi bir yerleşim. Hemen yolun kenarında eski ve artık kullanılmayan yıkık okul binası vardı. Bahçesi çadır kurmaya  müsaitti. Geceyi burada geçirmeye karar verdim.

Okulun hemen karşısında da bir ev var, bahçesini işletmeye çevirmiş. Yemek servis ediyor. Çeşmede vardı. Çay içme bahanesiyle telefonumu şarj ettim. Hava kararmadan önce çadırı kurdum. Yemek yaptım ve yedim. Saat 22:00 civarı çadırın yanına iki kişi geldi.

 

Hop! Kimsin, necisin? diye seslendi.

Hemen çadırdan çıktım. İstanbul'dan geldiğimi bisiklet ile uzun bir tura çıktığımı söyledim.

Burada böyle kafana göre kalamazsın! dedi.

Siz kimsiniz?

Ben köyün muhtarıyım. Sen buradan git. dedi. (Saat 22.00)

Bende terbiyemi hiç bozmadan. Gitmeyeceğimi. Saatin çok geç olduğunu. Burada yatıp uyuyacağımı ve sabah gideceğimi söyledim.

Beni jandarma çağırmakla tehdit etti, kendisini obanın beyi zanneden muhtar!

Bende.. Çağırabilirsin! Kaçak göçek adam değiliz. Gelsinler kontrol etsinler. dedim.

Telefonla jandarmayı aradı.

Kendini tanıttı ve okulun bahçesinde biri kamp yapıyor gelip kontrol eder misiniz? dedi.

Sonra karşıdaki işletmenin bahçesine gitti ve çay itiler. Bende beklemeye başladım.

Gece yarısı oldu ne gelen var ne giden. Sanırım Jandarma bizim muhtarı takmadı. Baktım kimse gelmiyor yattım uyudum. Çok ta uykum vardı. Erkenden uyumayı planlıyordum. Muhtar yüzünden gece yarısı uyuyabildim… Hoş olmayan tatsız bir olay!

Sabah güzel bir tarhana çorbası içtim ve köyden ayrıldım.

 

Beyoba

Edremit/Balıkesir

39.636847, 26.931314

 

 

12 Eylül 

Zeytinli köyünden iniş yaparak hemen diğer taraftaki Şahin dere Kanyonu yönüne doğru sürmeye başladım. 

Buraya bir bayan arkadaşımın tavsiyesi üzerine geldim. Akçay'a 25 km uzakta. Göynük Kanyon dan açık ara farkla daha güzel bir yer.

Altınoluk, 10870 Edremit/Balıkesir

https://goo.gl/maps/ZpnqcNnCiQW5Wd2o9

 

 

Suyun soğukluğu hasan boğuldu şelalesinden biraz daha ılık. İçinde daha uzun süre durulabiliyor ama aşırıya kaçınca titremeye başlıyorsun.  Piknik yeri, mangal alanları var. İçme suyu çok güzel. 

Kesinlikle tekrar gitmek isterim.

 

Şelaleye ve oluşturduğu doğal havuza ulaşmak için kısa bir süre kanyon yürüyüşü yapmak gerekiyor. Terliklerinizi getirmeyi unutmayın. Yol çok zor değil ama taşlık ve kaygan zemin. Dikkatli yürümek gerekiyor.

 

Öğlene kadar şelalede keyif yaptıktan sonra mesire alanında bir çardağa geçip yanımda getirdiklerim ile karnımı doyurdum. Dinlendim ve Akçay merkeze geri döndüm. Gece geç vakte kadar merkezde takıldıktan gündüz gözüme kestirdiğim, çadır kurmak için uygun olabilecek bir camiye gittim. 

 

Arkadaşlar bazı camilerin bahçesinde çadır kurabilirsiniz. Hatta içinde de yatabilirsiniz. Yalnız edebe ve temizliğe dikkat etmek ve nerede olduğunuzu unutmamak ve alışkanlık haline getirmemek  kaydıyla. Birde namaz saatlerinde orada olmayın. Mesela yatsıdan sonra gidip, sabah namazından sonra hemen terk ederseniz kimsenin gereksiz tepkisini çekmemiş olursunuz.

Müslüman bir insanın Müslüman bir  ülkede seyahat etmesi gerçekten bu anlamda lükstür. Camiler ibadet alanıdır, insanlar faydalansın diye imar edilmiştir. Camilerimizde su, tuvalet, duş ve elektrik imkanları bulunuyor. Dediğim gibi edebe riayet ederek bu imkanlardan yararlanabilirsiniz. Kimseden de izin almanıza gerek yoktur. Camiler kimsenin şahsi mülkü değildir. Ama mümkünse yine de imama durumunuzu anlatmakta fayda var. Emin olun  anlayışla karşılayacaklardır.


Rahime Hatun Camii

Güre Cumhuriyet Mh,

39.584137, 26.906414

 

(Caminin avlusundaki abdest alma yerinden su içmeyin. Hemen yanında başka bir çeşme var. Suyu dağdan geliyor, lezzetli ve soğuk.)


0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen soru sormadan önce soracağınız konu ile ilgili olan yayınları okuyunuz...