.

Öne Çıkan Yayın

Boya Fırçaları Çeşitleri ve Kullanımları

Bu konumuzda  fırça çeşitleri ve kullanımlarına yönelik küçük örnekler verdik.  Fırçaların kullanım şekillerini görmek için video...

Pazar, Ocak 21, 2018

Kalem Yapımı - Pen Kit

Hazır set ile  kalem yapımı

Birbirinden güzel dolma kalemler, tükenmez kalemler nasıl yapılır hiç merak ettinizmi?
İşte bu konumuzda pen kit kullanıp, içine birazda sanat katarak mükemmel bir kalemin  nasıl yapıldığını adım adım anlatacağım. 

Kit kullacağımız için kalemin sadece gövde dış kısmını imal edeceğiz ve bunu kite monte edeceğiz.
Bunu ağaçtan veya isterseniz hazır akrilik blanklar kullanarakta yapabilirsiniz. Bir başka çeşidi-ki bana göre en eğlenceli kısmı olan epoxy ile kalıba döküm yapıp blankı baştan sona kendimiz imal etmektir.

Şimdi bunları tek tek anlatacağım, ilgili linkleri aşağıda biryerlerde bulabilirsiniz. ve konuyla ilgili videolarıda aşağıda ekleyeceğim. Aslında tüm işlem videolarda baştan sona (ingilizce olarak) anlatılıyor. Sadece seyrederekte öğrenebilirsiniz.
Biz sadece Türkçe bir kaynak olsun diye yazıya dökmek istedik.



İlk önce malzeme listesi çıkaralım.

Malzeme Listesi

  • Torna makinası: Küçük bir mini tornada kalem gövdesini tornalamak için yeterli olacaktır. Fakat  oyuncak görünümündeki mini tornalar kalite açısından pek iyi değiller. Çabuk ısınma, balans ve yalpa gibi sorunlar oluştuğu yönünde çokça şikayet duymaktayım. Torna alırken orta seviye birşey düşünebilirsiniz.

    Tornada Kullanılan aparatlar: Soldaki plastik olan Non-Stick Bushings denilen joponun yapıştıramadığı bir tür plastik malzeme. Metal olanıda plastik olanla tornaya temas eden kısmı arasında kullanacaksınız. En sağdaki tornaladığınız gövdeyi kitin parçalarıyla birleştirmede kullanabileceğiniz bir tür pres. Bu olmasada olur fakat preslemeyi elde yaparken malzemeye zarar vermemeye çalışmanız, dikkatli olmanız gerekir.

  •   


  • Testereler: Genel olarak masaüstü mini bir testere işini görecektir. Elde keserim diyorsanız bu size kalmış.


  • Stunlu matkap: Gövde deliğini açmak için kullanılıyor. Bunu tornada da yapabiliyorken neden stunlu matkap tercih ettiklerini bilemiyorum. Fakat bu tür işlere yoğunlaşacaksanız herhalükarda bir stunlu matkaba ihtiyacınız olacaktır. Her atölyede bulunması gereken olmazsa olmaz araçlardan biridir.

  • Siyanoakrilat yani Japon yapıştırıcısı: Kaliteli olması çok önemli. İki çeşit japona ihtiyacımız  olacak birisi "Thin" dedikleri: zımparadan sonra malzemeyi-zemini polisaja hazırlamak için kullanılır. Thin Japon çok ince olduğu için çok küçük dip noktalara kadar hızla yayılır, dolgu içinde kullanılır. Hızla yapışır ve kurur.

  • İkincisi finisher dedikleri: biraz daha yoğun bir üründür. Malzemeyi sertleştiren, çarpmadan düşürmeden oluşabilecek  çizilmeleri, hasarları engellemek için kullandıkları bir tür japon yapıştırıcısıdır. Bu da malzemeye parlaklık veriyor olsada en son plastik cila ile bitiş yapmamız mükemmel sonuç elde etmenizi sağlar.



  • Aktivatör Sprey: Yaşıştırıcıyı hızla sabitlemeye, kararlı duruma çok hızlı getirmeye yarar. Japon ile beraber set olarak da satılırlar. Ayrıda satın alabilirsiniz. En ucuzlarını tercih etmeyin.



