.

Öne Çıkan Yayın

Boya Fırçaları Çeşitleri ve Kullanımları

Bu konumuzda  fırça çeşitleri ve kullanımlarına yönelik küçük örnekler verdik.  Fırçaların kullanım şekillerini görmek için video...

Cumartesi, Ocak 07, 2017

Yastık


Şüphesiz ki yastık Türklerin elinde sanatsal bir değer kazanmıştır. Maharetli Türk kızları başta çeyizleri olmak üzere, gece uyurken  ve günlük hayatta kullanacakları yastıkları elleriyle işleyip süslüyorlardı. Bu süsleme kimi zaman  Türk işi, Dantel vb. gibi teknikle yastık kumaşını süslüyor, kimi zaman ise kenarlıklarını tığ işi, kanaviçelerle ile süslüyordu.
Hatta yırtılmış veya herhangi bir sebeple arta kalan parçalardan Kırk-yama denilen süsleme işini yastık üzerinde de kullanmışlardır.

Tarihçesi:
Yastık ilk önceler maddi durumu iyi olanlar tarafından kullanılmış ve Eski Mısır mezarlarında sıklıkla  rastlanmıştır. Mısırlılar rahat etmek için kafalarını koyacakları yastıkları taştan yapmışlar. Daha sonraları  çeşitli boyalar ve dikiş teknikleri, yastıkların zaman içerisinde gelişimi bir sanat formu haline dönmüş ve yüksek dekoratif ve konforlu yastıklar üretilmeye başlanmıştır. ilk olarak Çin'de daha sonra Ortaçağ Avrupa'da ödül alma yolunda ilerlemiştir. Sanayi Devrimi ile beraber dekoratif yastık seri üretim haline geçmiştir.

İlk zamanlar Çin'de yastıklar genellikle taş, ahşap, metal veya doldurulmuş kumaş yerine porselenden yapılmıştır. Çin’in doğusundaki Shandong eyaletine bağlı Zibo bölgesi, Çin’in önemli porselen üretim merkezlerinden biridir.  Resimde görülen, Çin’in kuzeyindeki Hebei ve Shandong eyaletlerinde yaygın olarak kullanılan kedi şeklindeki porselen yastıkların bir örneğidir.

Porselen yastıklar, eskiden Çinlilerin sık sık kullandıkları bir yastık türüdür. Aynı zamanda porselen yastıklar, gelinlerin çeyizleri arasında da yer alır. Ayrıca çocuklar için “Uzun Ömür Yastığı" yazılı porselen yastıklar ve evleri kötülüklerden koruduğuna inanılan porselen yastıklar da var. Tang ve Song hanedanları (7.yy-13.yy) döneminde üç renkli porselen yastıklar da üretilmişti.










0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen soru sormadan önce soracağınız konu ile ilgili olan yayınları okuyunuz...