.

Öne Çıkan Yayın

Boya Fırçaları Çeşitleri ve Kullanımları

Bu konumuzda  fırça çeşitleri ve kullanımlarına yönelik küçük örnekler verdik.  Fırçaların kullanım şekillerini görmek için video...

Cumartesi, Ekim 12, 2013

Lake Mobilya Tasarımı - Boyama - Cilalama ve Temizliği

Lake Mobilya Tasarımı



Laka sürülerek sıvanmış, cilalanmış eşyaya lake denir. Gayet parlak bir mobilya cilası olan lake, renksiz ya da renkli olabilir.
 Lake yapılacak tahta veya madeni eşya önce iyice perdah edilir. Laka sürmek çok güç, zahmetli bir iştir.
Bunun için lake eşyalar ve mobilyalar oldukça pahalıya mal olur. Çünkü çok ince bir çalışma isteyen perdah işi bittikten sonra eşyanın üstüne 20 defaya kadar laka sürmek gerektiği olur. Lakanın tabaka tabaka sürülmesi gerekli sertliği, dayanıklılığı kazanmasını sağlar. Her tabaka sürüldükten sonra iyice kuruyuncaya kadar beklemek gerekir.

Lakalar çeşitli renklerde olduğu için lake eşyaya gene laka ile süsler de yapılır. Bu süsler sonradan düzeltilemiyeceği için yapanın çok usta olması gerekmektedir. Lake eşya ayrıca sedef, fildişi kakmalarla da süslenebilir. En değerli lake eşya püskürtme yaldızlı olanıdır.

Çin’de başlayan bu cilalama yöntemi, Avrupa’da 1600′lü yıllarda kullanılmaya başlanmış. Lake eşya yapmak Türkler’de eskiden beri gelişmiş bir iştir. Dolap kapakları, nakış kutuları, kalem kutuları, türlü saat ve oyma eşya çerçeveleri lake yapılırdı. Hatta duvarların üstüne lake kabartmalar işlenirdi. Lake usulü eski Türk ciltçiliğinde de kullanılmıştır. Sert mukavvadan yapılan cilt kapaklarına gerekli süsler işlendikten sonra lake yapılırdı.

Neden lake?
Lakenin pürüzsüz görünümü sıradan bir tahta parçasını muhteşem bir mobilyaya dönüştürebilir ve evin hangi köşesinde kullanırsanız kullanın, çekici bir görünüm katabilir.

Lake cila için uygun olmayan mobilya türü var mıdır?
Parlak cilalar mobilya üzerindeki darbeleri ortaya çıkarır; bu nedenle lake, girintili çıkıntılı ahşaplar ile düz ve temiz olmayan yüzeyler için uygun değildir. Bu özellikteki ahşaplar ekstra hazırlama aşamasından geçerek (zımpara ve boya) lake cila için uygun bir hale getirilebilir.

Lake boya nasıl yapılır?

Lake cila, pek çok kimyasalı, itinalı bir zımparalamayı ve çok katmanlı astarlamayı gerektiren bir yöntemdir; kısacası tam anlamıyla ustalık gerektiren bir iştir.


Mobilyanın lake boyanabilmesi için öncelikle alt zemininin sağlam olması gerekir. Mobilya üzerinde oynama ve esneme olmamalıdır. Çünkü lake boya sert boyadır ve sallanma ve esneme olursa çatlama olabilir.

Hangi tür ağaçlar lake boyaya uygundur? Şuan en çok kullanılan ağaç türü MDF dir. MDF sert yapılı ve gözenekli olmayan bir yapıya sahiptir. Pek kullanılmamakla birlikte sunta yada kaplamalı suntalarda kullanılabilir. Kereste ve türü ağaçlarda laka boya için uygundur.


Lake boya yapma işlemleri nelerdir?

1. Zemin Dolgusu
Boyama işlemine geçmeden önce mobilya aksamının boyaya uygun hale getirilmesi gereklidir. Bu işlem için;
Sunta ise Lake Emaye Macunu çekilmeli ve Zımparalanmalıdır.

MDF ise Poliüretan Astar Boya ile dolgulanmalıdır. Poliüretan astar MDF yüzeyi dolana kadar en az 4 kat boyanmalıdır. Her katta pürüz alınarak dolgu yüzeyinin daha iyi olması sağlanmalıdır.

Zemin Kaplamalı ise yada daha bozuk yüzeyli MDF ise Polyester yada Polyester dolgu ile doldurulmalıdır.

Dolgu işlemi ustanın uygulama hızına bağlı olarak 1 gün içerisinde bitirilmeli ve en az 12 saat kuruması beklenmelidir.

2. Macun yoklaması

Dolgulama işlemi sonucunda mobilya yüzeyinde hala kırık ezik yada çizik türü kapanmamış alan varsa; astarlı yüzey için lake emaye macun ile, polyesterli yüzey için polyester macunu (Çelik macun – oto macunu) kullanılmalıdır.

Bu işlem daha sonra da yapılabilecekse de bu aşamada yapılması daha düzgün sonuç alınmasında önemlidir.

3. Zımparalama işlemi

Zımpara işlemi belki de lake boyanın en önemli aşamalarından biridir. Poliüretan astar için kullanılacak zımpara 180 dir. Polyester ve polyester dolgu için 180 ve 150 zımpara uygundur.

