Bu site satılıktır. İrtibat için iletiçime geçiniz.

Cumartesi, Temmuz 21, 2018

Resim Yardımcı Malzemeleri - Yağlar


Keten Yağı (Linseed Oil)


Adından belli olduğu üzere keten tohumundan elde edilen bir tür bitkisel yağdır. İçeriğinde yüksek miktarlarda tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri, düşük miktarlarda ise doymuş yağ asiti, yoğun miktarlarda lif ve potasyum içerir. Ayrıca az miktardlarda çeşitli vitaminler, demir, bakır, çinko ve magnezyum içerir.

Keten yağı bitkisel tedavide kullanılan bir yağ olmasıyla beraber sanayide de kullanılır ve her iki kullanım alanına göre keten yağının işlenme tipi değişiktir.

Yüksek ısı ile çıkartılan keten yağı sanayide ve özellikle boya ve kosmetik söktöründe kullanılır.
Ahşap vernik, boyaların ve ressamların kullandığı tüm yağlı maddelerin ana maddesi keten yağıdır.

Soğuk pres yöntemi ile elde edilen keten yağı ise bitkisel besin tedavisi olarak sıklıkla ve güvenle  kullanılabilir.

Resim sanatında kullanılan keten yağının çeşitleri:

Kaynatılmış Keten Yağı: (Boiled Linseed oil)

Yağ kaynama noktasında çok yakın bir dereceye kadar ısıtılır ve içine siccatives ( kurutucu ) ilave edilir. Bu özelligi sebebiyle Quick drying medium olarak kullanılabilir.

Boya katmanlarını inceltmeye ve akışkan hale getirmeye yarar. Terebentin veya White Spirit ile yoğunluğu azaltılabilir. Parlaklığı artırır ve kuruma süresini azaltır.

Yağ ile çözülebilir kurutucularla birlikte kaynatılmış keten yağı. Pigmentlerden kendi elde ettiğiniz renkler ve resim medyumları için bağlayıcı bir bileşimdir. Beyazlatılmış, soğuk pres ve stand bezir yağlarından daha hızlı kurur.

Yağlar renklerin ortaya çıkmalarını ve kullanım kolaylığını sağlarlar. Yağlı boya içinde kullanılan yağ havanın oksidasyonu ile kuruyan bir yağdır; havanın oksijenini alarak oluşturduğu katı ortam içinde pigmentleri kararlı bir şekilde tutar. Çalışılan iklime bağlı olarak 2-4 gün arasında kurur. Genelde tohumdan elde edilen yağ boyaya kremsi bir yapı vererek, boya karışımının ana malzemesi olarak renk dışında bir çok özellik sağlar.

Kurutucu Keten Yağı: (Drying Linseed Oil)

Drying Linseed Oil Kurutucu Keten Yağı, Arıtılmış Keten Yağı'n dan daha koyu renkte olan bir yağdır. Parlaklığı ve şeffaflığı arttıran yağların arasında kuruma sürecini hızlandırandır.



Beyazlatılmış Keten yağı: (Bleached linseed oil)

Kurutucu maddelerden arındırılmış, parlak, beyazlatılmış, ince yağ. Kendi karşımınız olan yağlı boya renkleri ve resim medyumları için bağlayıcı bir bileşim.
Beyaz keten yağının kuruma süresi biraz daha uzundur.


Arındırılmış Keten yağı: (Purified Linseed Oil)

Arıtılmış Keten Yağı, yağlı boyanın renk yoğunluğunu azaltırken kuruma hızını yavaşlatır. Boyaların parlaklığını ve şeffaflığını arttırır.
Kurutucu maddelerden arındırılmış Purified Oil'in  beyaz keten yağından çok fazla bir farkı yoktu. Her ikiside uygulamadan sonra sarı renklerini kaybeder.


Soğuk Press Keten Yağı: (Pressed Linseed Oil)

Soğuk Pres Keten Yağı, boyanın yoğunluğunu azaltır ve akışkanlığı, parlaklığı ve şeffaflığı arttırır. Fırça izlerini belirsizleştirir. Yağlı boya yapımında, pigmentlerin dövülme işlemi sırasında kullanmak için idealdir.



Yoğunlaştırılmış Keten Yağı: (Thickened Linseed Oil)

Yoğunlaştırılmış Keten Yağı, boyanın kuruma sürecini hızlandırır. Akışkanlığı, parlaklığı ve boya tabakasının dayanıklılığını arttırır. Bu yağ İnceltilmiş Keten Yağı gibi bir etki verir, ancak daha hızlı kurur ve daha koyu bir rengi vardır.


Stand Oil:

Stand oil keten yağının oksijen katılmadan ısıtılmasıyla elde edilir dolayısıyla (oksitlenmez) Polimerizasyon yöntemiyle içindeki yağ molekülleri arasındaki bağ güçlendirilir bu da yağa normalinden fazla bir yoğunluk verir. Beyaz ispirto Ya da terebentinle açılan Stand oil polimer yapısı dolayısıyla esnekliğini kaybetmez.

Yavaş kurur ve çok az sararır.  Tempera tekniğinde, pigmentlerden kendi elde ettiğiniz renkler ve resim medyumları için bağlayıcı bir malzemedir. Elastik ve dayanıklı bir tabaka elde etmenizi sağlar.




Haşhaş yağı: (Drying  Poppy Oil)

Haşhaş yağı (Poppy Oil) ne zaman kullanılır ?
Haşhaş yağı, Keten yağına kıyasla daha yavaş kurur daha soluk bir renge sahiptir ve resimde oluşabilecek kırışma problemlerini engeller. Bu özelliklerinden dolayı haşhaş yağı içeren yardımcı malzemelerle `AllaPrima`(resmin tek bir oturumda hızla tamamlandığı teknik) tekniğinde, açık tondaki renklerin kullanılması önerilir. Keten yağına oranla daha düşük konsantrasyona sahip olduğu için alt tabakada kullanımı bir sonraki tabakalarda yapışma problemine yol açabileceği için, final katmanlarında kullanılması daha doğrudur.



Safran Çiçeği Yağı: (Safflower Oil)

Safran Çiçeği Yağı, boyanın akışkanlığını, parlaklığını ve şeffaflığını arttıran ve yavaş kuruyan bir yağdır. Özellikle beyazlar ve açık renkli boyalarla kullanıma uygundur.

Lavanta Yağı:

Resim sanatında kullanıldığı söylendiği halde kullananı hiç görmediğim bir yağdır. Bu yüden hakkında fazla bir bilgiye ulaşamadım.


Yukarıdaki yağların haricinde ayçicek yağı, susam yağı, fındık yağı, ağaç yağı da az kullanılan veya tercih sebebi olmayan yağlardır.

Resim Yapanlara Faydalı Bilgiler


0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen soru sormadan önce soracağınız konu ile ilgili olan yayınları okuyunuz...