  • Plastik polisaj cilası: Altta resimdeki gibi krem bir polisaj malzemesini; malzeme henüz tornada takılı iken, peçete üzerine bir miktar sıkarak kullanacağınız gibi, kahverengi taş cila ile polisaj diskinde de parlatma yapabilirsiniz.



  • Zımparalar: Mükemmel bir yüzeye, hatasız ve çiziksiz bir zemine ulaşmak için kullanacağınız zımparalar çok önemli. İki tür zımparaya ihtiyacımız olacak.
    Birinci kısımdakilere çok kolay ulaşabilirsiniz. Normal 320, 400, 600, 800, 1000 grit zımparalar.
    İkincisi: Micro mesh denilen 1500, 2400, 3600, 4000, 6000, 8000, 12000 grit. Bu microMeshler ile aslında bir nevi polisaj yapmış olursunuz. Fakat bu gritlerin hepsine yurt içinde ulaşabilirmisiniz bilemiyorum. İstanbul da satışı olan bir yer biliyorsanız aşağıda yorum olarak paylaşırsanız iyi olur.
    Eğer micromesh gritleri temin edemezseniz. Birinci kısımdaki 1000 den sonra 1200 zımparayı çok iyi yaparsanız tatmin edici bir sonuç elde edebilirsiniz. 
CA Pen Finishing 15 Piece Set 42$




Fiyat listesi: Fiyatlar ortalama olarak baz alınmıştır.
Mini torna: 1500
Stunlu matkap: 500 civarı
Masa üstü testere: 500
Turners press: 200
Yapıştırıcılar toplam: 80 civarı
Zımparalar: 30 40 lira civar
Aparatlar: 30
Cila: 20
Epoxy Reçine: Kilosu ortalama 50 lira

Buraya kadar Toplam=2200 TL

Epoxi ile döküm yapma

Şimdi benim favori bölümüme geldik.

Yukarıdaki malzeme listesi ile son resimdeki akrilik veya sert ağaç blokları kullanarak birbirinden güzel kalemler yapmak mümkündür fakat benim tercihim epoksi reçine kullanarak epic kalem gövdeleri tasarlamak olacaktır. Çünkü yaptığınız her kalem tekrarı pek mümkün olmayacak bir desene sahip olacaktır. Opoxy ile beraber kullanacağınız malzemelerde ise çok geniş bir yelpazeye sahip olacaksınız. Mısır koçanından tutunda, kahve çekirdeğine kadar herşeyi epoxi ile kalıba dökebilir, birbirinden güzel, harika kalemler üretebilirsiniz.

Epoxy ile döküm yapmak için bir plastik kalıba ihtiyacınız olacak. (resimdeki gibi)
Bu kalıbı vidalı yapıyorlar böylelikle vidaları söküp dökümü rahatlıkla çıkartıyorlar.


Epoxynin kalıba yapışmasını önlemek için kullanılan bir tür sprey var.


Kalıbın içerisine bir miktar bu spreyden skarsanız, epoxy veya herhangi bir yapıştırıcı, slikonlar dahil, tam kuvvetle yapışmayacaktır. Fakat bu sprey biraz pahalı bir ürün. Boyutuna göre 10$ ile 110$ arasında değişen fiyatları var. Olmazsa olmaz bir ürün değildir. 

Kendinize tek kullanımlık kalıplarda yapabilirsiniz. Reklam sektöründe çokça kullanılan: cam görünümlü ince pleksiglaslardan temin edebilir. İhtiyacınız kadar maket bıçağı ile kesip sıcak slikon ile dip kenar kısımlarını yapıştırıp, sızmayı önler ve kalıp olarak kullanabilirsiniz.



Kalıbı hazırladıktan sonra sıra gendi epoxy dökümüne. Bunun için iki farklı  bardak tipi bir kaba ihtiyacınız olacaktır. Epoxy iki kopanetten oluşur. İkisini birbirine çok iyi şekilde karıştırdıktan sonra epoxinin türüne göre donma sürecini başlatmış olursunuz. 5 dakika ile 72 saate kadar donma süresi olan epoxyler var. Sizin döküm için kullanacağınız türü. 24-36 saat olanıdır. 12 saatte tamamen kararlı duruma gelir fakat işleyebilmeniz için en az 24 saat beklemeniz gerekiyor. Acele etmeyin.

