.

Öne Çıkan Yayın

Boya Fırçaları Çeşitleri ve Kullanımları

Bu konumuzda  fırça çeşitleri ve kullanımlarına yönelik küçük örnekler verdik.  Fırçaların kullanım şekillerini görmek için video...

Salı, Kasım 27, 2012

Scrapbooking

Scrapbooking Nedir ?


Scrapbooking zaman içinde değişmiş ve günümüze uyarlanmış yüzlerce yıllık bir hobidir.
Anne of Green Gables ın yazarı L.M. Montgomery de (1874-1942) kendi kişisel scrapbook serileriyle bilinir. Yazarın scrapbookları günlük yazıları, gazete kupürleri, fotoğraflar ve günümüzde bizim de sıklıkla kullandığımız notlarla doludur. Bugün kağıt üretiminde kullanılan kimyasalların fotoğraf ve günlükler üzerindeki etkisi hakkında hepimizin fikri var. Günümüzün scrapbooking ürünleri, fotoğraflarımıza olumsuz etki etmemeleri ve fotoğrafların gelecek nesillere de kalabilmesi amacıyla büyük bir titizlikle ve kimyasal madde kullanılmadan üretilmektedir.

Bundan 200 sene önce insanlar günlüklerini boş kağıtlar hatta eski kitaplar üzerinde tutuyordu, ancak bugün dijital fotoğraflar, Green Gables’ dan “Anne” ‘i muhtemelen kendinden geçirecek renklendirme ve süslemeler kullanarak desenli kağıtlar üzerinde kendi albümlerimizi hazırlıyoruz.

Bugünün scrapbookları “küçük sanatsal işler” halini almıştır. Bu aile geçmişini, fotoğrafçılığı, öykücülüğü ve sanatı birleştiren bir hobidir. İçerik scrapbookla uğraşan kişinin kendisi için doğru saydığı her hangi bir şey olabilir. Kimileri fotoğrafçılığa, kimileri öykücülüğe daha çok odaklanırken, kimileri de scrapbook sayfalarından akıp giden renk ve tasarımlara eğilmektedir. Scrapbook ile uğraşanlar biraz tarihle biraz da gelecek nesillere de saklayabilmek adına günümüzle ilgilenmeye çalışırlar.


Bugün ve medya ve eğlence döneminde 1970’li yılların televizyon dizilerinin scrapbooking ve onunla bağlantılı her türlü şeyin yeniden güncellik kazanması açısından önemi kısmen büyüktür. 1970’ lerde Alex Haley’ in televizyon serisi Kökler aile geçmişi ve soybilimine karşı bir merak uyandırmıştır. İnsanlar aile geçmişlerini araştırmaya başlamış, ve bulgularını kayıt altına alabilecek bir ortama ihtiyaç duymuşlardır. Kağıt üretimi ve fotoğrafçılık alanındaki yeni gelişmelerle scrapbooking şirketleri kurulmuştur. Bu yeni ilgi alanını ele almış ve geliştirerek yepyeni bir endüstri dalına dönüştürmüşlerdir. Nisan 2010’ da yapılan bir bildiriye göre sadece Amerikan istatistikleri 1.3 milyon scrapbook blogcusu olduğunu göstermektedir. İstatistiklere göre 2009 yılında sadece Amerika Birleşik Devletleri’ nde Kağıt Sanatları hobisi için 4 milyar dolar harcanmıştır. Avrupa, Brezilya ve Avusturtalya’ nın ise dev birer scrapbooking endüstrisi vardır.

Scrapbooking hem bireysel hem de tarihsel bir zanaat (sanat) haline gelmiştir. Genç yaşlı herkes tarafından yapılabilir. Başlamak için çok ciddi bir sermaye yatırımı gerektirmez. Grup halinde ya da yalnız başına yapılabilir. Bir çok kadın akşam yemeğinin pişmesini ya da çamaşırların yıkanmasını beklerken mutfakta scrapbooking yapmaktadır. Gün içinde 10 dakika da ayrılabilir, bitene kadar da uğraşılabilir. Bu hobinin çok yönlü oluşu kadınlar tarafından çok sevilmesinin en önemli sebeplerinden biridir.

