.

Öne Çıkan Yayın

Boya Fırçaları Çeşitleri ve Kullanımları

Bu konumuzda  fırça çeşitleri ve kullanımlarına yönelik küçük örnekler verdik.  Fırçaların kullanım şekillerini görmek için video...

Pazartesi, Temmuz 11, 2016

Bob Ross Tekniği - Yağlı Boyada Islak Üstüne Islak Çalışma Yapmak



Yağlı boyada ıslak üstüne ıslak (wet on wet) tekniği.


(Başlamadan önce bir hatırlatma: Bu hızlı resim yapma tekniğini geliştiren ve tüm dünyaya tanıtan şüphesiz Bob Ross dur. Bu teknik yeni başlayanlar için çok ideal olsa da bu tür resimlerin hiç bir sanatsal değeri yoktur. Bob Ross'un burada yaptığı herkese resim yapabileceğini göstermek, resmi sevdirmektir.  Bob Ross Videoları için bakınız:

Bob Ross Videoları - Resim Sevinci



Bu Tekniği geliştiren (ilk geliştiren, ilk kullanan demiyorum), pratiklik sağlayan Bob Ross’dur. Bob Ross’u TRT’den herkes hatırlar; bonus kafalı sevimli Bob Amca. 30 dakikalık programda bir manzara resmi yapardı. Bob Ross, hiç resim bilgisi olmayan, hatta “resim yapmak istiyorum ama
yeteneği yok” diyenlere resim yapmamın hiç de zor olmadığını göstermek için geliştirdiği bir tekniktir. Resme başlangıç seviyesidir. Uzun uzun, aylarca kurs görmekle vakit harcamadan, elinize boya ve fırça aldığınız ilk derste dahi hemen bir resim yapabildiğiniz bir öğrenme tekniğidir. İlk dersten itibaren ortaya bir resim çıkarabildiğiniz için, büyük bir moral ve istek uyandırır ve gelişiminiz hiç de zor olmaz.

Bilindiği gibi, klasik resim tekniğinde ıslak boyanın üstüne ıslak boya yapışmaz. Birden çok katman çalıştığınızda alt katmanın kuruması gerekir. Bu kuruma işlemi bazen birkaç saat, birkaç gün olduğu gibi çok daha uzun süreler alabilir. Tahmini olarak, orta halli bir manzara resmini yapmak en az 2-3 gününüzü alır diye düşünüyorum. Ancak ıslak üstüne ıslak tekniği böyle değil.

İsminden de anlaşıldığı gibi ıslak üstüne ıslak, yani ıslak boya üstüne ıslak boya sürülür. Tuval kuru olmamalıdır. Resme başlamadan önce Bob Ross medyum boyaları dediğimizi sıvı beyaz (liquid white veya magic white olarak da biliriniz), sıvı siyah veya sıvı şeffaf boyalardan birini tüm tuvale sürmek lazım.
Gece resimleri ve karanlık resimler için tuval önce siyah gesso (astar) ile siyaha boyanır ve 1 saat kurumaya bırakılır, böylece siyah tuval yapılır. Sonra da sıvı siyah (Liquid Black) veya sıvı şeffaf (Liquid Clear) sürülerek tekrar ıslatılır ve resme başlanır. Bunun dışındaki her türlü normal resim için sıvı beyaz (Liquid Whyte) ile başlanır.
Bu teknikte tuvalin en üst kısmından başlanarak boyama yapılır ve en son en ön kısım boyanır. Başka bir deyişle en uzaktan başlanarak katman katman boyama yapılır ve yakına doğru gelinir.