Zımparalama işlemi nasıl yapılır?


4. Astarlama

Zımparadan sonra selülozik astar boya ile astarlanan mobilya yüzeyinde son hata denetimi yapılır. İnce bir yada iki kat selülozik astar atılır.

5. Macun yoklaması

Selülozik astar boyadan sonra eğer macun yeri varsa o bölge macunlanır. Burada kullanılan macun lake emaye macun yada  mobilya tamir macunu ( daha hızlı kurur ve daha kolay zımpara olur) kullanılır.

6. Macun ve astar zımparası

Macun zımparası ve astar zımparası yapılarak son kat boya işlemine hazır hale getirilir. Macun zımparası yapılırken etrafta macun artığı bırakmamaya dikkat edilmelidir. Yoksa daha sonra kötü bir görüntü oluşur. Zemin yüzeyle sıfır olmalıdır.

Astar zımparası yapılırken çizik oluşmamasına dikkat edilmeli, ince zımpara kullanılmalı, eğer mevcut ise sünger zımpara kullanılmalıdır.

7. Boyama işlemi

Bu aşama sonkat boya işleminin ilk aşamasıdır. Çoğunlukla es geçilir. Uygulanması önerilir. Zımparalanmış selülozik astar üzerine selülozik beyaz boya yada Poliüretan son kat beyaz boya atılmalıdır.  Beyaz boya 1 kat şeklinde uygulanmalı en az 1 saat kurmaya bekletilmelidir.

8. Pürüz alma işlemi

1 saatlik kuruma sonrasında pürüzlük zımpara ile düzgün bir şekilde dikkatlice pürüz kırılmalıdır. Bu aşamada dibi çıkma olayı olmamasına dikkat edilmelidir.

9. Son kat boya işlemi

Son kat boya işlemi için kullanılacak boya Poliüretan Son Kat Beyaz boya yada Akrilik son kat beyaz boyadır. Akrilik boya, sararma olayının daha geç gerçekleşmesi için daha uygundur. Poliüretan boyaya göre 5 kat daha geç sararmasına sebep olur.  Poliüretan tiner ile inceltilmesi tavsiye edilir. Daha iyi bir çözünme gerçekleşir. İsteğe bağlı olarak anti silikon, roterdar gibi boyanın yayılmasını kolaylaştırıcı etken maddeler ilave edilebilir.

Uygulama işlemi her tarafına 1 kat dolanılır. ½ saat kuruması için beklenir, pürüz kırılarak 3-4-5 kat şeklinde katlar halinde boyama işlemi gerçekleşir.

Boyama işlemi öncesinde etraf iyice temizlenir, boyanacak yüzeyin tozu iyice alınır ve yeler sulanır.

10. Cilalama ve Parlatma işlemi

Parlatma öncesinde 1000 lik zımpara ile boya zımparalanır. Ardından 1200 ve 2000 geçilerek çizikler giderilir.

Boya işleminden sonra en az 3 gün beklenir ve parlatma işlemine geçilir.

Parlatma işlemi nasıl yapılır?

Lake boyama işlemi burada kısaca anlatıldı. Bu işlem en az 7 gün sürmektedir.

Dolgulama 1 gün (Macun çekilecekse +1 gün)

Zımparalama 1 gün

Boyaya hazır hale getirme 1 gün

Parlatma işlemi için bekleme 3 gün

Parlatma 1 gün

Bu süre 1 takım veya değeri bir iş için geçerlidir.  Daha fazla iş için gerekli süre  daha fazladır.

11. Retöş ve Temizlik

Bu aşamada parlatma sonucunda dibi çıkma gibi sorunlar varsa o alanlara retöş yapılır. Yine pasta ve polish artıkları fiber bezle temizlenerek müşteriye teslim edilecek hale getirilir.


Lake mutfak dolapları nasıl temizlenir-beyaz lake mobilya nasıl temizlenir- lake dolap nasıl temizlenir?


Lake  temizliği en rahat  kolay ve pratik bir malzemedir. Lake temizliğinde gerekli olan tek temizlik malzemesi nemli bir bezdir. Bezin mikrofiber olması hijyen açısından daha da etkilidir .Lake mutfak dolabı mat ve parlak olmak üzere ikiye ayrılır. Daha çok parlak lakeler tercih edilir. Parlak lakenin tercih sebebi olması çok şık bir görünüme sahip olmasıdır. Lake çok geniş bir renk yelpazesine sahip olmasına rağmen en çok rağbet gören beyaz lakedir. Lake temizliğinde hiçbir kimyasal temizlik madddesine ihyiyaç yoktur. Lake  astarlama usulü yapılan bir cilalama yöntemidir. Oldukça parlak bir cilalama yöntemidir. Darbelere karşı da dayanıklı değildir. O yüzden temizliği çok dikkatli yapılması gerekir. Dediğimiz gibi sadece nemli bir mikrofiber bez yeterli olur. Kullanımında ve temizliğinde çizmemeye önem göstermeliyiz.. Çünkü lake pürüzsüz kullanıldığında şık durur.







0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen soru sormadan önce soracağınız konu ile ilgili olan yayınları okuyunuz...