Bugün Cruise Lines scrapbookerlara tatillerinde de “küçük sanatsal işler” e imza atabilmeleri için scrapbook temini amacıyla ufak geziler de düzenlemektedir

Başlamak için gereken tek şey bir kaç parça renkli kağıt, bir cetvel, bir kurşun kalem, bi tükenmez kalem, bir makas ve tabi ki… hayal gücünüz.

Sevgilerle,
Karen Hanim


Başka bir kaynak
Scrapbooking Nedir ?
En basit tanımı ile bir fotograf albüm çalışmasıdır. Ancak alıştığımız fotograf albümlerinden çok daha farklıdır...
Fotograflarınızı hikayeleri ile birlikte sakladığınız, hatırlanmaya değer her bir anının yansıtıldığı, sizin yazdığınız, sizin süslediğiniz renkli ve resimli bir hikaye kitabıdır... Düşüncelerinizi, duygularınızı, rüyalarınızı, umutlarınızı, üzüntülerinizi, korkularınızı kısaca hayatınıza dair herşeyi biriktirebileceğiniz paylaşılmaya değer bir sanattır; çok keyifli ve çok zevkli bir hobidir...

Kimler Yapabilir ?
Albüm ve fotograf saklamayı seven, anılara değer veren ve tozlu raflarda kalmayacak, kendi içinde yaşayan albümler yapmak isteyen herkes...
Üstelik yapmak için çok becerikli ya da tecrübeli olmanıza gerek yok... Size bu sayfalarda göstereceğimiz birkaç püf noktası ve örnek sayfalardan sonra kendi albümünüzü tek başınıza oluşturabileceksiniz... Her yeni sayfada daha da güzel hikayeler oluşturmaya başlayacaksınız...
Yapmanız gereken tek şey, kesip yapıştırmak...

Nelere İhtiyacınız Olacak ? 
Olmazsa Olmazlar...
Öncelikle bir album...
Albüm Sayfaları ve koruyucu poşetleri
Makas
Falçata – kağıt kesim tablası – cetvel
Kalem ve yapıştırıcı
Fotograflarınız...

Sayfalarınızı şıklaştıracak ek materyallerden örnekler...
Motifli kesen makas ve delgeçler
Dekorasyon için değişik renkte ve dokuda kağıtlar, kurdelalar, boncuk – düğme vb
Stikerlar
Değişik renklerde kalemler
İnce ve kalın çift taraflı bant

Başlarken...

Öncelikle tüm fotograflarınızı bir araya toplayın. Eski tozlu albümlerinizi, fotograf kutularınızı ve hatta bilgisayarınızda kayıtlı fotograflarınızı gözden geçirin ve düzenleyin. Seçeceğiniz fotografları düzenlemek ve saklamak için yeterince geniş bir karton kutu bulun ve resimlerinizi kategorilerine göre ayırın.

Fotograflarınızı düzenlerken değişik renkte kartonları separatör olarak kullanabilir ve uçlarını kıvırarak üzerlerine notlar alabilirsiniz. Ya da en basit yöntem ile grupladığınız resimleri zarflara koyarak notları zarf üzerine yazabilirsiniz. ( Tarih bilgileri, fotografın çekildiği yer ve kişiler – Ayrıca fotograflarınızı konulara göre de gruplayabilirsiniz - “Gezi Fotografları; Yaz Tatili; Kış Tatili; Bayram; Yarı Yıl Tatili; Ayşe’nin doğumu” konu başlıkları için size verebileceğimiz birkaç örnek...


Nereden Başlamalıyım ?

1. Öncelikle ayırmış olduğunuz fotografların arasından bir eleme daha yaparak ilk albümünüz için kullanacağınız fotografları seçin. Unutmayın, tüm fotograflarınızı kullanmak zorunda değilsiniz... En güzel, en çarpıcı olan fotografları seçmeye gayret edin. Her sayfa için en fazla 3 – 5 fotograf koyacağınızı düşünerek albümünüzü planlayın.

