.

Öne Çıkan Yayın

Boya Fırçaları Çeşitleri ve Kullanımları

Bu konumuzda  fırça çeşitleri ve kullanımlarına yönelik küçük örnekler verdik.  Fırçaların kullanım şekillerini görmek için video...

Cuma, Ağustos 17, 2012

Ahşap Yakma Sanatı

Ahşap Yakma Sanatı

Türk sanatkar Şaban Komşu'nun tablosu


Ahşap yakma nedir?
Bir resmin ahşap üzerine transfer edilerek, gölgelendirme tekniği ile yakılan ağaca ahşap süsleme adı verilir.

Ahşap yakmada, proje resminin tespiti, bir projenin hazırlanması, yakma el makinesi, yakma ahşap boya, bitirme malzemeleri kullanılar yapılır.

Ahşap Yakma Nasıl Yapılır?
Proje için kullanılacak resim karbon kağıdı ile ahşap üzerine transfer edilir. Koyu gölgeli yerler el ile tespit edilir. Yakma el makinesi ile yakma uygulamasına başlanır ve ilk olarak kalemin yan kenarı kullanılır. Keskin kenarlı uç ile sınırlar yakılması tekniği uygulanır.


Pyrogravure Tanımı:
Şaban Komşu
Pyrogravure (yakma resim) tekniği, ahşap veya diğer elverişli malzeme yüzeylerinin kızgın metal kalemlerle yakılarak çeşitli motiflerle bezenmesi işleminde kullanılan bir dekoratif sanat tekniği olarak tanınmıştır. Ancak zaman içinde resim sanatında da kullanılmaya başlanmasıyla birlikte; klasik siyah-beyaz resim tekniği tarzında, “sepya-beyaz” resim tekniği olarak gelişmiş ve plastik sanatlar alanında yerini almaya hazır, çağdaş bir resim tekniği haline gelmiştir.

Dekoratif (bezeme) amaçlı kullanımı :
Pyrogravure tekniği dekoratif amaçlı olarak antik çağlardan itibaren özellikle ahşap ve deri  eşyaların bezeme işlemlerinde kullanılmıştır. Günümüzde bu tekniği dekoratif amaçlarla kullanan muhtelif ülkelere mensup sanatçıların çalışmaları aşağıdaki adreste, dünyaca ünlü pyrogravure sanatlar yazarı ve uzmanı Bn. Kathleen Menéndez (A.B.D.) tarafından kurulmuş olan, dünyanın en çok tanınan ve en saygın Pyrogravure Sanatlar E-Müzesinde (E-Museum of Pyrographic Art) izlenebilir.

Pyrogravure resim tekniği son yıllarda birçok ülkede yaygın bir şekilde kullanılmaya 





başlanmıştır. Türkiye’de hemen hemen hiç bilinmeyen bu tekniğin dünyada giderek artan bir şekilde gördüğü ilgi, gelecekte popüler bir resim tekniği olacağına ilişkin görüşlerimizi kuvvetlendirmektedir.

Pyrogravure ressamlarının bir kısmı bu tekniği kendi saf ve orjinal haliyle; sadece ahşap yanığı renk tonları ile uygularken, bir kısmı da muhtelif boyalarla renklendirme yaparak karışık teknik tarzında uygulamaktadır.


İsmek kurslarında Ücretsiz Ahşap Boyama ve Vernikleme ve Ahşap Şekillendirmeci
dersleri verilmekte. Bur derslerde alt konu olarak belki ahşap yakma sanatına değiniyorlardır. Emin değilim. Araştırınız... http://ismek.ibb.gov.tr/branslar.aspx?BransCode=2

Topkapi Sarayi Kubbealti 1996









Ahşap Yakma Videosu

ZAFER ÖNGÜN 











0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen soru sormadan önce soracağınız konu ile ilgili olan yayınları okuyunuz...