.

Öne Çıkan Yayın

Boya Fırçaları Çeşitleri ve Kullanımları

Bu konumuzda  fırça çeşitleri ve kullanımlarına yönelik küçük örnekler verdik.  Fırçaların kullanım şekillerini görmek için video...

Cuma, Ekim 05, 2012

Fimo Hamuru - Polimer Kil



Fimo Hamuru Çalışmaları ve Yapım Teknikleri


 Fimo oldukça yumuşak, ev fırınında sertleşmesini sağlayan plastik maddeler içeren,
 kolaylıkla şekillendirilebilen ve oyun hamuruna benzeyen bir modelleme malzemesidir.
Sıra dışı bir ürün olan, kullanım alanlarının sınırsızlığıyla ve kullanım kolaylığı ile dikkat 
çeken polimer-kil yeryüzünde bulunan doğal killere benzemez. 
Fimo'yu geleneksel killerden ayıran en önemli özellikleri, renklerinin birbirleriyle kolayca karışabilmesi, renk yoğunluğunun istenildiği gibi azaltılabilmesi veya çoğaltılabilmesi, kalıp alma, yontma, oyma, boyama, parlatma ve baskı işlemlerinin yapılabilmesi ve zımparalanabilmesidir. Toprak kile oranla daha dayanıklı olan fimo polimer-kil tamamen kimya laboratuarlarında geliştirilmiştir.


İçeriğinde; Polyvinly Chloride (PVC), renk pigmentleri ve plastik maddeler bulundurur. Su içermediğinden kuruma, çatlama gibi sorunlarla da karşılaşmanızı önler. Ev fırınında 130 derecede 30 Dk. pişirildiğinde içeriğindeki ısıya duyarlı plastik madde sıcakla
temas ettiği anda sertleşmeye başlar.



Metal, ahşap, cam, taş ve ısıya dayanıklı plastik yüzeyler kaplanabilir. Seramik gibi şekillendirilebildiği için takı ve biblo yapımında da rahatlıkla kullanılabilir. Doğru olarak fırınlandığı zaman hamurlarınızın renginde solma, koyulaşma ve şekil bozukluğu oluşmaz. Bir fimo paketi 56 gr. ağırlığında ve 55 x 55 x 15 mm ebadındadır. 4 dosya kağıdı kadar yüzey rahatlıkla kaplanabilir. Fimo Soft ve Classic olmak üzere iki çeşittir. Fimo Soft daha yumuşak ve kolay yoğrulur. Opak, transparan, florasan, simli, metalik, mermer efektli olmak üzere 48 renkten oluşmaktadır.


Fimo Classic ise daha sert ve yumuşatma işlemi daha zordur. Yumuşak olmamasının nedeni detaylı çalışmalar ve oyma işlemi gibi işçilik gerektiren çalışmalarda zorluk çekilmemesi içindir. Bir transparan ve 23 opak renkten oluşur.

Hamur 130 derece de pişirildiğinden bu sıcaklığa dayanacak her tür objenin üzerine üzerine kaplanabilir. Örneğin, ahşap, cam, metal, seramik vb. Ayrıca takı, mozaik, biblo yapımında da kullanmak mümkündür. Fimo Dersleri bölümüzü inceleyerek; sizler de olağanüstü eserler yapabilirsiniz.

Fimo Hamuru'nun Tarihçesi 
 Polimer kilin doğmasına sebep olan en büyük olay 1907 yılında Belçikalı kimyager Dr. Leo H. Baekeland tarafından plastiğin keşfedilmesiyle birlikte yepyeni bir dönem açıldı ve tam bir plastik çılgınlığı başladı. 1930'ların ortasında Almanya'da yaşayan ve takma ismi "Fifi" Behbinder olan bir bayan, minyatür bebek yapımını uygulamak için gerekli olan bir malzeme arıyordu. 
     Yaptığı deneyler ve araştırmalar sonucunda kendi üretimi olan ve kendi ismini verdiği "FiFi Mozaik" adında kile benzer bir hamur icat etti. 
     O günden beri polimer kilin diğer bir çok projede de kullanılabileceğini ve ev fırınında kolaylıkla sertleşebildiğini keşfettikten sonra diğer insanların da bu ürünü kullandıkları zaman çok zevk alabileceklerini düşünerek hiç vakit kaybetmeden bir dükkan açtı ve bu olağanüstü malzemeyi insanlara tanıtmaya başladı. 1964'e kadar açtığı dükkanda kendi işini yaptı ve bulduğu polimer kili pazarladı...
   1964'ün sonlarına doğru Alman firması olan Eberhard Faber ile bu kili tanıştırdı ve o zamandan sonra bizlerin "Fimo" olarak bildiği polimer kil ortaya çıktı. Daha sonraki yıllarda dünya piyasasında tam bir polimer kil furyası başladı. Birkaç farklı firma kendi markalanı yaratarak polimer kil üretmeye başladılar. Polimer kilin bulunduğu andan itibaren tüm dünyada polimer kil çılgınlığı başlamış oldu. 





Polimer Kil İle  Ahşap Kutu Yapımı
1- Akrilik boya ile ahşap kutu bir kat boyanır.
2- Önceden hazırlanan desenler 1 cm aralıklarla kesilir. 2 tanesi avuçta yuvarlanır.
3- Kesilmiş dilimler kutunun üstüne en az boşluk kalacak şekilde dizilir.
4- Aynı renk tonları kullanarak, yapılmış farklı motifleri yan yana
5- Şeffaf poşet bir dosyanın kenarları keserek açılır. Dizilen hamurların üzerine kapatılır. Tüm birleşme noktaları kayboluncaya kadar merdane veya roler ile üzerinden geçilir.
6- Kenarlarda oluşan fazlalıklar kesilerek düzeltilir
7- Ev fırınında 130 derecede 30 dk. fırınlanır. 30 dk. fırın içinde soğuttuktan sonra fimo verniği ile verniklenir.


Polimer Kil İle Takı Taşları Kalıbı Yapımı

1- Farklı renkleri birbiriyle karıştırarak doğal taş renkleri elde etmek mümkündür.
2- Zemin üzerinde silindir haline getirip ikiye katlayarak renklerin karışmasını hızlandırabilir, ince çizgiler oluşmasını sağlayabilirsiniz.
3- Yuvarlama işlemi esnasında burgular yaparak çizgiler hareketlendirilir ve farklı taşlar oluşturulabilir.
4- Renkler tek renk halini almadan karıştırma işlemi, durdurulmalıdır. Karıştırılan renkler birbirine uyumlu olduğunda daha güzel sonuçlar elde edilebilir.
5- Kullanılmak istenen renkteki fimo, ucu sivri bir silindir haline getirilerek kalıbın merkezine bastırılır.
6- Kenar fazlalıkları kesilir.
7- Transparan ve opak fimolar karıştırılarak kullanıldığında doğal taş görünümleri elde edilebilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen soru sormadan önce soracağınız konu ile ilgili olan yayınları okuyunuz...