2. Albüm boyutuna ve şekline karar verin.
Değişik boyutlarda albümler bulabilirsiniz, bu tamamen kullanacağınız resimler, istediğiniz sayfa düzeni ile ilgili ve seçim sizin zevkinize kalmış...
Hazır Spiral Albümler Hazır spirallenmiş albümler, kullanıma hazır satılır. Tüm sayfaları aynı renktedir ve sonradan sayfa eklemek mümkün değildir. Ancak başlangıç için iyi ve kolay bir seçimdir.
Sayfa Eklenebilir Albümler Albüm kapağını ve sayfaları ayrı ayrı satılır. Bu şekilde albümünüze istediğiniz zaman farklı dokuda, renkte ve desende sayfa eklemeleri yapabilirsiniz.
Serbest Albümler Albüm kapağını istediğiniz kartonlardan kendiniz oluşturabilir, istediğiniz fotografı, yazıyı, şekli ve süsü kullanarak bir kapak yapabilirsiniz. Unutmayın bu çalışmada aslında herşey sadece sizin hayalgücünüz ile sınırlı... Kapağı oluşturduktan sonra laminasyon kaplatırsanız, yıpranmalara karşı önlem de almış olursunuz. İç sayfalarınızda tamamlandığı zaman albümünüzü spiral cilt yaptırarak saklayabilirsiniz.
3. Fotograflarınızı da göz ününde bulundurarak kullanacağınız temel renklere karar verin ve buna uygun albüm kağıtlarınızı seçin.

4. Sayfa düzeninizi planlayın – bunun için bir müsfette kağıda kullanacağınız fotograflarınızı, dekorasyon için kullanacağınız materyellerinizi ve yazılarınızı da düşünerek aklınızdaki sayfa düzenini çizin. Daha sonra bunu albüm sayfanıza uygulayın. İlk aşamada hazır sayfa şablonları arasından seçim yapmak daha kolay ve pratik bir çözüm olabilir.


İlk albüm sayfanız için birkaç püf noktası...
Sayfanızda kullanmak istediğiniz fotograflarınızın sayısını sınırlı
tutun, sayfayı çok karışık yapmamaya özen gösterin.
Seçeceğiniz 1 resmi sayfanızın odak noktası olarak belirleyip düzeninizi ona göre kurun. Kimi sayfalarda tek fotograf bile kullanabilirsiniz.
Sayfanızda kullanılacak yazı – başlık ya da mini hikayelerinizin yerlerini belirleyin. Unutmayın her fotografın bir hikayesi vardır ve bu tek bir cümle ya da kelime ile bile olsa ifade edilmeğe değerdir...
Dekor amaçlı kullanmak istediğiniz materyelleri seçin. Bu seçimi yaparken yine renk uyumuna ve resim konularına uygun dekor malzemeleri seçmeye özen gösterin.
Albüm sayfanız kendinden desenli ise mutlaka fotografınızı önce uygun düz renkli bir kağıt üzerine yapıştırın ve ana sayfaya bu şekilde yerleştirin.

5. Fotograflarınızı kesip şekil vermek isteyebilirsiniz. Bu sayfalarınıza haraket getirecektir. Kesim yaparken Jumbo Delgeçlerden de faydalanarak fotograflarınızı daha düzgün ve kolay kesebilirsiniz.

Fotograflarınızı kesecekseniz...
Öncelikle keseceğiniz fotograflarınızın renkli fotokopilerini çekerek albümünüz için bu kopya fotografları kesip kullanmayı düşünebilirsiniz. Bu şekilde orjinal fotograflarınız saklı kalır ve hoşunuza gitmeyen kesimleri düzeltme şansınız olur.
Poloraid resimleri kesmeyin... Polaraid içindeki kimyasallar akıp resme ve sayfanıza zarar verebilir.
Manzara, tarihi eser ya da benzeri fotografları keserek küçültmek fotografın anlamını kaybettireceği için bu tür fotografları kesmeyin.
Her sayfa düzeninde kullanacağınız kesim şekillerini sınırlandırın, yuvarlak – kare – dikdörtgen şekilller sayfa üzerinde güzel durur ancak bazı resimleri de kesmeden kullanmak daha doğru olabilir. Unutmayın göz simetriyi sever ve çok fazla tekrardan hoşlanmaz...
Fotograflarınızın uygunluğuna göre arada siluet kesimlerde kullanabilirsiniz.

Sayfa dekorasyonunuz için neler kullanabilirsiniz
stikerlar, değişik renlerde ve boylarda düğme ve boncuklar, minik pırıltılı taşlar, kurdeleler,
temanıza uygun kuru çiçek yapraklar
değişik boy ve şekillerde kesilmiş kağıtlar
krepon – transparan kağıtları vb.










0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen soru sormadan önce soracağınız konu ile ilgili olan yayınları okuyunuz...