.

Öne Çıkan Yayın

Boya Fırçaları Çeşitleri ve Kullanımları

Bu konumuzda  fırça çeşitleri ve kullanımlarına yönelik küçük örnekler verdik.  Fırçaların kullanım şekillerini görmek için video...

Pazartesi, Kasım 16, 2020

Nesne Çizimi ve Natürmort Kompozisyonu Ders12


Nesne Çizimi ve Natürmort Kompozisyonu


Dersin videosu



FARKLI MALZEMELERDEN YAPILMIŞ NESNELERLE ÇALIŞMAK

Nesnelerin şeklini dış hatlarıyla düzgün çizebilmeyi öğrendikten sonra farklı malzemelerden yapılmış muhtelif nesneleri bir araya getirerek natürmort kompozisyonları yapmaya çalışabilirsiniz. ilerleyen derslerde bu gibi nesnelere göz atacağız ve kendi düzenlemelerinizi ve konunuzu oluştururken dikkat etmeniz gerekebilecek farklı yaklaşımları ele alacağız.

Çizimi doğru yapabilmeniz için gözlem gücünüzü ve nesneyi bir bütün olarak görebilme yeteneğinizi kullanmanız gerekir.

Şimdi  bardak gibi bir nesneyi çizmeyi deneyelim. Siz isterseniz evinizde masanın üzerine koyacağınız bir bardağı çalışabilirsiniz.

Boy ve genişlik ile çubuk ve kupa arasındaki oranlara özellikle dikkat ederek ana şekli HB veya B kalem kullanarak çizin. Yansımaların şekillerini son  derece basit olarak ana  hatlarıyla çizin. Önce en koyu tonları yerleştirin, sonra gdererek açık tonlara ulaşın. Ton vermek için 2B veya 4B kullanmayı deneyin. Çizgi ve ton arasındaki varyasyon zengin bir doku verir.
Dikkat edilmesi gereken bir nokta: tonların inceliği kafanızı karıştırmasın, tonları basitleştirin. En güçlü kenarları ve gölgeleri vurgulu olarak çizin ama bu gibi kenarların veya gölgelerin olmadığı alanlarada dikkat edin. Bir başka deyişle, nesnelerin çevresindeki çizgiler eşit olmayacaktır, çizgilerin bir kısmı güçlü ve net, bir kısmı ise yumuşak ve belli belirsiz olacaktır. Bu farklılığa dikkat eder ve farklılığı kâğıt üzerine doğru aktarabilirseniz, çiziminiz daha derinlikli ve boyutlu olacaktır.

Önceki bölümde çok çeşitli konuları çizmeye çalışarak sanatsal becerinizi kullanmaya başlamıştınız. Şimdiyse, öğrendiklerinizi nasıl geliştirebileceğiniz ve duygulayabileceginiz daha ayrıntılı olarak gösterilecek. Teknik becerinizi pekiştireceksiniz ve bakma sanatını daha ileri noktalara götürmek konusunda deneyim kazanacaksınız. Yeterli sayıda alıştırma yaptıktan sonra sadece çizmeye çalıştığınız nesnelerin değil, etrafınızdaki her nesnenin bütün ilginç detaylarını fark etmeye başladığınızı göreceksiniz. Bir sanatçı için dünyanın asla sıkıcı bir yer olamayacağını çünkü görecek çok şey olduğunu keşfedeceksiniz. Bir nesneye her baktığınızda, yeni bir şey keşfedeceksiniz aynı nesneye daha önce defalarca bakmış olsanız da bir şey değişmeyecek. Bu bilinçlenme sayesinde algılamanız daha derin hale gelecek ve görme eyleminin özüne varabileceksiniz.



Sosyal Medya hesaplarım: https://www.instagram.com/ciziminsirlari1 https://www.facebook.com/CiziminSirlari https://twitter.com/ciziminsirlari https://www.twitch.tv/ciziminsirlari Diğer: https://www.youtube.com/fineartstudio https://www.facebook.com/groups/fineartstudio https://www.facebook.com/PainterSerkanKoc https://www.facebook.com/unutulmussanatlar/ #karakalem #resim #karakalemdersleri





0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen soru sormadan önce soracağınız konu ile ilgili olan yayınları okuyunuz...