.

Öne Çıkan Yayın

Boya Fırçaları Çeşitleri ve Kullanımları

Bu konumuzda  fırça çeşitleri ve kullanımlarına yönelik küçük örnekler verdik.  Fırçaların kullanım şekillerini görmek için video...

Pazartesi, Kasım 09, 2020

Nesne Çizimi - Ders4


NESNE ÇİZİMİ


Önceki alıştırmaları yaptık. Artık sıra; gerçek yaşamdan alınmış nesneler çizmeye geldi.






Şimdi hiç vakit kaybetmeden  çizmeye başlayalım. Önce çizeceğimiz nesnenin taslağını oluşturalım. Taslak için B veya 2B kalem kullanabilirsiniz. Taslak aşamasında çizgilerimizi gayet serbest bırakıyoruz. Hata yapmaktan ve çok özenli bir çizim yapmaktan kaçının. Çizeceğiniz nesneyi göz hizasına yerleştirerek perspektif sorununu en aza indirirseniz, işiniz kolaylaşır. Bu alıştırma, elinizin ve gözünüzün birlikte çalışmayı aşamalı olarak öğrenmesini sağlayacaktır.  Önünüzdeki tek sorun eğitimsiz elinizin hantallığı ve gördükleriniz hakkındaki düşünceleriniz. Gördüklerinizi yorumlamaya çalışmayın, sadece görün. Gördüğünüzü çizin.

Başlangıç için basit bir ev eşyasını, örneğin, bir bardağı, veya kavanozu seçebilirsiniz. Nesnenin çok karmaşık olmamasına dikkat edin. Nesneyi önümüzdeki masaya yerleştirin ve dikkatli bir şekilde bakın. Şeklini genel hatlarıyla ayırt edin. Boyuyla genişliği arasındaki oranı algılayın. Işığın nesne üzerine nasıl düştüğünü görün. Rengine bakın. Dokusuna bakın. Işığı yansıtıyor mu? Yuvarlak hatlı mı? Köşeli mi?

Bir nesneye bu şekilde baktığınızda neler olur? 
Nesneyi bir şekil, bir renk alanı veya aydınlık bir form olarak ele aldığınızda, nesnelere olan bakış açınız değişir. 
Bir sanatçı bu soruları her zaman sormasa da, bir nesneye bu şekilde bakar. 
Aslında o nesne hakkında ne kadar az düşünürse, nesneyi o kadar çok görür. Öte yandan, yeni başlayanlar için bu soruları sormak yararlı olabilir. Bir sanatçı, baktığında bir sürahiyi veya bardağı değil bir şekli, bir rengi, bir dokuyu ve bir formu görür. Kamera bir görüntüyü böyle görür, görüntüde retinada böyle algılanır. 



HATALARIN ÇİZİM SIRASINDA DÜZELTİLMESİ

Taslağı çizdikten sonra çizime ara verin ve başınızı kımıldatmadan çiziminize ve nesneye göz atın. Doğru ve hatalı noktaları ayırt edin. Başlangıçta, hatalı çizgileri silgiyle silmeden, üzerinden bir daha geçerek çiziminizi doğru bir şekilde yeniden çizin. Çizilen şekil nesneye benzemeye başlayıncaya kadar çizgilerinizi düzeltmeye devam edin. Hatalı yerleri silmeden, onun üzerine doğru çizgiyi çizebilmeye başladığınız zaman çiziminiz doğruya daha yakın olacaktır. Eski çizgileri silip yeniden çizmeye çalışırsanız hatali çizgileri tekrar çizmeniz muhtemeldir. 
Çizgilerin karışık veya kötü görünmesi önemli değil çünkü  insan gözü doğru çizgilere kayma ve hatalı çizgileri göz ardı etme eğilimindedir. Göz, karşılaştırma yapmayı ister ve iki şekil birbirine benzemiyorsa hemen size haber verir. Nesnenin şekli her zaman doğru olandır. Gözlerinize güvenin. Şekil, renk ve doku algılama konusunda onlardan daha hassas bir aygıt yoktur. Çizdiğiniz şeyin en doru hali gözünüzün önünde duruyor. Çizimizin nesneye benzemiyorsa demek ki düzgün olmamıştır. tekrar çizin.

