.

Öne Çıkan Yayın

Boya Fırçaları Çeşitleri ve Kullanımları

Bu konumuzda  fırça çeşitleri ve kullanımlarına yönelik küçük örnekler verdik.  Fırçaların kullanım şekillerini görmek için video...

Pazar, Kasım 08, 2020

Üç Boyutlu Geometrik Şekiller - Karakalem Şekil ve Gölgelendirme çalışması Ders3

ÜÇ BOYUTLU ŞEKİLLER



Bu dersimizde karakalem resim sanatında bir şeklin - objenin çizimi ve gölgelendirilmesini göreceğiz. Bu çizimleri geometrik şekiller üzerinden 3 boyutlu olarak göstermeye çalıştık. Sizde bu alıştırmaları benimle beraber yapabilir; elinizi ve derinlik algınızı geliştirebilirsiniz.


Derse geçmeden önce videoyu izleyin.




Kanala abone olup bildirimleri açmayı unutmayın lütfen!

ÜÇ BOYUTLU ŞEKİLLER
Çiziminize derinlik ve geometrik hacim etkisi kazandırabilmeniz için perspektif ya da gölgeleme tekniğinden veya her ikisinden birden yararlanmanız gereklidir. Üç boyutlu ve derinliğe sahip bir görüntüyü kolayca çizebilirsiniz. Şimdi bu  şekilleri çizmeye çalışın.

Bu şekilleri çizmek hem eğlenceli hem de öğretici olacaktır. Bir şeklin aldığı formu kağıt üzerine olduğu gibi aktarabiliyor olmak, çizimde ilerleme kaydettiğinizi gösterir.
Nesneleri saydam olduğunu düşünerek önce üç boyutlu halini çiziyoruz. Birazdan hepsini gölgelendireceğiz. 

Nesneye çarpan ışığın oluşturduğu gölge varyasyonlarını yakından görme şansımız olacak. Bu da bize ilerde çizeceğimiz nesne kompozisyonlarını gölgelendirme aşamasında kolaylık sağlayacak. Işık nereden gelirse gölgesi ne tarafa düşer bunu göreceğiz. 
Şimdi hızlıca şekillerimizi çizelim ve gölgelendirme aşamasına geçelim.

Şekillerin dış kenarlarını çizdikten sonra, arkada kısmında kalan kenar çizgilerini noktalarla belirtiyorum. Böylece şekli 3 boyutlu olarak görebiliyoruz. 

Çizdiğiniz nesneler aslında doğadaki gerçek bir nesne ve üç boyutu var: Yükseklik, genişlik, derinlik. Ama siz resminizde ancak iki boyutu; yükseklik ve genişliği gösterebilirsiniz. Bu da önemli bir sorundur. Üç boyutlu bir nesne iki boyutlu olarak nasıl görüntülenir? Hepimiz nesneleri tüm gövde özellikleriyle görür; nesnenin bazı parçalarının önde, bazı parçalarının ise daha arkada olduğunu, nesne üzerindeki girinti ve çıkıntıları ve iki nesne arasındaki hava boşluğunu algılarız. Elbette, iki boyutlu düz bir yüzeyden (örneğin bir fotoğraftan) kopya yoluyla resim yapmak daha kolaydır. Düz yüzeylerde formlar da düzdür. Böyle bir yüzeyde gördüğünüz her şeyin enini ve boyunu ölçebilir ve onları olduğu gibi resim kâğıdınızın üstüne geçirip benzer formlar elde edebilirsiniz. Ama iç derinliğini gerçekçi bir çizimde gösteremediğimiz için, çizdiğiniz nesneler aslında 2 boyutlu görünür. Gölgeleme veya tonlama sayesinde üç boyutluluk veya hacim illüzyonu oluşturabilir sadece.

Sosyal Medya hesaplarım: https://www.instagram.com/ciziminsirlari1 https://www.facebook.com/CiziminSirlari https://twitter.com/ciziminsirlari https://www.twitch.tv/ciziminsirlari Diğer: https://www.youtube.com/fineartstudio https://www.facebook.com/groups/fineartstudio https://www.facebook.com/PainterSerkanKoc https://www.facebook.com/unutulmussanatlar/

#karakalem #çizim #resim

0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen soru sormadan önce soracağınız konu ile ilgili olan yayınları okuyunuz...