Mesela, önce Phtalo mavi ve Prusya mavi ile gökyüzünü yapılır. Sonra mavinin üstüne titanyum beyaz veya istediğiniz herhangi bir renkte bulut yaparsınız, sonra bulutun üstüne v aşağısına dağ veya uzaktaki ufuk çizgisi veya uzaktaki ağaçlar veya uzak orman vb. ne isterseniz yaparsanız. Sonra da daha orta kısımlar ağaçlar, su, deniz, göl ne isterseniz yaparsanız. En son olarak en ön kısmıma, en yakına yakın plan ağaçlar, çalılıklar, çiçekler veya ne arzu ederseniz yapar ve resmi bitirirsiniz genel hatlarıyla.
Burada dikkat etmeniz gereken şey şu: Tuvalin ilk katmanı kurumadan resmi bitirmek zorundasınız. Yani sıvı beyaz kurursa artık resim yapamazsınız, malum ıslak üstüne ıslak tekniğidir. Dolayısıyla, sıvı boya kuruyuncaya kadar vaktiniz vardır. Bu tam olarak ne kadar sürer bilmiyorum ama sıvı beyaz, kapalı bir odada, yani oda şartlarında çok da çabuk kurumuyor, yaklaşık gün boyu çalışabilirsiniz. Ama ertesi güne bırakıp, sonra kaldığınız yerden devam etme şansınız yok. (Bunu yapabilirsiniz ancak ıslak üstüne ıslak tekniğini klasik teknik ile karışık kullanmış olursunuz). Bu nedenle detay çalışırken sürenizi göz önüne alın. Bir gün içinde bitirecek kadar detaylı çalışabilirsiniz. Resimde boyanın kurumasını beklemediğiniz için vakti kaybınız olmuyor. Son derece hızlı bir şekilde oldukça detay çalışarak da bir günde rahat bitirirsiniz.
Dikkat etmeniz gereken başka bir unsur da malzeme. Islak üstüne Islak tekniğinin kendine özgü malzemeleri vardır. Bunların en iyi bilineni ve ülkemizde de satışı olanı Bob Ross markasıdır. Eğer resme yeni başlıyorsanız kesinlikle sadece bu malzemeleri kullanmanız lazım. Bob Ross marka boyaların hem pigment oranı yüksektir, hem de ıslak katman üzerine yapışkanlığı iyidir. Tamamen ıslak üstüne ıslak tekniği için geliştirilmiş, özel formülleri olan boyalardır. Diğer boyaları kullandığımızda ıslak boya üstüne ıslak yapışmıyor. Bob Ross boyaları çok kolay yapışırken diğer boyalar çamur gibi oluyor tuvalde. Bob Ros fırçaları da bile diğer fırçalardan daha farklı ve bu tekniğe özeldir. Tamamen doğal samur kıldan yapılmadır. Çok sert kıllı da değil, çok yumuşak da değil, kılların sertlik oranı özel ayarlanmıştır. Fırça uçlarında kıl boyu, şekli özel düşünülmüştür. Yalnız bu malzemelerin biraz pahalı olduğunu söylemem gerekir. Tekniği iyice öğrendikten sonra başka marka boyalara da ıslak üstüne ıslak yapabileceğinizi göreceksiniz. Bob Ross boyaları kadar iyi sonuç vermese de, tekniği iyi bildikten sonra her türlü boya ile yapabilirsiniz.
Bob Ross markalı, Bob Ross Manzara Tekniğinde kullanılan 14 renk boya var. (Bob Ross çiçek tekniği de vardır, bu tekniğin boyaları, fırçaları ve medyumları farklıdır ve Bob Ross Soft serisi olarak isimlendirilir)
Bob Ros malzemeleri googleda “Bob Ross Resim malzemeleri” diye ararsanız karşınıza ilk önce ankasanat, güvensanat sayfaları çıkacaktır. Tüm malzemeleri bu iki siteden bulabilirsiniz. Şimdilik aklıma gelen, size anlatabileceğim bunlar. Bu teknikle ilgili sormak istediğiniz bir şey olursa yorum kısmına yazarsınız, ben de bildiğim kadarıyla yazarım.


BU TEKNİĞİNİN AVANTAJLARI


*Bu teknik ile resim öğrenmeye başlamak çok kolaydır. Hemen ilk derste resim yapmaya başlar, ortaya bir resim çıkarırsınız. Bu klasik metot ile pek de mümkün değil.


*Doğa, manzara resimleri için son derece pratiktir. Pek çok pratik bilgi verir. Uzaktan dağ yapımı çok kolaydır, Özellikle karlı dağ. Bir dağ yapmak en fazla 1 dakikanızı alır. Çam ağaçları, uzaktan görünen ağaçlar, su, göl, şelale yapmak çok kolay ve pratiktir.


*Hızlıdır. Çalışmaya devam etmek için katmanların kurumasına gerek yoktur. Bir saatte de bir resmi bitirebilirsiniz, dilerseniz gün boyu da ilgilenip detay çalışabilirsiniz. Bir tam günlük çalışma ile gayet detaylı resim yapılabilir. (Kevin Hill (paint with Kevin) bu tekniği klasik teknik ile beraber kullanarak, daha üst versiyonunu öğretir. Kullandığı malzemeleri Bob Ross marka değil ama Bob Ross marka örnek alınarak, taklit edilerek tamamen aynılarının farklı isimli halinin kullanır)


*Eskiz çizimine gerek yoktur. Resim yaparken tamamen özgürsünüz. İstediğiniz anda istediğin yere istediğiniz şeyi ekleyebilirsiniz.


*Yanlış bir şey mi yaptınız? Resim berbat olmaz. Spatula ile yanlış olan bölümün boyasını kazır, tekrar o bölgeye bir şey eklersiniz.


BU TEKNİĞİN DEZVANTAJLARI


* Resim yapmayı öğrendikçe, ilerlemek, gelişmek istedikçe bu teknik tek başına size yetmeyecektir.
Çok detaylı çalışacaksanız, yakın plan manzara çalışacaksanız (yakındaki dağ, yakındaki ağaç vb) bu teknik yetersiz kalabilir. Ben bu tekniği klasik teknik ile barber kullanılmasını tavsiye ederim. Kevin Hill ilk aşamada sadece Bob Ross tekniğini, gelişmiş seviyede ise karma tekniği öğretir.
*Manzara ve çiçek resimleri dışında başka şeylere uygulama şansınız yok. Uygulayabiliyorsanız bu teknikte çok gelişmişsiniz demektir. Geçmişte dünyaca ünlü ressamların tamamen ıslak üstüne ıslak ile portre yaptığını da belirteyim. “Wet-on-wet çalışan dünyaca ünlü ressamlar” diye ararsanız google’da bunlar bulabilirsiniz.

Kaynak: Tarık Aral, Facebook Oil Painting (Yağlı Boya Resim) grubu

Bob Ross Resimleri


Bob Ross Resimleri

Bob Ross Resimleri

Bob Ross Resimleri

Bob Ross Resimleri

Bob Ross Resimleri

Bob Ross Resimleri

Bob Ross Resimleri





------------------



0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen soru sormadan önce soracağınız konu ile ilgili olan yayınları okuyunuz...