Döküm sırasında dikkat edilmesi gereken çok önemli bir husus daha vardır. Hava kabarcıkları. Bu dökümde istenmeyen bir durumdur ve birçok projede can sıkıcı olabilir. Eğer bunu gözden kaçırırsanız 24 saatlik bekleme sürenizi ve malzemenizi heba etmiş olabilirsiniz. 
Bu durumun önüne geçmek için bir kaç yöntem var. Hepsini anlatacağım merak etmeyin :)

Genelde epoxy dökümünü çok sık yapanlar altta resimdeki gibi bir basınçlı kap kullanıyorlar. Bu biraz masraflı olabilir. İleri seviye ve pahalı bir üründür. Resimdeki ürünün fiyatı 345$ Daha ucuzlarınıda bulmak mümkündür.


  • EP-100 Epoxy içerisindeki köpük önleyici ajan sayesinde hava kabarcığı yapmaz fakat bununla kalın dökümler yapmak pek mantıklı olmayabilir. Daha çok kaplama, yapıştırma, elektirik led kaplama gibi alanlarda kullanılır.
  • NB-100 adında Epoxye %5 oranda karıştırabileceğiniz hava kabarcıklarını yok eden bir sıvı madde var fakat buda extra masraf olabilir.
  • Epoxy kompenetlerini ayrı haldeyken ılık suda bekleterek ısıtmak. Bu da kalın döküm için çok etkili olmayabilir, kabarcıkların hepsini yok etmeyebilir.
  • Isı tabancası kullanmak. Kalın dökümlerde en altta kalan kısımlardaki kabarcıkları yok etmeyebilir. Dökümü şu çekilde yapabilirsiniz. İlk yarısını döküp ardından vakit kaybetmeden hemen tabancayla ısı verip köpüklerden kurtulabilir ve kalan yarısınıda mesela kaşık gibi, çubuk gibi bir şeyin üzerine dökerek duvar kenarından kalıba yavaşça köpük oluşturmadan döker ve sonrasında tanabcayı tekrar kullanabilirsiniz.


Dökümü tamamlayıp, kabarcıklardanda kurtulduktan sonra artık yapmanız gereken şey 24 saatlik bir bekleme olacaktır.

Kalıp ve döküm videosu:

 

Sonrasında sırayla: Döküm yaptığınız blankı kitinize uygun ölçülerde delmek ve kesmekle başlayıp daha sonra videolarda da izleyeceğiniz üzere tornalamak olacaktır. Tornalama işleminden sonra zımpara ve polisaj işlemlerini tamamlayıp artık kitinizi birleştirebilir, kaleminizi kullanabilirsiniz, vaya satamak için yapmışsınızdır. Bilmiyorum. napıyorsanız yapın artık. Tebrikler artık çok güzel bir kaleme sahipsiniz. Tadını çıkarın. Bizimlede paylaşmayı unutmayın. :))

Malzeme listesini oluğu gibi verdim ve artık bana malzeme temini konusunda mesaj atmayacağınızı düşünüyorum. :D 
Malzemelerdeki fiyatlar ortalama olarak seçilmiş ve verilmiştir. Kendiniz aynı malzemeyi veya muadilini daha uygun fiyata temin edebiliyorsanız size kalmış. Araştırın, bakın...

Yazıyı sonun kadar okumak zahmetine katlanan herkese teşekkür ediyorum kendinize iyi bakın hoşçakalın.

İzleyerek öğreneceğiniz Youtube kanalları:
Serkan k bu benim kendi kanalım. pek birşey paylaştığım yok ama abone olun yinede :D

Kalem imalatında kullanılacak malzemeler:
Şerit Testereler
Stunlu Tezgah Matkapları
Thin Japon
Finisher Japon 
Plastikler için sıvı cila
Ağaçlar için Cilalar

0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen soru sormadan önce soracağınız konu ile ilgili olan yayınları okuyunuz...