Şimdi aynı nesneyi farklı konumlarda çizmeyi deneyin. İyi çizemediğinizi düşünüp yılgınlığa kapılmayın. Israrcı davranın. Aynı tekniği kullanmaya devam edin ve taslak olarak giderek daha kesin çizimler yapmaya çalışın. Alıştırma yaptıkça daha iyi çizer hale geleceksiniz. 

Şekil hatalıysa, tek sorun neden hatalı olduğunu keşfedebilmektir. Sorun bir veya iki basit nedenden kaynaklanabilir. Çizgilerin aşağı veya yukarı, sağa veya sola gitmesi mi gerekiyor, yoksa çizgileri birbirine yakınlaştırmalı veya birbirinden uzaklaştırmalı mı? Çizgiler daha küçük veya daha büyük, düz veya daha eğik mi olmalı? Açı doğru mu, gereğinden daha geniş veya dar mı?
Çiziminize karşı merhametsiz davranın, hatalı olduğunu gördüğünüz şeyleri değiştirmekten kaçınmayın. Bu davranış biçimini yolun daha en başında benimseyebilirseniz, giderek bir alışkanlık halini alır ve size büyük yarar saglar.
Yorulduğunuzu veya sıkıldığınızı hissettiğiniz anda hemen durun ve dinlenin. Çizim sanatına gerçekten aşık olmaya başladığınızda, yorulsanız bile çalışmaya devam etmek isteyeceksiniz, can sıkıntısı söz konusu bile olmayacaktır.

Şimdi birkaç farklı nesneyi deneyin. Yine çok iddialı davranmayın. Bakmaktan hoşlandığınız veya size sıcak gelen basit nesneleri çizin. Hoşunuza giden nesneleri çizmek daha kolaydır. Bütün sanatçılar çizdikleri şeyleri sever, bu nedenle zaten çekici bulduğunuz bir nesneyi çizerek işe başlamak en iyisidir.
Bu şekilleri doğru çizemeyeceğiniz konusunda endişeniz varsa, boy ve genişlik karşılaştırması yaparak ve her nesnenin merkez çizgisini (aksını alarak) nesneleri ölçebiliısiniz. Şekil bu merkez çizgisinin (aksın) her iki yanında da ayna görüntüsü gibi aynı olacaktır.


NESNE GRUPLARI
Şimdi benzer veya zıt şekillerdeki iki veya üç nesneyi bir arada kullanın. Şekilleri birbirine benzer veya zıt olan nesneleri çizmek eğlenceli olabilir. Her nesnenin boyutunu, şeklini ve orantılarını (uzunluğunu, derinligini ve hacmini) yanındaki nesneyle birlikte düşünün. Çizimin ne kadar ilgi çekici ve karmaşık hâle geldiğini görmeye başlayabilirsiniz artık.

Ara sıra nesnelerinizi, aralarında mesafe bırakarak yerleştirin, böylece şekiller net olarak görülebilir. Kimi zaman nesneleri birbirleriyle çakışacak şekilde düzenleyin: nesnelerin belirli kısımları görünmediği zaman şekillerin nasıl değişeceğini fark edeceksiniz.

Nesne Grupları/Aradaki Şekiller

Bir nesne grubunu çizerken her zaman seçtiğimiz öğelerin formları veya şekilleri üzerine değil öğeler arasındaki mesafeye konsantre olun. Bu mesafe veya boşluk da nesnelerin dış çizgileriyle sınırlandırılmış belirgin bir şekle sahiptir. Şeklin farkına varabilir ve çiziminizde bu şekle yer verebilirseniz, hatalarınızı çok daha kolay bir şekilde düzeltebilirsiniz. Nesneleriniz arasındaki mesafeyi (boşluğu) doğru alabilirseniz, nesnelerin şekilleri de doğru olur. Sizin de yakında farkına varacağınız gibi, sanatçının görsel dünyasında hiçbir mekan boş değildir. Her boşluk (veya mekân) çizilmesi gereken bir şekildir. Bu yaklaşım görmeye olan ilgiyi de artır.








0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen soru sormadan önce soracağınız konu ile ilgili olan yayınları okuyunuz...